Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] problem z silnikem GDi carisma
Anonymous - 26-10-2007, 21:39 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] problem z silnikem GDi carisma witam jestem nowym tutaj na forum tak jak posiadaczem carismy GDI . moj problem jest nastepujacy a wiec gdy silnik sie rozgrzeje to niemoge nim praktycznie jechac bo go szarpie tak jakby niedostawal paliwa! too jest takie chwilowe i znow autko jedzie i znow to samo i tak w kolko !! a przy mocniejszym wcisnieciu gazu zapala sie kontrolka silnika , puszczam i gasnie! pomuznie mi do najbliszego servisu mitsu mam okolo 70 km i nieda rady autkiem jechac bo szarpie. z gory dziekuje pozdrawiam
Anonymous - 26-10-2007, 22:14
skontaktuj się z użytkownikiem forum Bartek, z tego co piszesz wyciada Ci elektroniczna przepustnica. I żadne ASO Mitsubishi tego Ci nie naprawi. Oni jedynie to wymieniają. A nowa kosztuje ok. 8 koła
maxwell61 - 26-10-2007, 22:46
grzechu1,
1. kiedy czyściłeś przepustnice???
2. kiedy wymieniales przewody WN i świece??
ja obstawian zasyfiona przepustnica
turek61 - 26-10-2007, 23:35
cy_cek napisał/a: | A nowa kosztuje ok. 8 koła |
nie przesadzaj za 2 tys. można dostać nówkę.
grzechu1,
napisz więcej o Cari bo faktycznie mało informacji podałeś.Co wymienialeś, ile przebiegu itp.
saphire - 27-10-2007, 07:19
Wypadało by też podpiąć się do kompa i sprawdzić jakie kody usterek wystąpiły. Po co kombinować w ciemno.
Anonymous - 28-10-2007, 09:39
Cari 1.8 GDI 1998r 195 tys km przebiegu przepustica czyszczona niedawno, swiece wymienione 2 tyg temu na orginalne Ngk przewody niewymieniane bo tam sa fajkocewki!! jak juz wspomnialem do najbizszego aso mam 70 km i nieda sie jechac tym samochodem a o przyspieszaniu niema mowy bo szarpie jak nieopamietana przy mocniejszym wcisnieciu pedalu gazu. jakby bylo odciete paliwo na moment wtedy apala sie kontrolka silnika a jak puszam gaz to przeztaje swiecic!! pozdrawiam
ps dodam ze przy wymianie swiec jedna z nich byla mokra tak jak by olejem
saphire - 28-10-2007, 10:33
Obstawiam problem z ciśnieniem paliwa - albo pompa niskiego albo wysokiego ciśnienia aczkolwiek możesz spróbować wymrygać kontrolką CE jaki jest kod usterki - wyłączasz silnik, spinaczem zmostujesz w złączu diagnostycznym pin 1 i 4 włączasz stacyjkę i zliczasz długi i krótkie błyski kontrolki silnika. Problem tylko w tym ze w niektórych GDI to nie działa ale jak będziesz miał farta to ci wymryga kod usterki. Jak nie będziesz miał farta to czeka cię dojazd do ASO niestety.
Anonymous - 28-10-2007, 11:18
a gdzie znajde to zlacze diagnostyczne?? pozdrawiam
saphire - 28-10-2007, 12:57
Pod kierownicą, pod jej kolumną tuż nad prawym goleniem kierowcy - tak między kostą a kolanem po prawej. Zanurkuj tam a znajdziesz.
turek61 - 28-10-2007, 13:23
saphire, wszystkie objawy wskazują na Twoją diagnozę ale chciałbym wiedzieć jakie byłyby objawy zapchanego filtra paliwa ?
Anonymous - 28-10-2007, 14:39
pogadaj z Bartkiem. Wydaje mi się iż przepsutnica padła lub pada. Norma w tych autach. Bartek umie to naprawić. Komp jest w trybue awaryjnym i nie jedzie.
mlun - 28-10-2007, 14:41
Zauważcie że przy 150 zalecana jest wymiana filtra paliwa. Sami wiecie dotego jaki syf może trafić do naszego baku.moze poprstu filtr przypchany? To chyba by było najtańsze rozwiązanie.
Robson86 - 28-10-2007, 14:48
cy_cek napisał/a: | Norma w tych autach |
eee a w cale nie
poprostu jesli jezdzi sie na zapchanej lub zasyfionej przepustnicy to owszem moze sie "zepsuc"...
Pozdroo
Anonymous - 28-10-2007, 16:39
saphire napisał/a: | Obstawiam problem z ciśnieniem paliwa - albo pompa niskiego albo wysokiego ciśnienia aczkolwiek możesz spróbować wymrygać kontrolką CE jaki jest kod usterki - wyłączasz silnik, spinaczem zmostujesz w złączu diagnostycznym pin 1 i 4 włączasz stacyjkę i zliczasz długi i krótkie błyski kontrolki silnika. Problem tylko w tym ze w niektórych GDI to nie działa ale jak będziesz miał farta to ci wymryga kod usterki. Jak nie będziesz miał farta to czeka cię dojazd do ASO niestety. |
zloczylem te dwa piny i wymrugalo mi dwa kody 12 i 56 ! co to moze oznaczac dziekuje
saphire - 29-10-2007, 07:42
Wg. Autodaty:
P0012 = Camshaft position (CMP), intake/left/front, bank 1 - timing over-retarded - valve timing, engine mechanical fault, CMP actuator -> albo walnięty czujnik położenia wałka albo przeskoczył pasek i wałek o ząbek lub więcej się późni - skontrolować ustawienie rozrządu
P0056 = Heated oxygen sensor (HO2S) 2, bank 2, heater control - circuit high -> przepalona grzałka sondy lambda? - omomierzem sprawdzić obwód grzałki
Proponuję też sprawdzić w Workshop Manualu czy takie same są wyjaśnienia tych kodów (akurat nie mam go pod ręką)
|
|
|