Outlander II GEN Techniczne - Napęd 4x4
Hiszpan - 08-11-2007, 10:39 Temat postu: Napęd 4x4 Zima już się zaczęła, przynajmniej na niektórych odcinkach naszych dróg - no i dzięki temu wydumałem sobie nowy temat
Wczoraj w nocy wracając do domu miałem okazję jechać około 10 km po kilkucentymetrowym, mokrym śniegu i z racji braku zimowych opon (jeszcze) nieodczułem za wielkiej różnicy pomiędzy 2x4 a 4x4. Każde mocniejsze wciśnięcie pedału gazu było sygnalizowane przez ESP - jak to ten system wspaniałomyślnie uratował mi życie (cytat za Clarksonem z Top Gear)
Tak jak wspomniałem mam opony letnie (główny sprawca uślizgu kół), więc zjeżdżając z góry przy prędkości 20-30 km/h każde dotknięcie hamulca kończyło się włączeniem ABS. U to właśnie przyszło mi coś do głowy.
Napęd:
1) 4x4 auto
2) 4x4 lock
- rozumiem, że moment obrotowy przekazywany jest na tylne koła:
1) w razie potrzeby wg. komputera
2) stale
No dobrze, ale jak to jest w odwrotną stronę tzn. hamowania silnikiem?
W 2 przypadku hamowanie silnikiem odbywa się to za pomocą wszystkich 4 kół, a w 1? Przy gwałtownym hamowaniu moment przekazywany na 4 koła, a przy łagodnym na 2?
Jeżeli ktoś wie o co mi chodzi to dajcie znać. Nie jestem mechanikiem, a na temat Haldex-ów i innych usłyszałem coś dopiero jak zaczęłem szukać SUV-a
Gene - 08-11-2007, 11:41
Hiszpan napisał/a: | W 2 przypadku hamowanie silnikiem odbywa się to za pomocą wszystkich 4 kół, a w 1? Przy gwałtownym hamowaniu moment przekazywany na 4 koła, a przy łagodnym na 2? |
Moim zdaniem w trybie 4WD hamowanie silnikiem moze odbywac sie poprzez przekazywanie napedu na jedna i na dwie osie. W tym trybie o przekazywaniu mocy na tylne kola decyduje elektronika (system AWC), ktora jest wszechobecna niestety w nowszych rozwiazaniach. Przypuszczam, ze jesli czujniki wykryja uslizg to hamuja 4 kola jesli nie to tylko przod. Jest to zalezne od warunkow jazdy oraz nawierzchni drogi.
Anonymous - 08-11-2007, 17:40
Dwie kwestie.
Hamowanie silnikiem:
2x4 ruch powstrzymują koła przedniej osi;
4x4 ruch powstrzymują koła przedniej i tylnej osi;
4x4lock ruch powstrzymują głównie koła tylnej osi, ale przedniej też.
Hamowanie normalne, uślizgi kół:
Za to odpowiedzialny jest system ABS i nie ma praktycznie większego znaczenia ustawienia napędu. Co innego przy poślizgach kół w trakcie jazdy. Wtedy działa stabilizacja toru jazdy, przychamowuje poszczególne koła i kontroluje moc silnika: przenosząć ją w zależnośći od ustawienia na jedną lub dwie osie.
[ Dodano: 08-11-2007, 17:43 ]
Tyle przeczytałem w mądrych książkach, ale nie jestem mechanikiem. Poza tym ciekawi mnie jak na hamowanie silnikiem wpływa włączenie tempomatu i ustawienie go z górki np. na 60 km/h
Maciek40 - 07-05-2011, 21:11
Dziś użyłem ciągnika do wyciągnięcia samochodu z błota. Zachciało mi się przejażdżki nad morze przez podmokły piaszczysty las.
Czy ktoś wie dlaczego przy ustawieniu LOCK i wyłączeniu elektroniki kręcą się tylko 2 koła - po jednym z przodu i z tyłu. Jak mi tłumaczył sprzedawca- tak zrozumiałem - pozycja lock oznacza, że są zablokowane wszystkie koła i powinny się kręcić jednakowo. Empirycznie stwierdziłem że tak nie jest. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
DJ Fazi - 07-05-2011, 23:51
W ustawieniu LOCK 1,5 x więcej momentu jest przenoszone na koła tylnie. W skarajnie bardzo dobrych warunkach asfalt + max otwarcie przepustnicy 60 % tył 40 % przód.
Outek to nie jest samochód do taplania się w błocie, podejrzewam że był brak przyczepności na kołach po przekątnej, a w tej sytuacji napęd Outka głupieje. Może być tak że zwisłeś na brzuchu, a wtedy to najlepsza terenówka bez pomocy sobie nie poradzi.
Mnie korci cały czas żeby pojeździć po poligonie na Morenie, ale rozsądek mówi - pooglądaj filmiki na Youtube ulży troszkę:-) Ale na pocieszenie, mam numer do gościa który się ogłaszał że wyciąga auta z opresji (duże doświadczenie) z gwarancją na nie uszkodzenie.
Pozdrawiam
sylb - 08-05-2011, 00:02
Maciek40 napisał/a: |
Czy ktoś wie dlaczego przy ustawieniu LOCK i wyłączeniu elektroniki kręcą się tylko 2 koła - po jednym z przodu i z tyłu. |
Bo istnieje coś takiego jak mechanizm różnicowy.
michu300 - 09-05-2011, 10:19
sylb napisał/a: | Maciek40 napisał/a: |
Czy ktoś wie dlaczego przy ustawieniu LOCK i wyłączeniu elektroniki kręcą się tylko 2 koła - po jednym z przodu i z tyłu. |
Bo istnieje coś takiego jak mechanizm różnicowy. |
No właśnie, są Suv-y z elektroniczną blokadą mechanizmu różnicowego, ale Outek tego nie ma. Nie wiem czy taka elektroniczna blokada z drugiej strony to coś co mogłoby uratować życie w takiej sytuacji.
Maciek40 - 09-05-2011, 23:02
michu300 napisał/a: | No właśnie, są Suv-y z elektroniczną blokadą mechanizmu różnicowego, ale Outek tego nie ma. Nie wiem czy taka elektroniczna blokada z drugiej strony to coś co mogłoby uratować życie w takiej sytuacji. |
Przy zblokowanym mechanizmie różnicowym raczej na pewno bym wyjechał . Lepiej nie jeździć tym samochodem po trudniejszym terenie - mam nauczkę.
lexus - 09-05-2011, 23:33
Nie zapominaj o oponach ,pewnie byłeś na letnich szytkach
michu300 - 10-05-2011, 09:00
Maciek40 napisał/a: |
Przy zblokowanym mechanizmie różnicowym raczej na pewno bym wyjechał . Lepiej nie jeździć tym samochodem po trudniejszym terenie - mam nauczkę. |
Jeżeli zawisłeś na brzuchu to nie ma siły żeby wyjechać. Sam to trenowalem, a spychacz mnie nie mógł wyszarpać, bo się linka rwała...
|
|
|