To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Co do Usuniecia rys

Anonymous - 01-11-2007, 22:13
Temat postu: Co do Usuniecia rys
Czegi uzywacie do usuniecia rys z autajakiego preparatu zeby sie dalo zapolerowac wszystko na blysk
stanik - 02-11-2007, 00:00

ale jakiego rodzaju to są rysy? Tylko takie powierzchniowe, czyli takie zmatowienie lakieru po kilku latach, czy rysy spowodowane czymś ostrym i raczej głębokie?
Ja do tych małych rysek spowodowanych "wiekiem" kupiłem sobie zestaw Turtle Wax. Mają sklep internetowy. Ja mam na pierwszy ogień takie coś jak chyba "scretch remover" (piszę nazwę z pamięci, wiec mogę się deczko mylić) który ładnie usuwa właśnie te wszystkie zmatowione miejsca i drobne ryski. NA drugi ogień mam zwykły wosk do lakierów metalicznych. A na koniec oliwkę która wydobywa głębie kolorów. Szczególnie widoczny efekt na ciemnych kolorach. I jestem bardzo zadowolony. A i do tego dość wydajne preparaty. Za całość z wysyłką zapłaciłem około 90 PLN a starczy na kilka użyć na 3 samochody (myślę że na około 2 lata spokojnie mam zapas).

A jak rysy głębsze to niestety jakaś zaprawka / kredka z kolorem.

Anonymous - 02-11-2007, 00:49

Na rysy - pasta tempo, lekko ścierna. Złażą pod nie drobne rysy ze starości lakieru, błysku nabierają zmatownienia, ja usuwałem nią 2 cm szerokości i 30 cm długości rysę od zderzaka jakiegoś innego samochodu (jego lakier został na moim aucie), śladu po tym otarciu nie ma, a na początku bałem się, że lakierować będę musiał cały element (w zasadzie nawet 2). Pasta kosztuje około 6 złotych.
kris80 - 02-11-2007, 07:36

ja nie polecam pasty lekko sciernej bo wokół rysy zepsujesz cały lakier lepiej kupic wosk w kolorze nadwozia są takie wszedzie :)
czekoladka_1981 - 02-11-2007, 08:53

http://www.mitsubishi-gra...=rysy++lakierze
lub
http://www.mitsubishi-gra...=rysy++lakierze

Anonymous - 03-11-2007, 19:32

chodzi mi o ryski ktore powstaja z czasem na aucie moja cari rok 99 wiec conie co tego jest drobne zadrapania nic glebszego
Ostatnio wywyoskowalem cale auto i wypolerowalem ale dalej je widze da sie jakos to wypucowac zeby blyszaczalo sie jak psu jajca hehehe