Carisma - Techniczne - Check, przepustnica, komputer i parę innych... HELP!
Anonymous - 02-11-2007, 19:26 Temat postu: Check, przepustnica, komputer i parę innych... HELP! Witam wszystkich.
Właśnie szczęśliwie wróciłem z Wrocka z wymiany rozrządu, pasków i paru rzeczy z zawieszenia. No i muszę się podzielić refleksjami i uzyskać od was opinie.
Jadąc do Wrocka znowu zaświeciła mi się kontrolka check engine (opisywałem to już w innym poście), no i na szczęście nie zgasła aż do wpięcia kompa. No niestety mimo, iż kontrolka się świeci to komp nie pokazuje błędu - mówi że wszystko jest OK. Mechanik stwierdził że może jakieś zwarcie się gdzieś robi - nie wiem co o tym myśleć. Z drugiej strony - w momencie kiedy zapalam silnik po dłuższym postoju na pedale gazu czuję opór, jakby się zapiekał (po kilkudziesięciu sekundach wraca do normy). Jeden z fachowców powiedział mi że to może być kwestia przepustnicy która się zapieka a gdy się rozgrzeje powietrze po parunastu sekundach to wszystko wraca do normy. Pytam go dlaczego na komputer nie daje błędu a on na to, że może komputer tego nie widzieć, bo sygnał wysyła sonda lambda jako błąd mechaniczny (zły skład mieszanki paliwowej) a nie elektroniczny - i być mnoże wtedy zapala się też kontrolka "checku". CO O TYM MYŚLICIE? Bo ja za mało wiem na temat GDI, żeby cokolwiek kwestionować a ten pedał mnie jakoś męczy. Jakie powinny być objawy jeżeli byłaby to przepustnica???
Co do rozrządu to wymieniono szybciutko i bezproblemowo.
Powiedzcie mi jeszcze - jak to jest z tymi skrzyniami biegów. Mam GDI a mechanik dzisiaj mi powiedział, że tam jest skrzynia z Laguny chyba? To w końcu w GDI montowali skrzynie z francuzów? DO tego jeszcze jedna rzecz - mam małe zgrzyty przy wchodzeniu z biegu 1 na 2 i z 2 na 3 - czy to kwestia tulejek???
Pozdrawiam
Krzysiek
Anonymous - 23-11-2007, 00:06
do GDI z tego co wiem nie montowano tych skrzyń od laguny,chodzi tu o wsteczny , który jest normalny a nie podciągany, ale mogę się mylić u mnie też lekko zgrzyta .
A powiedz mi ile cię kosztował rozrząd ? rozumiem że kompletny....
Chooper - 23-11-2007, 05:37
rozrząd w temacie o rozrządzie, biegi w temacie o biegach
Anonymous - 23-11-2007, 13:09
strazak napisał/a: | do GDI z tego co wiem nie montowano tych skrzyń od laguny,chodzi tu o wsteczny , który jest normalny a nie podciągany, ale mogę się mylić u mnie też lekko zgrzyta .
A powiedz mi ile cię kosztował rozrząd ? rozumiem że kompletny.... |
Sam rozrząd - 215zł części + robocizna 250zł (łącznie z wymianą pozostałych pasków klinowych).
Jeżeli chodzi o to co robiłem to tak:
Rozrząd (2rolki bez hydraulicznego+pasek, filtr paliwa, łączniki stabilizatora przód 2szt, sworznie wahaczy 2szt.przód, paski klinowe 2szt., + odpowietrznik baku paliwa+ obejma na przegubie) - wszystko razem jakieś 1000zł (części ok.530zł).
No i do tego komputer za darmo bo mi się check świecił, ale nie pokazuje błędu.
A ze skrzynią to na bank nie jest z Laguny - wymieniałem ostatnio olej w niej to już wiem. I wiem też dlaczego zgrzytała było 1litr oleju na 2,2l które wchodzą. Ktoś tak jeździł, mam tylko nadzieję że jakoś ją zreanimuję jak wymieniłem.
|
|
|