To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.8 GDI] Klima

mephisto - 30-10-2007, 09:33
Temat postu: [1.8 GDI] Klima
mam male pytanko czy da sie zrobic z manualnej klimy klimatronica i tak na oko ile taka przyjemnosc moze kosztowac i czy ewentualnie mozna to samemu zrobic.
Matejko - 30-10-2007, 10:04

no tylko po co ??
nieoplacalne koszt jak sam zrobisz to jak kupisz tanio i swoja stara sprzedasz to z 1000zl + szczelnosc i nabicie

mephisto - 30-10-2007, 17:45

a to sie nie oplaca szkoda na to kasy.to juz wole w co innego zainwestowac ta kase.dzieki za info.
Sienio - 05-11-2007, 19:39

Podepnę się pod ten temat bo nie znalazłem odpowiedzi w szukajce na takie pytanie.
Czy w obecnych i zimowych warunkach temperaturowych włączenie automat. klimy w Carismie GDI uruchamia jej sprężarkę czy tylko sam wentylator nawiewu.
Czujnik min. temperatury na klimie ustawiony jest na 17 st.C i jeżeli temp. zewn jest niższa to chyba blokuje on załączenie sprężarki.
Chodzi o to, że w instrukcji serwisowej jest zapis aby klimę załączać co 10 dni w celu smarowania sprężarki.
Może ktoś wyjaśni jak w warunkach zimowych dbać o "kondycję" sprężarki klimatyzacji.

wazu - 05-11-2007, 20:18

Też jestem ciekawy opinii na ten temat tych userów, którzy już przejeździli parę zim na włączonym klimatroniku. Pierwszy raz mam pojazd z klimą automatyczną i jestem ciekawy jak to działa w warunkach zimowych, bo jak latem to już wiem :D . Może zamieścicie kilka uwag-podpowiedzi, co i jak przy korzystaniu klimy w zimę? :roll:
Anonymous - 03-12-2007, 21:16

Kiedy klimatyzacja działa (chodzi sprężarka itd.) świeci się dioda kontrolna - u mnie pomarańczowa na środkowym pokrętle, tak btw. wciskając to pokrętło możesz włączyć klime.

A jeśli chodzi o okresowe uruchamianie klimy: musisz o tym sam pamiętać.

Klimatyzacja automatyczna to nie jest jakiś tam super komputer a jedynie termostat który może otwierać/zamykać nagrzewnicę, regulować kierunek i siłę nawiewu na podstawie zadanej temperatury. Więc jeśli jest na zewnątrz chłodniej niż zadana temperatura wewnętrzna automat nie odpali chłodzenia (klimy).