Carisma - Techniczne - swiszczenie podczas jazdy
mephisto - 23-10-2007, 11:27 Temat postu: swiszczenie podczas jazdy mam problem bo niewiem co mi swiszczy gdzy jade ponad 80 km/h to zaczyna mi cos swiszczec z przodu moze ktos mial podobny problem
heer75 - 23-10-2007, 14:20
A okno masz domkniete?:P
mephisto - 23-10-2007, 15:03
ta wszystkie okna jak i szyberdach pozamykane na poczatku myslalem ze to od wycieraczek ale nie dlatego niekminie co moze od filtra przeciwpylkowego ale nie jestem pewien.
Anonymous - 23-10-2007, 15:08
pobaw się się wlotami powietrza
zamknij wlot bezpośredni na twarz,
wyłącz swobodny nawiew z zewnątrz
a wentylace ustaw na minimum
swoją drogą to powinieneś wyraźnie słyszeć czy przyzyną jest szum/świst z budy czy z układu wentylacyjnego
TESTER - 23-10-2007, 16:55
Miałem mkiedyś podobny problem, przy większej szybkości coś mi świstało tak jakby spod kierownicy gdzieś. Szukałem najpierw w kabinie ale nic nie znalazłem, po otworzeniu maski znalazłem od razu kawałek gąbki którą był ogacony na zimę akumulatorek zawinął się i zatkał wlot powietrza, nie było pełnego wlotu więc świstało jak szalone. Sprawdź, jeśli to jest powodem, może coś Ci wpadło (słyczałem o opakowaniach po batonach wciągniętych przez wlot powietrza) a może poprostu masz mocno zabrudzony filtr powietrza.
maxwell61 - 23-10-2007, 16:56
no właśnie można się domyślać co jest przyczyną...z przodu nic nie mowi...czy spoza wnetrza auta, czy spod szyby itp... wiecej szczegółów jak można...pozrdawiam
ohyda666 - 23-10-2007, 18:29
Ja miałem kiedyś urwany zaczep w środku zaślepki (tej gdzie w większości aut jest lusterko), była ona poluzowana. Mało brakowało a na autostradzie by mi to odpadło. Poza tym uszczelki przy drzwiach i szybach mogą nie nie mieć odpowiedniej już szczelności
czekoladka_1981 - 23-10-2007, 18:43
ohyda666 napisał/a: | Poza tym uszczelki przy drzwiach i szybach mogą nie nie mieć odpowiedniej już szczelności |
I to jest prawdopodobne.
Anonymous - 23-10-2007, 20:02
sprawdz czy nie lezy zaden lisc na podszybiu lub miedzy maska a blotnikami..
Anonymous - 23-10-2007, 20:58
Miałem podobny problem. Okazało się że śruba łącząca przednią maskę z zawiasem jest luźna (odkręcona na jakies 3 mm) W czasie jazdy pęd powietrza podnosił ten róg maski, robiła sie wieksza szpara miedzy brzegiem maski a błotnikiem i świstało aż miło. Dokreciłem śrubę i pozbyłęm sie gwizdania.
Zobacz czy to aby nie to samo.
Anonymous - 24-10-2007, 11:30
mi też czasami śwista jak dodaję gazu:)A czasami nie:D Nieważne czy przy dużej prędkości czy małej. Więc nie wiem o co biga Może zależy z której strony wiatr wieje:)
mlun - 24-10-2007, 13:45
Sprawdźcie stan łacznika elastycznego wydechu. W większości przypadków to powodowało świst.
LukaszIron - 24-07-2009, 23:25
roshal napisał/a: | mi też czasami śwista jak dodaję gazu:)A czasami nie:D Nieważne czy przy dużej prędkości czy małej. |
Mam samochód od 2 tygodni Carisme 1.8 GDI, przy ruszaniu i jeszcze przy rozpędzaniu na 2 biegu prześladuje mnie ten świst. Przysłuchałem się i to na 100% wydech. Przy kupnie przyglądałem się układowi wydechowemu, ale nie było żadnego większego uszkodzenia, jedynie rękaw trochę nadszarpany. Tak jak poprzednik pisał to pewnie ten łącznik.
Takie problemy mogą się pojawić wkońcu to przeszło 10 lat jeździ .
Anonymous - 25-07-2009, 14:43
na 10000% elastyczny łącznik wydechu.
miałem tego samego świerszcza, wymiana łącznika załatwia sprawę....
|
|
|