To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Dług publiczny

Maciek - 19-02-2006, 21:40
Temat postu: Dług publiczny
Właśnie sie dowidziałem (poprawnie napisane widziałem) ze nasz dług publiczny WYNOSI 466000000000 tj 466 miliardów około :) Jest to ok 12000 zł na osobe nie zależnie od wieku.
Powiedzcie (napiszcie) ze sie myle please :?
PS nie chciałbym aby ktoś napisał że więcej. :!:

Anonymous - 19-02-2006, 21:44

Maciek napisał/a:
Powiedzcie (napiszcie) ze sie myle please

Mylisz się.....

Lubisz być oszukiwanym....????:D:D:D

Maciek - 19-02-2006, 22:20

Nie ale w tym przypadku łatwiej mi sie będzie upijać :) :):) Pijąc o kolejne piwo ponad zawsze będzie toast za dług publiczny :) . Pozdro
Hubeeert - 19-02-2006, 22:21

Tylko tyle? Myslałem że więcej.....
Karwoś - 19-02-2006, 22:56

Ja to się nad jednym zastanawiam - Trybunał Konstytucyjny orzekł że pobieranie 500 zł za kartę pojazdu jest łamaniem prawa, ale jednocześnie łamać to prawo można aż do 1 maja - i to bezkarnie - to coś tu chyba jest nie tak. Orzeczono że coś jest łamaniem prawa ale nikt nie powiedział że natychmiastowo trzeba to skończyć no i oczywiście prawo nie działa wstecz i ci co zapłacili nie mają prawa by ubiegać się o zwrot 425zł.
Skoro w polsce można łamać prawo zgodnie z prawem ( pomijając fakt że można ustalić prawo niezgodne z już obowiązującym) to jak można się dziwić że mamy taki dług - każdy pcha sobie w kieszenie ile wlezie - sąd orzeka że to nielegalne np. ustalanie sobie diety państwowej na poziomie wynagrodzenia sułtana Brunei - ale co z tego - są orzekł że to nielegalne - ale prawo nie działa wstecz przecież i ci co to robili są usprawiedliwieni. To jak w takim kraju może być dobrze.
Ale się rozpisałem :)

Chooper - 20-02-2006, 07:06

Karwoś napisał/a:
oczywiście prawo nie działa wstecz i ci co zapłacili nie mają prawa by ubiegać się o zwrot 425zł.

a kto powiedział, że nie mozna ??? ;)

to, że nie działa wstecz to znaczy, że organ, któremumu siałeś zaplacić, i który pobrał sumę, nie ma obowiazku oddania Ci tej kasy dobrowolnie, ale jak sie postarasz, to sądowo już tak :)

tomusn - 20-02-2006, 07:21

Chooper napisał/a:

a kto powiedział, że nie mozna ???

to, że nie działa wstecz to znaczy, że organ, któremumu siałeś zaplacić, i który pobrał sumę, nie ma obowiazku oddania Ci tej kasy dobrowolnie, ale jak sie postarasz, to sądowo już tak

Mam kolegę w wydziale komunikacji i rozmawiałem z nim o tym, na razie nie ma możliwości żeby oddali, chyba że po sądzie

Chooper - 20-02-2006, 16:39

tomusn napisał/a:
i rozmawiałem z nim o tym, na razie nie ma możliwości żeby oddali, chyba że po sądzie

patrz: mój post wyżej "SĄDOWO JUŻ TAK"....

tomusn - 20-02-2006, 20:55

Chooper napisał/a:
tomusn napisał/a:
i rozmawiałem z nim o tym, na razie nie ma możliwości żeby oddali, chyba że po sądzie

patrz: mój post wyżej "SĄDOWO JUŻ TAK"....

napisalem tak na potwierdzenie twoich słów :wink:

Karwoś - 20-02-2006, 21:11

A chciałoby się wam jeździć po sądach za 425zł?? Więcj na paliwo wydacie itp.
szczeslaw - 22-02-2006, 09:31

Ale tutaj nie ma zastosowania "działanie prawa wstecz". Trybunał konstytucyjny nie zmienił prawa, tylko orzekł, że zgodnie z dotychczas obowiązujacym prawem pobieranie tej opłaty jest nielegalne. Zmieniła się tylko interpretacja a nie prawo.
Ale niestety Polska to chory kraj i TK ma prawo zezwolić rządowi na łamanie istniejącego prawa aż do uchwalenia nowego (patrz: sprawa pobierania opłat parkingowych w centrach miast).

Karwoś - 22-02-2006, 17:35

Otóż to - i jak w tym kraju ma być dobrze ??
Anonymous - 24-02-2006, 10:50

to nie dosyć, że nie dostałem swoich 300 milionów, to teraz się okazuje, że jeszcze pożyczyli z mojej kasy 12 kawałków?

nie no to skandal jakiś
- Babciaaaaa !!! Niech babcia granaty wykopuje, idziemy do sądu po swoją sprawiedliwość,
Granatyyyyy !!!! głuchoto jedna
Czy ja krzyczę?
sie zdenerwowałem tylko :lol:

piwkotom - 01-03-2006, 19:56

zajrzyjcie tutaj, jest niezle....
ale bedzie jeszcze lepiej :(
polecam tez uwadze komentarz jlibera na samym dole, facet czesto wie co mowi ;)