To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jak ustawić wyświetlanie z komputera?

Anonymous - 09-11-2007, 11:06
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Jak ustawić wyświetlanie z komputera?
Witam wszystkich :)

Jestem świeżo upieczonym właścicielem Cari 1.8 GDI z automatyczną skrzynią. Ma toto również komputer pokładowy. Na początku wyświetlała mi ile kilometrów jeszcze przejadę na tym, co mam w baku. Potem coś nakombinowałem (spalił się jeden bezpiecznik; chyba był też restart komputera, bo straciłem dane dot. zużycia paliwa oraz wyzerował mi się licznik przejechanych kilometrów - ten dodatkowy, który się zeruje samemu) i teraz Cari wyświetla mi średnie zużycie paliwa. Jak mogę wrócić do poprzedniego stanu? Są tylko cztery przyciski przy komputerze: jeden nie jest opisany, drugi jest "H", trzeci jest "M", czwarty jest "SET". "H" ustawia godzinę, "M" ustawia minuty, "SET" wyrównuje mi zegarek do równej godziny, ten nie opisany nie robi nic. Jeśli się przytrzyma ten nie opisany, i naciśnie "H", można ustawić jasność wyświetlacza. Analogiczna operacja z "M" pokazuje wybieranie między kilometrami a milami przy wskaźniku, ile przejedziesz do końca baku, a po wybraniu kilometrów i naciśnięciu "SET" wybierasz, czy chcesz widzieć średnie zużycie paliwa na 100km, czy ile średnio schodzi paliwa na kilometr.

Ostatecznie: przy odpalaniu silnika wyświetlają się trzy liczby: średnia prędkość, średnie zużycie paliwa w jednostkach konfigurowalnych j.w., oraz ile można przejechać do końca baku. A potem już na stałe włącza się jedna z tych trzech wartości. Jak się ustawia, która będzie na stałe?

Alternatywnie: czy ktokolwiek dysponuje instrukcją do tej Cari? Język dowolny, byle europejski, i tak najwięcej się wyczaja z obrazków ;)

Anonymous - 09-11-2007, 12:48

Cytat:
pomiędzy trybami wyświetlania przełączam się przyciskiem "DISPL" w oryginalnym radiu mitsubishi

ewentualnie
KLIK

pozdrawiam

Grześku - 09-11-2007, 12:56

Jeżeli masz radio firmowe MM robisz to białym przyciskiem DISP na panelu radia.
Jeżeli takowego nie posiadasz postępujesz wg poniższego algorytmu:
Potek napisał/a:

Bez firmowego radia można przestawić wskazania na wyświetlaczu tak aby cały czas była pokazywana jedna z w/w wartości.
Robi sie to tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymająć cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczy to co ustawiłeś

opis wzięty stąd

BTW - tak na przyszłość postaraj się użyć funkcji "szukaj"

Anonymous - 09-11-2007, 12:59

Searcha użyłem już wcześniej, tu jest bardzo pomocny post:

http://www.mitsubishi-gra...?t=2262&start=9

Zaraz idę sprawdzić, czy działa :)

Grześku - 09-11-2007, 14:01

To samo Ci wkleiłem, działa - sprawdzone na żywym organizmie :wink:
Anonymous - 09-11-2007, 14:07

Jakoś dziwnie działa to forum - odpowiedzi na moje pytanie pojawiają się nad moją odpowiedzią :shock: Anyway, mam firmowe radio, ale nie wpadłem na to, żeby nacisnąć "display" :D Ech, na najprostsze rozwiązania zawsze najtrudniej wpaść ;)
Grześku - 09-11-2007, 19:45

arim napisał/a:
Jakoś dziwnie działa to forum - odpowiedzi na moje pytanie pojawiają się nad moją odpowiedzią

najważniejsze że SĄ odpowiedzi 8)

woxy - 18-08-2009, 20:30

A czy w każdym GDI to można przestawić w liczniku? Bo ja mam tylko 3 przyciski przy zegarku M, H, SET i tyle. Nie mam tego "nieopisanego".