[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] Popychacze w GDI
Anonymous - 17-10-2007, 21:29 Temat postu: [EA3A/W 2.4] Popychacze w GDI Panowie i Panie,
Szczęśliwi posiadacze Miśków GDI 2,4.
Historia popychaczy jest baaaaardzo długa.Mamy do dyspozycji ceramizery, wyciszcze i inne tego typu badziewia.
Więc,
Jeżeli nie chcecie wymieniać w konsekwencji wałka rozżądu ( poprzez wyrobione krzywki przez zużyte popychaczy ) zróbcie jedną prostą rzecz:
WYMIEŃCIE POPYCHACZE!!!!
koszt u Japaneze to niestety już 43 zł za szt.
W promocji odkupuje ode mnie moje stare za 160zł więc w sumie wychodzi koło 500zł.
Wiem że można wyciszać, kombinować ale to na dłuższą metę nic nie daje.
W każdym razie efekt jest piorunujący!!
Auto zachowuje się jak nigdy, pracuje równo, cicho i kultura pracy jest nieporównywaln
NA WYROBIONE POPYCHACZE POLECAM TYLKO ICH WYMIANE!!
Pozdro.
Lideek
swinks_UK - 17-10-2007, 23:25
Jakbyś dokładnie śledził wątek popychaczy, to byś wiedział, że jęzory strzępimy bo:
1. Niezależnie, czy nowe, średnio zużyte, czy podjechane na maksa - popychacze w Miśkach dzwonią, a szczególnie w GDI.
2. Zdarza się, że wymiana popychaczy nie załatwia problemu.
3. Ten typ tak ma...
4. Wymiana popychadeł wiąże się ze zdjęciem góry, a w GDI jak nie musisz to nie ściągaj. Ten silnik jakoś źle znosi ingerencję w swoją integralność.
Zgoda, że wymiana popychaczy to istotna rzecz i jeśli trzeba to nie ma się co zastanawiać. Nikt tu nie chce zajechać silnika, wiadomo
Ale my tu piszemy nie o usuwaniu jakiejś usterki/awarii ale o czymś co jest denerwujące dla ucha. Np. w innym temacie chłopaki kombinują jak wyciszyć uszczelki w drzwiach bo szumią, ale nikt nie kombinuje by wymienić zaraz całe drzwi na nowe.
Anonymous - 19-10-2007, 08:29
Pewnie i te nowe sie odezwa .Kwestia czasu...
Anonymous - 21-10-2007, 16:29
Swinks!
dokladnie przesledzilem temat popychaczy.
sam probowalem wszystkiego aby je uciszyc, i dawalo to mierne skutki.
problem w popychaczach jest taki ze bledna jest ICH konstrukcja a nie silnika. Sa produkowane ze zbyt miekkiego materialu i szybko sie zuzywaja. nowo produkowane sa robione z twardszego materialu i niepowinny juz stukac.
oczywiscie zawsze jest prawdopodobienstwo ze zaczna znow ale nie mysle ze to bedzie szybko w moim przypadku.
Co do "zdjecia gory" : ze specyficznymi silnikami trzeba jezdzic do specyficznych mechanikow- tych ktorzy maja o tym pojecie a nie pierwszych lepszych.
Pamietaj jednak ze ten silnik jest bardzo delikatny i roznymi specyfikami mozna go szybko zepsuc lub w jakis sposob zuzyc.
jak widac zdania sa podzielone, kazdy zrobi co bedzie chcial, Ja opisuje swoj konkretny przypadek i POLECAM wymiane.
P.S.uszczelki w drzwiach to nie jest najlepszy przyklad....
Tylko wymiana zuzytych czesci gwarantuje dluga rzywotnosc auta i jego czesci.....
POZdro.
Lideek
JaGrab3 - 21-10-2007, 21:34
Taak a przypadkiem to nie jest wina samregulatorów, które po pewnym czasie nie kompensują luzu i popychacz sie wyrabia?? Wg mnie wszelkie dodatki poprawiaja prace KOMPENSATORÓW a nie popychaczy
wojtas JDM - 31-01-2011, 14:48
ja skorzystałem z rad znalezionych na forum i silnik 2,4 gdi zalałem olejem:
Mobil 5w50 RALLY FORMUŁA
+
Ceramizer z ceramizery.pl
sam nie wierzyłem, że to pomorze... po tej zmianie szczęka mi opadła bo te wredne popychacze naprawdę zamilkły
motke - 31-01-2011, 15:04
wojtas JDM napisał/a: |
sam nie wierzyłem, że to pomorze... po tej zmianie szczęka mi opadła bo te wredne popychacze naprawdę zamilkły |
u każdego pomaga. u nie których po 1000km się odezwą a u innych po 10000km. reguły nie ma i tak czeka się wymiana. taka przykra prawda
ja u siebie zabieram się za ok 2 miesiące
elMaklak - 02-03-2015, 19:08 Temat postu: [EA3A/W 2.4] Wymiana popychaczy, co zmienić przy okazji? Witam, jak w temacie: co należy zrobić/ wymienić przy okazji wymiany popychaczy? Jakie części kupić? Czy mają jakieś numery katalogowe, aby nie zrobić pomyłki przy kupnie. Było wiele tematów odnośnie popychaczy ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.. Proszę o pomoc.
KsiadzRobak - 03-03-2015, 08:53
popychacze w GDI są duże, takie jak z poniższego linku:
http://olx.pl/oferta/popy...html#f67976a168
do wyjęcia powinno się zdjąć górną część głowicy by zdjąć wałki rozrządu (głowica w GDI jest podwójna)
więc do wymiany uszczelniacze
warto mieć uszczelkę pokrywy zaworów, górną głowicę składa się na silikon (dirco)
warto też zmienić pasek rozrządu
swinks_UK - 03-03-2015, 09:31
KsiadzRobak napisał/a: |
do wyjęcia powinno się zdjąć górną część głowicy by zdjąć wałki rozrządu (głowica w GDI jest podwójna)
|
Nie trzeba
Wystarczy zdjąć pokrywę silnika i zabrać się do dzieła.
Potrzebne jest narzędzie do kompresji spężynek zaworowych. Wygląda mniej więcej tak:
Można je sobie samemu zrobić z grubego płaskownika.
Do tego przydatny magnetic tool, czyli silny magnes na wysięgniku. To do usuwania rolek prowadzących. Wygodniejsze od wydłubywania palcami.
Pamiętać należy żeby przed każdym wyciąganiem popychacza ustawiać wałki rozrządu krzywkami do góry (kręcić wałem korbowym odpowiednio).
Filmik poglądowy:
https://www.youtube.com/watch?v=2GnPt_xK3-g
Tu masz filmik z 4G63T (podobna głowica) jak w razie biedy można użyć długiego dużego śrubokręta:
https://www.youtube.com/watch?v=M-s1r1JlKy8
KsiadzRobak - 03-03-2015, 11:03
swinks_UK napisał/a: | Nie trzeba | tak, to prawda - widziałem takie patenty, gdzie odpowiednio podnosi się dźwigienką i wyciąga popychacz
|
|
|