To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - (Cari GDI) Problem?, a może nie?

wazu - 11-11-2007, 18:34
Temat postu: (Cari GDI) Problem?, a może nie?
Drodzy userzy! Ostatnio zauważyłem, że przy porannym odpalaniu cari ma ona problem z odpaleniem, tzn. nie odpala mi od razu "na dotyk", tylko muszę ją trochę "pochechłać" na rozruszniku, aż "załapie". Nie jest to aż taki problem, ale dawniej odpalała bez problemu. Doradźcie, czy to normalne zachowanie w związku z cofaniem sie paliwa z układu paliwowego, czy może coś jest nie tak i można to w jakiś sposób "naprawić"?.Chcę dodać, że później, tzn. w ciągu dnia, nie ma żadnego problemu z odpalaniem (pali na dotyk). I jeszcze jedno, cari stoi w garażu ocieplanym i warunki atmosferyczne nie mają żadnego wpływu na silnik.
Anonymous - 11-11-2007, 18:44

sprawdz akumulator
wazu - 11-11-2007, 18:49

arturro napisał/a:
sprawdz akumulator

Ale akumulator kręci bez problemu :shock:

Anonymous - 11-11-2007, 18:54

akumulato kreci? akumulator daje napiecie do rozruchu, jesli jest za male to nie odpali lub rozrusznika pokreci troche, sprawdz napiecie aku i ew. ladowanie to nic nie kosztuje a ewetualnie pozwoli ci wyeliminowac ten punkt z twojego problemu.
wazu - 11-11-2007, 19:08

arturro napisał/a:
sprawdz napiecie aku i ew. ladowanie

Sorki za moje lamerstwo, ale zadam pytanie, a jakie napięcie powinno być na naładowanym aku i jakie podczas ładowania? Przed chwilą sprawdziłem woltomierzem napięcia i w "stanie spoczynku" jest 12,3 V, a przy włączonym silniku na aku jest 14,5 V. Jak dla mnie trochę za mało w tym pierwszym pomiarze :( powinno być chyba co najmniej 12,6 V

czekoladka_1981 - 11-11-2007, 19:38

wazu napisał/a:
napięcie powinno być na naładowanym aku

Od 13,8V do 14,4V

Anonymous - 11-11-2007, 19:48

wazu napisał/a:
w "stanie spoczynku" jest 12,3 V, a przy włączonym silniku na aku jest 14,5 V.

wszystko ksiazkowe, czyli temat aku odpada

wazu - 11-11-2007, 20:44

arturro napisał/a:
wszystko ksiazkowe, czyli temat aku odpada
No to mnie pocieszyłeś, bo myślałem, że czeka mnie wydatek na nowy aku.