Carisma - Ogólne - Mocniejszy akumulator czy szkodzi
Anonymous - 14-11-2007, 15:42 Temat postu: Mocniejszy akumulator czy szkodzi czy cos szkodzi wsadzenie do auta mocniejszego akumulatora niz orginalny mam molzliwosc wsadzenia akumulatora z disla do swojejcarismy
kielurkk - 14-11-2007, 15:53
Najlepiej montować taki jaki jest przeznaczony do danego modelu samochodu (tyle amperogodzin ile powinno być). Zbyt duży może być niedoładowywany, szczególnie jeśli jezdzi się na krótkich odcinkach.
czekoladka_1981 - 14-11-2007, 15:59
Gregus napisał/a: | czy cos szkodzi wsadzenie do auta mocniejszego akumulatora niz orginalny |
http://www.mitsubishi-gra...ight=akumulator
Bardzo ważna jest pojemność akumulatora (Ah) i prąd rozruchu (A). Pojemność nie powinna być mniejsza niż zaleca producent jak również i nie ma potrzeby zakładać większego akumulatora.
Wybór akumulatora powinien również zależeć od stanu technicznego instalacji elektrycznej. Jeśli często zdarzają się usterki regulatora napięcia to nawet najlepszy i najdroższy akumulator długo tego nie wytrzyma.
Nie jest wskazany zakup znacznie większej baterii niż zaleca producent, ponieważ w przypadku mocnego rozładowania alternator musi dać znacznie większy prąd, a to może skończyć się usterką alternatora, ponieważ nie jest on przystosowany do tak dużych obciążeń. Ponadto, gdy bilans elektryczny jest ujemny nie pomoże większy akumulator, gdyż będzie niedoładowany, szybko ulegnie zasiarczeniu, a tym samym będzie nadawał się do wymiany.
Jeśli chcemy mieć pewność, że nie zabraknie prądu do rozruchu warto wybrać zamiast większego i o większej pojemności, akumulator najnowszej generacji, który przy tej samej pojemności jest w stanie dostarczyć o 20 do 30 proc. więcej prądu, więc nawet częściowo rozładowany da tyle prądu co w pełni naładowany starszej konstrukcji. Ponadto okres eksploatacji takich akumulatorów jest dłuższy o 15 do 20 proc. i wytrzymują one zdecydowanie więcej cykli pracy.
mephisto - 14-11-2007, 22:53
ja do swojego kupilem 65-tke i jest ok mocniejszego niema potrzeby taki w zupelnosci wystarczy bo jak przegniesz to alternator niewyrobi
Anonymous - 14-11-2007, 23:11
mocniejszy amumulator nie zaszkodzi ale jesli bedzie wiekszy niz przewiduje producent to bedzie niedoladowany, a jak bedzie niedoladowywany to szybciej sie zuzyje, wiec suma sumarum bezsensowny wydatek.
saphire - 15-11-2007, 08:30
W moim 1.8 GDI jest 74Ah
Student - 15-11-2007, 08:55
A Sophire ma diesla i wozi zbędne kilogramy
Na poważnie to wszędzie potrzebny jest zdrowy rozsądek więc panowie nie przeginajmy.
mephisto - 15-11-2007, 11:34
ja ze swojego doswiadczenia wiem ze 65 ah wystarczy nie zamalo nie zaduzo tak w sam raz. poco wydawac kase na wiekszy.
|
|
|