[XX-92]Lancer C6x i starsze - Jaki to aparat?
Optic - 18-10-2007, 23:59 Temat postu: Jaki to aparat? Witam Mitsumaniakow,
troche mnie tu nie bylo, odkad moj Misiek zaliczyl solidny pad i od polowy lipca stal na kanale.
W czasie naprawy szukalem czesci tu i tam, i dostalem aparat zaplonowy, ktory mial byc do silnika 4G13, ale do mojego nie pasuje (1992).
Prosba zatem do tych, ktorzy juz niejedno widzieli:
Czy uda sie komus z Was zidentyfikowac ten aparat? Naklejka z oznaczeniem odpadla chyba w niepamietnych czasach...
Oto fotki:
Jest przy nim jedna wtyczka z 3 stykami (nie liczac sensora). Jest tez do niego przykrecone cos, co wyglada jak zawor EGR (?). Modulu nie widzialem, bo nie rozbieralem tego aparatu.
Czy ktos ma jakis pomysl?
Pozdrawiam,
josie - 19-10-2007, 00:25
Jakaś wydumka ten aparat. Sterowanie wyprzedzeniem zapłonu z tego co widać jeszcze na podciśnieniach.
Jak masz '92 w starej kaście z fajnym zderzakiem i białymi kierunkami, to szukaj aparatu z Colta/Lancera 1.3 92-95
wichura1 - 19-10-2007, 08:26
Ten aparat jest do gaźnikowca. Optic najpierw zdiagnozuj moduł w swoim aparacie, tutaj masz opis: http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=7179 Ostatnio miałem podobny problem padł moduł, naprawa kosztowała 220PLN, gdyż nowy jest niedostępny w sprzedaży. Dla spokoju wymieniłem też cewkę, nowa u Japaneze kosztuje około 120PLN. Dzięki opisowi Bursta cała operacja z przesyłką, naprawą, montażem trwała kilka dni.
Bartek - 19-10-2007, 08:40
Colt/Lancer 1.3 12v gaźnik
Optic - 19-10-2007, 10:53
Dzieki, Panowie, za szybka odpowiedz.
Pozwolcie, ze krotko odpowiem w jednym poscie:
josie, mam dokladnie ten model (przejsciowka z tymi zajefajnymi bialymi kierunkami ). Dokladne oznaczenie aparatu, ktory mi pasuje znam, bo mam zdemontowany jeszcze jeden ori, z czytelna tabliczka. Ten aparat dostalem, od kogos komu sie wydawalo, ze bedzie pasowal. Teraz musze sie go pozbyc...
wichura1, dzieki za podpowiedz. Wiem, ze mam modul z cewka, wtyk na 6 pinow i optyczna synchr. i tylko taki bedzie pasowal. Juz zdazylem sie skapnac, ze cholernie trudno tai aparat dostac, a jak juz sie znajdzie to za >300zl. Jest na Allegro taki gosc, ktory naprawia aparaty w dwa dni za 220zl i daje gwarancje(niezaleznie jak powazny jest pad). Trzeba szukac Mariusza Dalewskiego, Zielona Gora - osobiscie polecam.
Bartek, dzieki wielkie za trafna diagnoze!
Pozdrawiam,
Hugo - 19-10-2007, 12:01
Moim zdaniem on w ogóle nie jest z silnika Mitsubishi. Skąd to wiesz jeśli nie ma naklejki?
wichura1 - 19-10-2007, 13:10
Hugo na 99,9% od Mitsubishi tylko to do wersji gaźnikowej. Nawet płetwy obracające oś sa identryczne.
|
|
|