To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z Odpaleniem

kristof - 10-11-2007, 16:48
Temat postu: [Cari 1.6] Problem z Odpaleniem
Witam
Więc tak mam mega dziwny problem wyjechałem dziś na zakupy i rano jak było zimno i wrednie odpalił mi bez problemów za pierwszym przekręceniem kluczyka -> przejechałem paręnaście km do sklepu. Gdy już z niego wyszedłem nie dałem rady go odpalić. Po jakimś czasie doszedłem do tego że akumulator był za słaby więc po podpowiedzi właściciela innej Cari (DiD) odpaliliśmy go na zapych i po tym za biegu ze spokojem przejechałem kolejnych paręnaście km do domu (już bez postojów) teraz kupiłem nowy akumulator (i tak musiałem kupić do drugiego auta - 60Ah) podłączyłem go i chciałem autko nauczyć obrotów, a tutaj nici z tego robi mi to samo czyli w ogóle ze mną nie rozmawia.
A co lepsze wszystkie kontrolki ( te które muszą SRS ABS i od Silnika) gasną po kilku/kilkunastu sekundach.
W sumie przyjrzałem się wszystkim bezpiecznikom pod machą i w sumie są one dobre -> tak na oko.
Więc dalej nie wiem co z tym zrobić gdzie szukać usterki mam ?
czy jest możliwość aby immobiliser wysiadł mi na wszystkich kluczykach ? czy też jest to jakiś durny bezpiecznik albo wina jakiegoś kabla ?
Podpowiedzcie mi co mam z nim zrobić...
pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc

aaa zapomniałem kontrolka check engine nie zapaliła mi się nigdy podczas jazdy...więc tym bardziej jestem głupi

kielurkk - 10-11-2007, 18:16

Opisz to dokładniej. Rozrusznik pracuje czy w ogóle się nie włącza? Może masz jakieś zwarcie i rozładowuje Ci akumulator? Ale z drugiej strony tak szybko że nie zdążysz odpalić? I jak Ci te kontrolki gasną? SRS i ABS maja gasnąć po kilku sekundach niezależnie czy silnik pracuje czy nie. CE gasnie po uruchomieniu silnika. Podłączając akumulator iskrzy na stykach bardzo? Trochę będzie ale delikatnie. Odepnij akumulator i podłącz miernik (amperomierz) szeregowo czyli jeden zacisk miernika do klamy drugi do zacisku (słupka) akumulatora a drugą klemę załóż na akumulator (pamiętaj o polaryzacji) i odczytaj ile prądu pobiera samochód na postoju (wszystkie odbiorniki wyłączone)
kristof - 10-11-2007, 18:33

więc tak póki
gaśnie po koleii: ABS - po kilku sekundach SRS -> trochę później gaśnie mi (dajmy 10-20s) CE (nawet jak silnik nie jest na chodzie -> stacyjka tak że kontrolki mi się świecą)
Później próbuję go odpalić to tak:
na początku wyłączał mi radio i światła gasły włącznie z zegarem.
Teraz wyłączy mi zegar, natomiast radio i światła cały czas grają/świecą przy próbie zakręcenia rozrusznikiem

Rozrusznik jak na moje ucho nie działa -> słychać taki syk jakby od pompy a momentami jak się wyłączy stacyjkę takie jakby tarcie o siebie zębatek w okolicach przepustnicy ( mam nadzieję że dobrze ją lokalizuje - tam idzie linka od gazu ).

Co jeszcze jest takie charakterystyczne pstrykanie w urządzeniu przy prawym przednim reflektorze -> wchodzą/wychodzą z niego 4 metalowe rurki.

Akumulator jest nowy dziś kupiony miał pójść do drugiego auta ale po tym padło na Cari wiec jego bym nie obarczył winą, dodatkowo gdy odpalam go nawet na światłach to one nie przygasają.

Co do iskrzenia to nie zwróciłem na to uwagi coś tam zasyczało ale zaraz potem załączył się alarm który odwrócił moją uwagę od akumulatora.

Aaa świec czy dają iskrę jeszcze nie sprawdzałem..

Nie wiem co jeszcze mogę odnośnie tego napisać ?
Immo raczej nie mam bo bezpiecznika od niego nie zlokalizowałem pod maską więc to raczej nie będzie jego wina -> zwłaszcza że wcześniej tzn dziś rano odpaliła bez problemów od zaraz...

maxwell61 - 10-11-2007, 18:46

kristof napisał/a:
Rozrusznik jak na moje ucho nie działa -> słychać taki syk jakby od pompy a momentami jak się wyłączy stacyjkę takie jakby tarcie o siebie zębatek w okolicach przepustnicy ( mam nadzieję że dobrze ją lokalizuje - tam idzie linka od gazu ).
jesli nie chce odpalić spróbuj jakimś narz edziem uderzyc w obudowe rozrusznika i jesli po tym zapali to oznacza zawieszania sie szczotek...wowczas zestaw naprawczy do rozrusznika i jazda...mnie taki koszt wyniosl 100 zl...pozdrawiam
sibi - 10-11-2007, 22:35

Podaj jakimś grubym przewodem masę z aku na silnik i wtedy odpal jak odpali to będzie masa
kristof - 11-11-2007, 09:48

więc tak
dziś rano posiedziałem sobie trochę w kanale i trochę na ziemi stukając w ten rozrusznik. I co mnie baaardzo uradowało któreś puknięcie odbyło się w to dobre miejsce bo autko odpaliło od ręki.
Później nauka obrotów itp itd przeszła już bezproblemowo i jak narazie pali idealnie od pierwszego przekręcenia kluczyka.
Więc maxwell61 wielkie dzięki za radę teraz tylko podjazd do mechanika na wymianę szczotek.
Reszcie również dziękuję za dobre rady :)
Pozdrawiam i udanego dnia życzę
Krzysztof

Anonymous - 22-11-2007, 09:09

W którym dokładnie miejscu jest rozrusznik w Cari (1.6)? Bez kanału da się go zobaczyć?
kristof - 22-11-2007, 10:31

tak -> jeśli dobrze go zlokalizowałem znajdziesz go prawie zaraz przed miejscem pasażera - po lewej stronie auta za silnikiem jak stoisz przed nim - jest nisko, budowa walcowa ze 'szparami' gdzie chyba dostrzeże się część osprzętu teraz już nie pamiętam..właśnie odstawiłem go do elmech. U mnie wystarczyło delikatnie popukać - byle nie mocno bo go jeszcze rozwalisz na amen - do tego doszło zdesperowane pierdalnięcie maską i samochodzik odpalał bezproblemowo :)
pozdrawiam i udanej lokalizacji życzę

Edit 23.XI.2007 14:54

heh wczoraj byłem u tego elmech i co się okazało, że szczotki są w dobrym stanie a przyczyną był luźna jakaś tam blaszka przy przewodach czy coś w ten deseń...wiec obyło się bez wymiany szczotek a tylko na przesmarowaniu przewodów i poprawieniu tego co było do zrobienia -> wczoraj odpalał bez problemów a dziś to dopiero sprawdzę za 20 min :)
pozdro