Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Dziwne zachowanie przy 3000obrotów i ok 80-90
Anonymous - 07-11-2007, 20:47 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Dziwne zachowanie przy 3000obrotów i ok 80-90 Witam, mam do forumowiczów pytanie. Jeżdze Miskiem z 1999, manutal 1,8 GDI przy stałej jeździe z prędkością ok 80-90 i ok 2500-3000 obrotów daje się odczuć rodzaj "szarpania" coś podobnego do zjawiska zmiany biegu w automacie. Jest to bardzo subtelne, ale na pewno nie jest to zjawisko prawidłowe. Macie jakieś pomysły co to może być ?
Drugie pytanie to oświetlenie tylnej tablicy. Podpowiedzcie (nie mam książki) który bezpiecznik za nie odpowiada.
Acha, jeszcze jedno. Ile (orientacyjnie) może kosztować komputerowe badanie dla w.w modelu (NIE W ASO) - warszawa.
pozdrawiam
maxwell61 - 07-11-2007, 20:59
przekażniki
a co do obrotów to poszukaj niżej masztemat Obroty GDI...pozdrawiam
Anonymous - 07-11-2007, 21:19 Temat postu: Dziwne zachowanie przy 3000obrotów i ok 80-90 Wielkie dzięki. Jak widać na forum jestem jeszcze świeżynka stąd byc może pytanie na które padły juz odpowiedzi. Dzięki tak czy inaczej raz jeszcze
maxwell61 - 07-11-2007, 21:25
spoko...generalnie zwykle poszukaj na forum uzywając funkcji "szukaj" bo moderatorzy delikatnie usuwają i zamykają takie tematy, które sie często powtarzają...a jak nie znajdziesz to wówczas próbuj...a można także podlączyć sie pod dany temat o tej samej tematyce...pozdrawiam
Master - 07-11-2007, 21:34
ja tez tak mam w swojej Cari GDI z 97r jak jade trzymajac ze stala predkoscia to czuc delikatne szarpanie takie ino ino jednak powyzej 100ki nic sie nie dziej i trzeba by specjalnie jechac w taki sposob zeby to zjawisko sie czesto powtarzalo ogolnie uznal bym to ze ten typ tak ma
saphire - 08-11-2007, 11:33
Te delikatnie niby-szarpnięcia to moment przełączania się silnika GDI w tryb spalania ubogiej mieszanki - przed liftingiem zobaczysz to na wyświetlaczu spalania chwilowego jak ci nagle w tym momencie spadnie np. z 12 l do 7 l a po liftingu zapali się kontrolka ECO na zegarach. Jak dobrze będziesz operował gazem to sam się nauczysz wprowadzania silnika w tryb ECO - rozpędzasz się energicznie do prędkości 10km większej niz ta z którą chcesz jechać, odpuszczasz gaz aż poczujesz to lekkie niby-szarpnięcie lub zobaczysz na spalaniu chwilowym że nagle spadło do 5-7 l i trzymasz tak gaz bez zmiany jego położenia - auto ciutek zwolni o te 10km (więc do tej prędkości z jaką chcesz jechać właśnie) i w trybie ECO ubogiej mieszanki będzie sobie tak jechać ciesząc oko i kieszeń małym spalaniem - byle by nie wachlować pedałem gazu wtedy.
wazu - 08-11-2007, 22:59
saphire, prawdę prawi, tak to ono jest w tych GDI. Życzę Wam (i sobie też) jedynie długich tras (najlepiej na drogach czteropasmowych, gdzie można sobie pomykać stałą prędkością w trybie "eco"), wtedy naprawdę widać wyższość tego silnika nad innymi (może poza hybrydowymi )
Anonymous - 08-11-2007, 23:05
Ja i tak jestem pełen uznania dla silnika GDI, w sumie to dlatego w niego "wszedłem" W cyklu miejskim moje 1,8 pali (bez starań z mojej strony) ok 7,1. A w trasie to nawet 5,9 się zdarzyło chociaż częściej oscyluje w granicach 6,2 w trasie
Dzięki za wyjaśnienia.
|
|
|