To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Stacyjka kabel do rozrusznika

Anonymous - 14-11-2007, 20:52
Temat postu: [Cari 1.9TD] Stacyjka kabel do rozrusznika
Instaluję alarm i chcę zrobić odcięcie prądu sterującego rozrusznikiem , bo moje auto to diesel. Wcześniej koledzy pisali na forum ,ze jest to dobre zabezpieczenie, ale nikt nie pisał jaki kabel ma kolor i gdzie najlepiej się w niego wciąć.
maxwell61 - 14-11-2007, 23:15

bartek nkm on ci na pewno poradzi :mrgreen:
Anonymous - 15-11-2007, 18:15

Niestety nikt mi na to pytanie nie odpowiedział, wysłałem do bartek nkm maila, też brak odpowiedzi
kielurkk - 18-11-2007, 15:06

Kistek, a po co Ci alarm? Przecież Miśków nie kradną. :) Zamiast odłączać rozrusznik możesz założyć elektrozawór na przewodzie paliwowym i nim sterować. Przynajmniej podczas kradzieży (tfu tfu tfu wypluć to słowo) będzie słychać że coś się dzieje gdy syrenkę odetną. Do rozrusznika idą grube przewody więc musisz mieć sterowanie które wytrzyma duże natężenie prądu.
Anonymous - 18-11-2007, 15:52

Jak rozbierzesz kolumnę kierownicy to powinna być do stacyjki podłączona kostka. Wypnij koskę i znajdź gruby kabel czerwony lub czerwono-jakiś tam, następnie weź kawałek przewodu w sadź do gniazda gdzie podłączony jest ten kabelrk a drugim końcem ( wrzuć na luz ) wtykaj w otwory pozostałe. Jak dobrze pamiętam, jeden powinien być od świateł, jeden od zapłonu, jeden od wyjścia "+" na cewkę w pompie, i jeden na rozrusznik. Wtykając drugi koniec w gniazdka napewno zauwarzysz w który jest kabelek od zapłonu rozrusznika. Co do informacji o gubym kablu to nie tak do końca musi być jakiś szczególnie gruby. Stacyjką sterujesz elektromagnes, a elektromagnes uruchamia rozrusznik. Widziałem nawet wynalazki z przekaźnikiem który uruchamiał elektromagnes rozrusznika.
Anonymous - 18-11-2007, 15:53

Dziękuję za pomoc
kielurkk - 20-11-2007, 21:31

Dziś miałem rozkręconą obudowę kierownicy i przewód zasilający ten co Joker82, podał że ma czerwony to u mnie jest biały :shock:
Anonymous - 20-11-2007, 23:12

dzięki za podpowiedź, ja wezmę się za to odcięcie dopiero w sobotę
kielurkk - 21-11-2007, 20:30

Dziś sprawdzałem u kumpla czy okazji wymiany żarówek w zegarach w Cari `99 GDI i też jest biały zasilający.
Anonymous - 21-11-2007, 20:52

No byc moze. aut nigdy nie kradlem dlatego nie sprecyzowalem dokladnie koloru. Najwazniejsze, ze wiesz co jest kablem zasilajacym "+". Reszte znajdziesz mostkujac kostke. Ja ostatnio palilem na kable golfa bo sie stacyjka zjarala. a o przewodach w stacyjce mowil dosc dawno moj szwagier (a znal sie na tym :) )