To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb.

ohyda666 - 20-10-2007, 17:16
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb.
Witam. Ostatnio zdecydowałem przyciemnić sobie szybki boczne przednie, ale nie wiem czy to jest dozwolone i jeżeli tak to w jakim stopniu? Z góry dzięki
Robson86 - 20-10-2007, 17:57

chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba :P
pozdroo

czekoladka_1981 - 20-10-2007, 18:05

Robson86 napisał/a:
chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba :P
pozdroo

Tak 70%

Matejko - 20-10-2007, 21:05

szyba fabrycznie ma okolo 77% przepuszczalnosci boczna :)
Anonymous - 20-10-2007, 21:11

dozwolone moze jest ale tak profanować miśka ?? to nie bmw dla dresiarzy :)
Anonymous - 20-10-2007, 22:02

Jak chce to niech sobie robi. Poza tym przy niektórych autach/kolorach deliktnie pasuje, nie mówię o jakiejś czarnej smole ;)

Przyciemniajac ryzykujesz zabranie dowodu bo zazwyczaj nawet lekko ale przekracza sie normę. Ale to w przypadku gdy panowie mają urządzenie do pomiarów. Jeżeli nie mają to zazwyczaj zerkaja czy robiła to porządna firma a folia jest z atestem (trzeba wozić przy sobie w dowodzie kwit z firmy).

Osobiście nie mam folii i mi z tym dobrze, koledzy mają wiec wiem jak sie sprawa przedstawia.

ohyda666 - 21-10-2007, 11:45

Dzięki za rozjaśnienie.... A co do tego że profanuje miśka to oszczerstwa ponieważ robię to ze względów całkiem innych niż estetyczne.....
Anonymous - 21-10-2007, 12:27

nie ma foli ktora by spelniala normy przepuszczalnosc, chyba ze antywlamaniowa, czysta-biala i policja o tym wie wiec jesli trafisz na patrol ktoremu "bedzie sie chcialo" przyczepic zabiora ci dowod lub bedziesz musial zrywac.
TESTER - 21-10-2007, 13:47

Macie rację Panowie musi być 70% przepuszczalności światła przez szybkę kierowcy i pasażera, tył według gustu. Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację, którą muszą przeprowadzać co rok lub co pół roku w zależności od urządzenia. Tak samo jest z alkotestami wszelkiego typu. Bez legalizacji pomiar jest nieważny i żaden sąd takiego pomiaru nie uzna za prawidłowy i miarodajny. Czasem warto okoniem stanąć by wyjść na swoje........ Pozdrawiam..!!
Anonymous - 21-10-2007, 15:31

TESTER napisał/a:
Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację.....

mylisz sie, tzn. nie do konca bo owszem nie maja prawa sie przyczepic bez urzadzenia ale maja prawo zabrac tobie dowod rejestracyjny gdy maja uzasadnione podejrzenie. wiec czas i kasa stracona na badania techniczne.

Pieniek - 22-10-2007, 21:07

Ja swoją Cari kupiłem już z przyciemnionymi szybami. niby mam kwit o ateście ale można go sobie w d... wsadzić bo faktycznie nawet delikatne przyciemnienie przednich bocznych szyb może sie skończyć zatrzymaniem dowodu. Do tej pory czyli od prawie póltora roku żadna kontrola nawet mnie o ten temat nie zapytała. A co do plusów to na pewno wnętrze latem sie mniej nagrzewa, folia skutecznie też zniechęca włamywaczy. Po pierwsze niewiele wieczorem w środku widać a po drugie pewnie większość z Was nawet się nie domyśla jak trudno wybić szybę oklejoną jakąkolwiek folią, niekoniecznie antywłamaniową. Ja miałem jedną próbę włamania i złodziej tyle się mordował z żagielkiem w tylnych drzwiach, że w końcu ktoś go spłoszył i nic nie ukradł tylko zdążył wyciąć niewielka dziurę w szybce. A co do wyglądu to nie tylko dresiarze w BMW mają czarne szyby coraz częściej to fabryczne wyposażenie w wielu samochodach wyższej klasy.