To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - Pytanie o gaznik (powrot paliwa do baku)

Anonymous - 25-10-2007, 21:55
Temat postu: Pytanie o gaznik (powrot paliwa do baku)
Wiitam wszystkich.

Jest to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc.

Jestem szczesliwym posiadaczem Lancera 84r (C14 tak mam w dowodzie) z silnikiem 1.5 na gazniku (sterowany podcisnieniem).

Moje pytanie jest nastepujace : Zalozylem instalacje gazowa i mialem klopoty z jej regulacja. Doszedlem do jednej rzeczy, a mianowicie do tego ze wezyk ktory cofa paliwo do baku dziala na opak, czyli podaje paliwo do gaznika i auto na gazie mi szaleje. Zawor gazowy jest zalozony na wezu doprowadzajacym paliwo do gaznika i po przelaczeniu na gaz benzyna z niego nie leci, ale jakie bylo moje zdziwnie gdy podczas pracy na gazie wyciagnalem wezyk powrotu i zostalem oblany czysta benzyna Pb95 :(

Czy to normalne ?? Co o tym sadzicie ??

PS Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ??

josie - 25-10-2007, 22:35

fafudrak napisał/a:
PS Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ??

Z tego co mi wiadomo mechaniczną napędzaną przez silnik - przyczepiona z tyłu na głowucy

wojmi1 - 30-10-2007, 08:46

uklad z gaznikiem pompa itp to jest tak paliwo po przez filter dochodzi do pompy - pompa posiada trzy krocce
1 dolot paliwa z baku 2 przewod powrotny 3 wylot do gaznika --na przewodzie 3 -do gaznika montuje sie przy lpg zawor odcinajacy paliwo -- gdy pracuje silnik na gazie --- paliwo poprzez krociec powrotny wraca do baku ---- pompa stale pracuje , dlatego b. wazne jest by w baku byla benzyna -- przy braku benzyny pompa sie psuje a dokladniej peka membrana i czesto olej silnikowy przedostaje sie do zbiornika paliwa poprzez przwod 2 powrotny
fafudrak napisał/a:
Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ??

jest to pompa membranowa napedzana poprzez krzywke z silnika a gdzie jest -- zobacz po przewodach paliwowych :badgrin: :badgrin:

Hugo - 30-10-2007, 10:45

wojmi1 napisał/a:
a gdzie jest
Na 99% będzie z tyłu przykręcona do głowicy.
Anonymous - 30-10-2007, 15:36

Pompe znalazlem :) Ale caly czas nurtuje mnie pytanie czemu z tego wezyka ktorym paliwo jest cofane do baku, leci paliwo do gaznika :( zalozylem zawor zwrotny ktory blokuje przeplyw w jedna strone (na tym wezu powrotnym) i nie zauwazylem zadnej roznicy w pracy na benzynie, natomiast wreszcie udalo mi sie ustawic gaz tak jak nalezy (wczesniej jezdzac na gazie glupial, bo dostawal rowniez paliwo)