[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu? CZY
Anonymous - 22-10-2007, 16:03 Temat postu: [E32A 1.8] Sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu? CZY Jestem właścicielem Galanta od 2001 r. (mechanicznie niezaawansowanym, samochód do tej pory nie zmuszał mnie do zgłębienia tajników jego budowy). Ostatnio wymieniałem rozrząd i od tej pory samochód pracuje zupełnie inaczej (objawy pasują do źle ustawionego balansu na pompie oleju, tj. wibracje ok. 3000 o/min.). Oczywiście mechanik zarzeka się, że wszystko ustawił dobrze, tj. na znaki (o potrzebie sprawdzenia poprawności ustawienia balansu nie wiedział).
Teraz moje pytanie:
zdjąłem górną osłonę rozrządu, przetoczyłem samochód tak, aby znaki na kole wałka rozrządu się zgadzały i sprawdziłem śrubokrętem otwór diagnostyczny dla balansu pompy oleju (wszedł),
czy to znaczy, że rozrząd jest ustawiony dobrze i przyczyny wibracji należy szukać gdzie indziej?
Czy może wszystkie znaki w rozrządzie zgadzają się przy prawidłowym ustawieniu balansu raz na kilka obrotów wałka rozrządu?
Pomożecie?
Maretzky85 - 22-10-2007, 16:15
Możliwe, że wałek balansowy przy pompie jest dobrze ustawiony, aczkolwiek niekoniecznie, bo np u mnie też wchodził (śrubokręt), ale znak był gdzie indziej. Możliwe również (co byłoby trudniejsze) że jest źle ustawiony drugi balans... Ale to musiałbyś rzucić okiem na znak przy nim. Chyba, że ktoś wie jak sprawdzić to inaczej ?
deejay - 22-10-2007, 17:32 Temat postu: rozrząd Zajrzy na strone Krzyżaka polecam tam wszystkiego sie dowiesz co jest nie tak http://mitsubishifan.webpark.pl/
|
|
|