To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Outlander I

Anonymous - 23-10-2007, 11:25
Temat postu: Outlander I
Witam wszystkich,
przymierzam sie do zakupu OUtlandera 2003/2004,
opinie juz przeczytalem chcialbym uzyskac kilka informacji techn:
1. silniki (2.0 i 2.4) sa na pasku czy lancuchu,
jesli na pasku to po jakim przebiegu wymiana
2. co ile tkm sa przeglady
3. czy Mitsubishi prowadzi globalna baze danych, tzn. czy na podstawie nr VIN jestem w stanie odtworzyc historie serwisowa auta.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

saphire - 23-10-2007, 20:15

W miśkach benzynowych są paski i zwykle wymiana co max 5 lat lub max 90 tys km i niestety nie ma globalnej bazy serwisowanych aut takiej jak prowadzi Toyota.
Gene - 24-10-2007, 09:25

Outlandery I generacji:
• Przeglady standardowe co 15 tys km. (Turbo pierwsza wymiana oleju po 7.5 tysiaca)
• Oba silniki sa na pasek i wymiana obowiazkowa co 90 tys km

Globalna baza danych nie istnieje. Indywidualnie dealerzy prowadza takie zestawienia i jesli wiesz gdzie bylo auto serwisowane (ASO) mozesz probowac tam szukac informacji.
Podajac numer VIN wszedzie uzyskasz podstawowe dane, date produkcji, model, rodzaj wyposazenia.

Anonymous - 25-10-2007, 20:41

Gene napisał/a:
Outlandery I generacji: (Turbo pierwsza wymiana oleju po 7.5 tysiaca)

właśnie mam nieco ponad 7 tys. w mitcarze każą mi przyjechać po 15 tys./tylko nie zaczynajcie dyskusji-co się komu wydaje, w stylu-im częsciej tym lepiej/. chcę wiedzieć!!!

Anonymous - 28-10-2007, 19:54

dzieki za odpowiedzi,
przegladajac ogloszenia nasuwaja sie nastepne pytania:
1. skora wersji 2.0 jest nieco inna niz w 2.4, czy roznica jest tylko w wygladzie czy rowniez
funkcjonalnosci
2. czy wszyskie szklane dachy wystepuja w wersji podwojnej tzn. z przodu elektrycznie otwierane okno z tylu "panorama"?

Hubeeert - 28-10-2007, 20:10

medan napisał/a:
właśnie mam nieco ponad 7 tys.

Jeździsz głównie po mieście na krótkich dystansach? To zmień. We wszystkich nowo produkowanych samochodach wszystkich marek długi okres międzyprzeglądowy stał się jednym z elementow reklamy. Zazwyczaj drobnym drukiem jest dopisane to co Ciebie interesuje czyli, że jak jeździsz po mieście to powinieneś zmienić olej częściej.
W moim Miśku Turbo było to wyraźnie napisane w instrukcji i na naklejce w samochodzie. No ale to Europa a ja mam US wersję.
medan napisał/a:
mitcarze każą mi przyjechać po 15 tys
:roll: Ty chcesz zmienić a oni nie chcą? Ciekawe.

Zmień. Tym bardziej, że silnik się docierał.

Anonymous - 28-10-2007, 21:50

OK.dzięki. Gwoli wyjaśnienia : nie mam instrukcji do turbo(??)-firma nie dysponuje- i tak naprawdę niewiele wiem o tym silniku-poza ogólnikami-w karcie gwarancyjnej jest wyznaczony przeglad po 15 tys.Mnie tez to się wydało dziwne, więc upewniłem się w serwisie-spoko ,po 15 tys.Jasne, ze wolę wymienić, tyle,że nie lubię być nadgorliwym i wierzę w postęp technologiczny......jak pojadę sądzę, że mi nie odmówią :) :rolleyes:
dzięki Gene, dzieki Hubeeert..

Anonymous - 14-11-2007, 15:56

No i stalo sie, od poniedzialku jestem wspoluzytkownikiem Outlandera 2.0 '03
Jak na razie rewelacja !!!!
Tylko mam pytanko jaki olej do niego wlac.
Poprzedni wlasciciel zalewal Total 5W/40, czy macie jakies doswiadczenia z Mobil 1 5W/50?
Jaka jest pojemnosc ukladu (na stronie Mobila znalazlem info - 4,3 l)?

tomekrvf - 14-11-2007, 18:43

k_stach napisał/a:
Poprzedni wlasciciel zalewal Total 5W/40, czy macie jakies doswiadczenia z Mobil 1 5W/50?

Może być nawet Lotos:) Oby nie Castrol

Anonymous - 14-11-2007, 19:55

Cytat:
Może być nawet Lotos:) Oby nie Castrol

Możesz rozwinąć temat?

Mateusz - 14-11-2007, 20:37

ja takze chetnie poznam fakty swiadczace przeciw Castrolowi, ktorym jest zalewany rowniez nowy Outek II.
pozdrawiam,
mateusz

tomekrvf - 15-11-2007, 00:05

Mateusz napisał/a:
ja takze chetnie poznam fakty swiadczace przeciw Castrolowi, ktorym jest zalewany rowniez nowy Outek II.

A kto tak powiedział? A może jest to Fuchs lub inny niemiecki wynalazek?

r1212 - 02-12-2007, 13:37

medan napisał/a:
nie mam instrukcji do turbo(??)-

Odebrałem właśnie turbine i mam instrukcję, całej nie wyślę, ale jak interesuje cię jakiś konkretny fragment to służę
:)
PS. Nie wiem jak z prawami autorskimi, ale jak trzeba pomóc to mi to na pewno autor wybaczy :D

Hubeeert - 02-12-2007, 17:55

r1212 napisał/a:
PS. Nie wiem jak z prawami autorskimi, ale jak trzeba pomóc to mi to na pewno autor wybaczy

Jakbyś ją zeskanował i wysłał do wichura1 to zamieścimy na forum.

A prawa autorskie zostawmy autorom. Instrukcje do samochodu często giną a w serwisach dostać ich nie można.

r1212 - 02-12-2007, 20:16

Hubeeert napisał/a:
r1212 napisał/a:
PS. Nie wiem jak z prawami autorskimi, ale jak trzeba pomóc to mi to na pewno autor wybaczy

Jakbyś ją zeskanował i wysłał do wichura1 to zamieścimy na forum.

A prawa autorskie zostawmy autorom. Instrukcje do samochodu często giną a w serwisach dostać ich nie można.

OK, podejmę próbę, ale na to potrzebne długie zimowe wieczory i trochę samozaparcia bo to 250 stron w nietypowym formacie, ale sprobuję. Czymś się musze wkupić jako poczatkujacy Mitsumaniak :)