To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Runner Techniczne - Skrzynia automatyczna w SPACE RUNNER

Anonymous - 10-11-2007, 17:35
Temat postu: Skrzynia automatyczna w SPACE RUNNER
Od dwóch tygodni jestem właścićelem space runnera czy ktoś może mi opisać automatyczną skrzynie biegów tak ogólnie jak sie nia posługiwać żeby jej nie uszkodzić i co oznaczają oznaczenia : 2 i L i mały przycisk na dziwigni
Z góry dziekuje!!!

tomusn - 10-11-2007, 22:28

generalnie 2 i L służą do blokowania biegów

jak oczywiście wiesz biegi zmieniamy na postoju z wciśniętym pedałem hamulca.

Bieg L - co oznacza blokowanie skrzyni biegów na "jedynce", nie należy wówczas przekraczać dopuszczalnej prędkości dla danego biegu (chyba 40km/h).

Bieg 2 - oznacza blokowanie skrzyni i używanie dwóch biegów: 1 i 2. Dopuszczalna prędkość wynosi wtedy chyba 85km/h.
Przełożeń tych można używać podczas ciągnięcia przyczepy lub w trudnym terenie, np pod górkę. w normalnej jeździe nie ma co wydziwiać i jeździć normalnie na D

Jest dopuszczalna zmiana biegów podczas jazdy w kierunku L->2->D, ale nie zaleca się na odwrót.

Mały przycisk na dźwigni zmiany biegów (a zakładam że masz taki sam "wolant" jak ja) służy do wyłączania 4 biegu (nadbiegu), skrzynia wybiera wtedy przełożenia 1, 2, 3. Zaleca się wyłączać 4 bieg , podczas jazdy w mieście, gdyż skrzynia na 4 ma za niskie obroty i słabo się smaruje.

Anonymous - 11-11-2007, 09:51

tomusn napisał/a:
Bieg 2 - oznacza blokowanie skrzyni i używanie dwóch biegów: 1 i 2. Dopuszczalna prędkość wynosi wtedy chyba 85km/h.
Przełożeń tych można używać podczas ciągnięcia przyczepy lub w trudnym terenie, np pod górkę. w normalnej jeździe nie ma co wydziwiać i jeździć normalnie na N

u mnie N to luz

Cytat:
(a zakładam że masz taki sam "wolant" jak ja)

jak nacisne ten przycisk to zapala sie ta kontrolka

nie wiem od czego jest ta kontrolka

tomusn - 11-11-2007, 17:27

mariusz napisał/a:
tomusn napisał/a:
Przełożeń tych można używać podczas ciągnięcia przyczepy lub w trudnym terenie, np pod górkę. w normalnej jeździe nie ma co wydziwiać i jeździć normalnie na N

u mnie N to luz

Cytat:
(a zakładam że masz taki sam "wolant" jak ja)

jak nacisne ten przycisk to zapala sie ta kontrolka

już poprawiłem, miałem na myśli D :D

jak się pali ODOFF to masz tylko biegi 1, 2, 3

saphire - 11-11-2007, 17:35

ODOFF == OverDriveOFF -> nadbieg wyłączony
tomusn - 12-11-2007, 02:41

mariusz napisał/a:

może to na obrazku to chłodnica? stąd np niski poziom płynu w chłodnicy?