Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju
Anonymous - 31-10-2007, 19:19 Temat postu: [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju witam wszystkich czy drobny wyciek oleju w cari może być efektem wymiany oleju z mineralnego na syntetyczny (bardziej płynny), czy to tylko moja chora wyobraźnia?, na początku przed wymianą oleju nic nie ciekło świeżo po wymianie zaczęło ciec jaqkiś tydzień może dwa , potem znów ustało.a i jeszce jedno pytanie od czego jest taki żółty kabel pod siedzeniem od podgrzewania, jeśli tak to gdzie jest włącznik. Pozdrawiam wszystkich ,a tak ogólnie to jestem z mojej cari rocznik 98 bardzo zadowolony
Anonymous - 31-10-2007, 22:26
z tego co się orientuję nie wymienia się oleju z mineralnego na syntetyk, gdyż może to spowodowc rozszczelnienie - siadają uszczelki. jeżeli już to po drodze powinien być półsyntetyk. Olej syntetyczny wypłucze nagar i spowoduje wyciek uszczelkami.Już to kiedyś przerabiałem na swojej skórze
Brikston - 31-10-2007, 23:19
zółte kabelki pod siedzeniami mogą byc do poduszek bocznych, jesli je masz...
Pozdr
Robson86 - 31-10-2007, 23:28
Prawdopodobnie to jest przyczyna tego wycieku niestety . Tak jak napisal przedmowca 3eba bylo po drodze zalac polsyntetyka i dopiero przejsc na full syntetyk.
Pozdroo
Anonymous - 01-11-2007, 00:14
Następnym razem trzeba najpierw zapytać z później robić:)
wazu - 01-11-2007, 09:09
Prawdopodobnie, gdybym zrobił to samo co waldek 111111, miałbym podobny kłopot. Mój poprzednik zalał (nie wiem od kiedy) silnik minerałem. Powiem szczerze klekoczą na nim zawory jak u disla (na zimnym i ciepłym). Miałem chęć zmienić na półsyntetyk, ale po wejściu pod samochód zauważyłem, że w jednym miejscu silnik się "poci". Nie jest to wyciek (nie ma oleju na podłodze garażu). Tak myślę, że po zmianie oleju na rzadszy (półsyntetyk) w tym miejscu mógłbym mieć "zonka" na podłodze. W tej chwili na minerale, poza tym, że "klekocze" nie ma żadnych problemów z ubytkiem oleju. Zastanawiam się, czy nie pokombinować ze zmianą minerala na taki sam tylko innej firmy. W tej chwili mam zalany agip 15w/40, myślę o wymianie go na TEXACO Havoline Premium 15W - 40. W opisie znalazłem, że jest przeznaczony min. do GDI. Co o tym myślicie?
Anonymous - 01-11-2007, 09:30
Ja zmieniliem z Mobil 1 5w30 na Castrol 10w30 (oba pelne syntetyki) i teraz nawet nie pamietam jak brzmi klekotanie zaworow.
turek61 - 01-11-2007, 10:33
allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało.
Anonymous - 01-11-2007, 10:40
turek61 napisał/a: | allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało. |
Mialem to samo na mysli. GDI ma dokladnie ten sam problem co 3G ze swoimi silnikami. To cho...rne cykani/stukani/pukanie i tym podobne. Moze to zle nazwalem ale chodzi o to samo. Ale dzieki za korekte.
saphire - 01-11-2007, 14:19
Bo generalnie z tym hydraulicznym kasowaniem luzu to taki jest problem że jak za rzadki olej to źle bo nie trzyma ciśnienia w tych mini cylinderkach, jak za gęsty to też źle bo się nie napełniają dostatecznie szybko no i trzeba utrafić w taką lepkość by było ok. Tyle że w każdym silniku może być ciut inaczej - w zależności od zużycia, stosowanego wcześniej oleju, zasyfienia nagarami itp. itd.
Można rozebrać te szklanki, porządnie wymyć i wyczyścić, poskładać do kupy i zalać wzorcowym olejem no i liczyć że się utrafiło z lepkością... a to praktycznie jak loteria. Sporo aut ma problemy z tą hydrauliką a że póki co nie wdrożono niczego lepszego bezobsługowego to tak z tym jest.
Są już pierwsze prototypowe silniki z elektromagnetycznymi zaworami sterowanym przez ECU i bez przepustnicy - jak toto wdrożą do produkcji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny i turbawką no to załatwią wszystkich na cacy.
A to już niebawem... Fiat już to ponoć testuje więc i inni też pewnie kombinują...
Anonymous - 01-11-2007, 19:51
Używam TEXACO Havoline 5W - 40. spisuje się dobrze, nie narzeka.
Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia?
kielurkk - 01-11-2007, 20:18
Najlepiej lać taki olej jaki był wcześniej i nie ma problemu. Żółte przewody pod siedzeniami to od poduch. Lepiej ich nie ruszaj.
Anonymous - 01-11-2007, 20:21
kielurkk masz rację, lepiej ich nie ruszą, ja to zrobiłem i teraz na desce pali mi się kontrolka poduszek!
Robson86 - 01-11-2007, 20:25
Zbigniew napisał/a: | Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia? |
na tyle zabezpiecza sie producent, aby nie wnosic nazwijmy to "zazalen" za zbyt duze branie oleju (kazda marka tak robi )
Mi np. nie bierze ani grama oleju
pozdroo
kielurkk - 01-11-2007, 20:25
Też z tym jeżdziłem ok miesiąca ale mnie to wkurzało i skasowałem błąd w ASO 90 PLN.
|
|
|