Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Czujniki temperatury a błedy migowe komputera
Anonymous - 13-11-2007, 18:03 Temat postu: [Cari 1.9TD] Czujniki temperatury a błedy migowe komputera witam.to mój pierwszy temat,prosze o wyrozumiałość
Mianowicie kiedy odpale silnik ma on strasznie niskie obroty w granicach 400-500/min linka o ssania jest naciągnięta i ssanie działa po jednej minucie około obroty wzrastają do 800/min,ale ssanie działa krótko po jakieś minucie wyłacza się i linka rozluźnia się?czy to normalne?obroty 800/min. Wpiołem się do komputera tak jak było to opisane na forum i kontrolka silnika wymigała mi bład:31-czujnik temperatury płynu chłodzącego ( zbyt wysoki lub nieznany ),spuściłęm płyn wykręciłem dwa czujniki znajdujące się koło termostatu:
1.czujnik 4-piny z czego 3 używane
4,3kiloOhma przy temp 3*C
2,35kiloohma przy temp 20*C
1,62kiloohma przy temp 50*C\
0,47kiloohma przy temp 80-90*C
Napięci dochodzące do czujnika to 5,03V a drugie 11,98V
2.Czujnik temp dwupinowy parametry zmierzone:
4,8kiloohma przy temp 3*C
3,04kiloohma przy temp 20*C\
1,8 kiloohma przy temp 50*C
0,65 kiloohma przy temp 80-95*C
Napięcie zasilania dochądzące do czujnika to 5,03V
Chciałby mi się dowiedzieć za co odpowiada czujnik 3 pinowy ?a za co 2 pinowy?czy pomierzone parametry są dobre?czemu komputer pokazuje mi błąd czujnika?
maxwell61 - 13-11-2007, 19:23
wg. mnie choć nie jestem wyrocznią czujnik temperatury jest niesprawny wobec czego możliwe że komputer lub inny element sterujący wtryskiem ustawia temp na ok 90* lub nie wiele mniej i stąd twoje ssanie włącza sie na chwile do osiagnięciua optymalnej temp. przez silnik... ten czujnik wysyła sygnał o temp. płynu do elementu sterującego wtryskiem i albo wydłuża wtrysk przy zimnym silniku (ssanie) albo go redukuje jesli temp plynu osiągnie optymalna temp...tak to sobie obmyslalem...pozdrawiam
saphire - 13-11-2007, 19:26
W moim GDI jeden czujnik jest podpięty pod wychyłowy wskaźnik temperatury obiegu na zegarach a drugi jest podpięty do ECU i z niego są brane pomiary dla sterowania silnikiem. Nie wiem czy są takie same jak u Ciebie w dizlu czy nie więc może ktoś od dizla coś jeszcze napisze.
|
|
|