To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] 2 bieg ciezko wchodzi

Anonymous - 07-11-2007, 20:26
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] 2 bieg ciezko wchodzi
Witam serdecznie jestem tu nowy :mrgreen:

mam problem ze skrzynią biegów. A dokładniej z drugim biegiem. Jak auto jest zimne tzn stało z parenaście godzin bez odpalania to 2 bieg strasznie ciężko wchodzi. Po jakimś czasie jak się już troche przejedzie to już wskakuje raczej normalnie.

Olej był wymieniany.

Co może byc przyczyną?

maxwell61 - 07-11-2007, 21:01

tutaj znajdziesz odpowiedź
czasami wystarczy te tuleje nasmarowac

Anonymous - 07-11-2007, 21:09

maxwell61, nie opowiadaj bzdur w GDI nie ma tulejek.

Podstawowa sprawa to olej w skrzyni skoro go wymieniłeś to powinno ustapić.
Aaa w GDI biegi zmienia linka może tu jest przyczyna ??? może sie zacina na początku ???
pozdro

maxwell61 - 07-11-2007, 21:11

a to zwracam honor :oops:
kris471 - 07-11-2007, 21:16

żle dobrałeś olej,tu jest przyczyna
Master - 07-11-2007, 21:41

u mnie np jak jest zimne auto to 2 troszke moze powiedzialbym dobrze nie chaczy i musze zmieniac ten bieg powoli z wyczuciem jak sie rozgrzeje durzo lepiej oleju nie wyminialem
jedras - 08-11-2007, 00:04

trzy lata temu mialem podobny problem............przy temperaturze od -10 biegi bardzo ciezko wchodzily. Pojechalem do aso i orzekli ze zacieraja-zapiekaja sie linki sterujace. Koszt jednej w aso to 750 zlotych wtedy i nie ma zadnych zamiennikow tylko ewentualne dorobienie u jakiegos speca. Przy okazji nasmarowali mi je troche i podregulowali i byl git az do teraz. Dzisiaj przy temperaturze 0 tez na poczatku ciezej wchodzi 2 bieg ale po chwili wchodzi dobrze. Nie mam pojecia gdzie ewentualnie nasmarowac te linki. Po wyjeciu miecha zmiany biegow widac je ze sa gole ale pozniej pewnie wchodza w jakies pancerze i chyba tam moga sie zacierac z jakims brudem-szlamem. Moze ktos to rozbieral dokladnie i cos wiecej napisze jak je nasmarowac.........mysle ze wymiana oleju ma tu male znaczenie
Anonymous - 08-11-2007, 14:02
Temat postu: Re: 2 bieg ciezko wchodzi
winek napisał/a:

mam problem ze skrzynią biegów. A dokładniej z drugim biegiem. Jak auto jest zimne tzn stało z parenaście godzin bez odpalania to 2 bieg strasznie ciężko wchodzi. Po jakimś czasie jak się już troche przejedzie to już wskakuje raczej normalnie.

Olej był wymieniany.

Co może byc przyczyną?

Witam na początku współmieszkańca grodu.
Co do biegów w GDI to mam także problem z synchronizacją 2 i 3, czasami zazgrzyta. Ja także zaczynam od zmiany oleju w skrzyni. Zobaczymy czy pomoże. Jak nie, będę dumał dalej. Chyba zaleję Castrola TAF-X API GL-4 SAE 75W-90.
A co Ty zalałeś?

Pozdrawiam
Krzysiek

Anonymous - 26-11-2007, 17:46

witam ja mam 1.9td i na zimnym silniku jest tragedia z 1 jak wsiadzie ktos obcy i nie ma wyczucia to wkłada3
turek61 - 26-11-2007, 18:15

winek napisał/a:
Jak auto jest zimne tzn stało z parenaście godzin bez odpalania to 2 bieg strasznie ciężko wchodzi. Po jakimś czasie jak się już troche przejedzie to już wskakuje raczej normalnie.

Mam tak samo... :evil:

XL - 16-12-2007, 20:10

Boję się że "ten typ tak ma", bo i ja mam tak samo.
I tu mój apel do tych, którym udało się to usunąć: ODEZWIJCIE SIĘ i napiszcie jak tego dokonaliście.
Pzdr XL

Anonymous - 18-12-2007, 20:36
winek napisał/a:

Olej był wymieniany.

Co może byc przyczyną?

...i ja także mam taki objaw w mojej cari... :( I nie wiem co może być tego przyczyna... :?
Olej wymieniłem na 75W90 Valvoline, ale nadal potrafi zazgrzytać przy wrzucaniu dwójki. Po rozgrzaniu wszystko chodzi miodzio... Gdy samochód jest zimny to przy ruszaniu z jedynki wrzucam dwójkę bardzo powoli tzn. nie przechodzę od razu "jednym ciągiem" z jedynki na dwójkę tylko robię mały "odpoczynek" przed wrzuceniem dwójki. Wtedy nie zgrzyta...

Anonymous - 24-12-2007, 09:30
damiano napisał/a:
winek napisał/a:

Olej był wymieniany.

Co może byc przyczyną?

...i ja także mam taki objaw w mojej cari... :( I nie wiem co może być tego przyczyna... :?
Olej wymieniłem na 75W90 Valvoline, ale nadal potrafi zazgrzytać przy wrzucaniu dwójki. Po rozgrzaniu wszystko chodzi miodzio... Gdy samochód jest zimny to przy ruszaniu z jedynki wrzucam dwójkę bardzo powoli tzn. nie przechodzę od razu "jednym ciągiem" z jedynki na dwójkę tylko robię mały "odpoczynek" przed wrzuceniem dwójki. Wtedy nie zgrzyta...

Ja stosuję tą samą metodę i wszystko jest OK. Troszkę cierpliwości jednak trzeba.

Anonymous - 27-12-2007, 18:51

...tak się zastanawiam... Czy drugi bieg ciężko Wam wchodzi o każdej porze roku czy tylko zima?? :?: Ja moge powiedzieć tylko o doświadczeniach w zimie, bo dopiero od niedawna jestem posiadaczem Cari...
pozdrawiam!

Juiceman - 27-12-2007, 19:00

Mi pierwszy niewchodzi heh tzn jak jest na luzie lub na liczniku ponizej 10km ;) to wlazi idealnie, w innych wypadkach niekoniecznie:) Ale jakoś czasu i chęci nie mam, żeby to zrobić w tym roku...