To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju

Anonymous - 31-10-2007, 19:19
Temat postu: [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju
witam wszystkich czy drobny wyciek oleju w cari może być efektem wymiany oleju z mineralnego na syntetyczny (bardziej płynny), czy to tylko moja chora wyobraźnia?, na początku przed wymianą oleju nic nie ciekło świeżo po wymianie zaczęło ciec jaqkiś tydzień może dwa , potem znów ustało.a i jeszce jedno pytanie od czego jest taki żółty kabel pod siedzeniem od podgrzewania, jeśli tak to gdzie jest włącznik. Pozdrawiam wszystkich ,a tak ogólnie to jestem z mojej cari rocznik 98 bardzo zadowolony
Anonymous - 31-10-2007, 22:26

z tego co się orientuję nie wymienia się oleju z mineralnego na syntetyk, gdyż może to spowodowc rozszczelnienie - siadają uszczelki. jeżeli już to po drodze powinien być półsyntetyk. Olej syntetyczny wypłucze nagar i spowoduje wyciek uszczelkami.Już to kiedyś przerabiałem na swojej skórze
Brikston - 31-10-2007, 23:19

zółte kabelki pod siedzeniami mogą byc do poduszek bocznych, jesli je masz...

Pozdr

Robson86 - 31-10-2007, 23:28

Prawdopodobnie to jest przyczyna tego wycieku niestety :? . Tak jak napisal przedmowca 3eba bylo po drodze zalac polsyntetyka i dopiero przejsc na full syntetyk.
Pozdroo

Anonymous - 01-11-2007, 00:14

Następnym razem trzeba najpierw zapytać z później robić:)
wazu - 01-11-2007, 09:09

Prawdopodobnie, gdybym zrobił to samo co waldek 111111, miałbym podobny kłopot. Mój poprzednik zalał (nie wiem od kiedy) silnik minerałem. Powiem szczerze klekoczą na nim zawory jak u disla (na zimnym i ciepłym). Miałem chęć zmienić na półsyntetyk, ale po wejściu pod samochód zauważyłem, że w jednym miejscu silnik się "poci". Nie jest to wyciek (nie ma oleju na podłodze garażu). Tak myślę, że po zmianie oleju na rzadszy (półsyntetyk) w tym miejscu mógłbym mieć "zonka" na podłodze. W tej chwili na minerale, poza tym, że "klekocze" nie ma żadnych problemów z ubytkiem oleju. Zastanawiam się, czy nie pokombinować ze zmianą minerala na taki sam tylko innej firmy. W tej chwili mam zalany agip 15w/40, myślę o wymianie go na TEXACO Havoline Premium 15W - 40. W opisie znalazłem, że jest przeznaczony min. do GDI. Co o tym myślicie?
Anonymous - 01-11-2007, 09:30

Ja zmieniliem z Mobil 1 5w30 na Castrol 10w30 (oba pelne syntetyki) i teraz nawet nie pamietam jak brzmi klekotanie zaworow.
turek61 - 01-11-2007, 10:33

allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba :roll: )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało.

Anonymous - 01-11-2007, 10:40

turek61 napisał/a:
allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba :roll: )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało.

Mialem to samo na mysli. GDI ma dokladnie ten sam problem co 3G ze swoimi silnikami. To cho...rne cykani/stukani/pukanie i tym podobne. Moze to zle nazwalem ale chodzi o to samo. Ale dzieki za korekte. :wink: 8)

saphire - 01-11-2007, 14:19

Bo generalnie z tym hydraulicznym kasowaniem luzu to taki jest problem że jak za rzadki olej to źle bo nie trzyma ciśnienia w tych mini cylinderkach, jak za gęsty to też źle bo się nie napełniają dostatecznie szybko no i trzeba utrafić w taką lepkość by było ok. Tyle że w każdym silniku może być ciut inaczej - w zależności od zużycia, stosowanego wcześniej oleju, zasyfienia nagarami itp. itd.

Można rozebrać te szklanki, porządnie wymyć i wyczyścić, poskładać do kupy i zalać wzorcowym olejem no i liczyć że się utrafiło z lepkością... :badgrin: a to praktycznie jak loteria. Sporo aut ma problemy z tą hydrauliką a że póki co nie wdrożono niczego lepszego bezobsługowego to tak z tym jest.

Są już pierwsze prototypowe silniki z elektromagnetycznymi zaworami sterowanym przez ECU i bez przepustnicy - jak toto wdrożą do produkcji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny i turbawką no to załatwią wszystkich na cacy.

A to już niebawem... Fiat już to ponoć testuje więc i inni też pewnie kombinują...

Anonymous - 01-11-2007, 19:51

Używam TEXACO Havoline 5W - 40. spisuje się dobrze, nie narzeka.

Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia?

kielurkk - 01-11-2007, 20:18

Najlepiej lać taki olej jaki był wcześniej i nie ma problemu. Żółte przewody pod siedzeniami to od poduch. Lepiej ich nie ruszaj. :D
Anonymous - 01-11-2007, 20:21

kielurkk masz rację, lepiej ich nie ruszą, ja to zrobiłem i teraz na desce pali mi się kontrolka poduszek!
Robson86 - 01-11-2007, 20:25

Zbigniew napisał/a:
Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia?

na tyle zabezpiecza sie producent, aby nie wnosic nazwijmy to "zazalen" za zbyt duze branie oleju :) (kazda marka tak robi :P )
Mi np. nie bierze ani grama oleju :)
pozdroo

kielurkk - 01-11-2007, 20:25

Też z tym jeżdziłem ok miesiąca ale mnie to wkurzało i skasowałem błąd w ASO 90 PLN.