To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Kto założył Xenony do galanta 93-96r ?

Anonymous - 12-11-2007, 21:30
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Kto założył Xenony do galanta 93-96r ?
mam galanta z 93r 2.0 V6 24V i mam zamiar zalozyc do niego xenony co musze zrobic zeby to mialo rece i nogi.
JPR - 12-11-2007, 21:45

Nie szpeć auta. Ksenony pasują do młodszych roczników.
Ja mam w swoim misiu 4x100W i to mi wystarcza.
Pozdrawiam.

Anonymous - 12-11-2007, 22:44

Ja założyłem. Szczegóły są tu: KLIK
Moim skromnym zdaniem jeśli masz zakładać tani kit 8000K z aledrogo to nie zakładaj. Policja zabierze Ci dowód rejestracyjny przy pierwszej okazji i będzie miała rację.
Ja mam dedykowane palniki o barwie 4300K, które na pierwszy rzut oka niewiele różnią się od halogenów, tyle, że świecą znacznie mocniej. Nie wierz firmom zakładającym ksenony w ten sposób, że wkładają "kita" za 600 zł i mówią że jest dobrze - nie będzie!
Światło wyładowcze jest kapryśne i wymaga precyzji, której nie ma chińska tandeta. To nie będzie tanie.
Albo musisz mieć prawidłowo przysłonięty palnik z ogniskową dokładnie na włókno krótkich od H4 tak,by nie dawało po oczach i było dobre odcięcie, albo wypoleruj szybę i załóż dobry projektor. W tym drugim przypadku szpecisz samochód instalując coś co nie jest z epoki...
W obu przypadkach musisz mieć spryskiwacze i autopoziomowanie - niektóre Galanty miały spryskiwacze, zaś autopoziomowanie stosunkowo łatwo można zrobić.

czekoladka_1981 - 13-11-2007, 10:51

mx4000 napisał/a:
mam galanta z 93r 2.0 V6 24V i mam zamiar zalozyc do niego xenony

Nie szpeć go :!: załóż philipsy GT150 , BV będzie lepiej.

Anonymous - 13-11-2007, 11:25

xpascal napisał/a:
Ja mam dedykowane palniki o barwie 4300K, które na pierwszy rzut oka niewiele różnią się od halogenów, tyle, że świecą znacznie mocniej.

wkoncu ktos madrze pisze na tym forum :thumbup: :)
mialem kiedys takiego gala i mijania byly jakie byly ale dlugie swiatla w tym modelu byly poprostu rewelacyjne na tamte czasy.

czekoladka_1981 - 13-11-2007, 11:57

xpascal napisał/a:
Policja zabierze Ci dowód rejestracyjny przy pierwszej okazji i będzie miała rację.

To prawda:
http://motoryzacja.interi...-ksenony,992810

Anonymous - 13-11-2007, 14:18

xpascal, W obu przypadkach musisz mieć spryskiwacze i autopoziomowanie - niektóre Galanty miały spryskiwacze, zaś autopoziomowanie stosunkowo łatwo można zrobić.
To mi napisz jak zrobic to autopoziomowanie bo spryskiwacze mam. A dla wiadomości reszty to mi nie zalezy na wygladzie nie tak bardzo jak na bezpieczestwie bo przy mijaniu z innym samochodem ja chce widziec pobocze.

[ Dodano: 13-11-2007, 14:21 ]
A ma ktoś moze nakładke na tłumnik orginalna do mojego modelu mam zdjecie tylko niewiem jak je tu umiescic.

Anonymous - 13-11-2007, 14:21

mx4000 napisał/a:
to mi napisz jak zrobic to autopoziomowanie

zapewne najprosciej zaadaptowac taki system z innej marki, podlaczyc to wszystko, zmienic przekladnie w lamie przy silniczku i wsio, lub uzywac czesciej poziomowania swiatel przy zaladunku samochodu tj. pamietac o tym.

Anonymous - 13-11-2007, 14:35
Temat postu: Xenony powinny być montowane we wszystkich autach...
Nie zgodzę się z tezą że xenony w Galancie z rocznika 93-96 szpecą. Sam mam E88A z 94' roku wraz z kompletną instalacją firmy Hella zakładaną w profesjonalnym serwisie Autowest pod Łodzią i wygląda to naprawdę super (chłopaki naprawdę dobrze to zakładają) w moich poprzednich miśkach też miałem xenony(Colt CJ0). Jednak nie o wygląd tutaj chodzi a o bezpieczeństwo, ci którzy jechali kiedykolwiek nocą podczas deszczowej pogody na xenonach zapewne o tym wiedzą. Żeby nie wiem jakie miały być zwykłe lampy w jakimkolwiek samochodzie w porównaniu do xenonów będą oświetlały drogę przynajmniej o połowę mniej i pozostaną jak to mówią złośliwi zwykłymi świeczkami... Jestem zwolennikiem propozycji wymuszenia na producentach aut wielkich koncernów samochodowych żeby montowanie reflektorów xenonowych było obowiązkowe (mniej wypadków na drogach bo nas widać)... Popieram Twój pomysł mx4000, jeśli potrzebujesz dodatkowych porad służę pomocą
JPR - 13-11-2007, 14:52

Max 4000 , jak już założysz to g....To może pomyśl o innych użytkownikach dróg
nie tylko o swoim bezpieczeństwie , ale także o innych. Bo jak kogoś oślepisz ,
to może to się skończyć niezbyt miło.A życię jest takie piękne.
Bez urazy
JPR

Anonymous - 13-11-2007, 18:59

xpascal, a ty co powiesz czy twoje światła oślepiają?
Krzyzak - 13-11-2007, 20:51

mx4000 napisał/a:
xpascal, a ty co powiesz czy twoje światła oślepiają?

podejrzewam, ze jako kierowca tego nie wie

Rafal_Szczecin - 13-11-2007, 21:01

ale przeciez to bardzo latwo sprawdzic czy swiatlo oslepia ,czy tez nie , wystarczy jechac na przeglad, lub tez na jakis warsztat, ktory dysponuje sprzetem, do regulacji swiatel ( nie wiem jak fachowo on sie nazywa ) i tam na tym takim " lustereczku" wychodzi, czy swiatlo oslepia czy tez nie . jezeli tak, to wtedy regulujemy reflektor i po sprawie ,czynnosc bardzo prosta i tania ( mysle ze jadac na przeglad gosc zrobi to jak mu dasz na "dobre piwko" czytaj ok 20 pln ) .
czekoladka_1981 - 13-11-2007, 21:10

A co ze szkłem lampy czy nie trzeba polerować na gładko. :wink:
Anonymous - 13-11-2007, 21:19

czekoladka_1981 napisał/a:
A co ze szkłem lampy czy nie trzeba polerować na gładko. :wink:

na gladko do soczewki, do zarowki H nie trzeba bo lampa wogole by nie swiecila (te przetloczenia odpowiadaja za pryzmat).