To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Posluchajcie tego czy to zawory czy wtryskiwacze ????

TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 18:56
Temat postu: Posluchajcie tego czy to zawory czy wtryskiwacze ????
witam dzisiaj zalaczam probke dzwiekowa jak pracuje silnik GDI po przejechaniu 100km i dzisiejszej wymianie oleju castrol 5W/40 nie wiem czy to zawory czy wtryskiwacze bo z tego co sie oczytalem GDi to specyficzny silnik jesli chodzi o prace wtryskiwacze posluchajcie tego i prosze o pomoc pozdrawiam.

http://rapidshare.com/fil...ma_GDi.mp4.html

[ Dodano: 15-11-2007, 19:25 ]
sory za tamten link jest nie dobry teraz zalaczam dobry z ktorego mozna pobrac mp3

http://rapidshare.com/fil...ri-cvt.mp3.html

[ Dodano: 15-11-2007, 19:40 ]
sory ale ta strona rapid shere jest zawalona wykabinowalem w taki sposob zeby szybko sciagnac i przesluchac prace silnika prosze to jest link

http://www.chomikuj.pl/trutil/cari-cvt.mp3

Marcino - 15-11-2007, 21:11

Starsznie deziwny dzwięk, na pewno nie sa to wtryskiwacze. jezlei to popychacz to starsznie głosno i metalicznie puka. U mnie w galancie jak zastukał to coś ala cykanie takie srubokrecikiem w obudowe.
U ciebie to starsznie wali, czy to sie stało po wymianie oleju?

Moomin - 15-11-2007, 21:18

Popychacze, standard.
Jak podjechałem swoim do mechanika klubowego to powiedział, że cichutko pracuje i że nie słyszałem chyba jak GDI może chodzić - jakby młotkiem ktoś walił.

TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 22:50

nie wlasnie wymiana oleju miala mu pomoc gdy go kupowalem jakis tydzien temu odpalilem przy kolesiu chodzil cichutko dal sie przejechac i wogole podoba mi sie wiec go kupilem dojechalem na chate 89km i wysiadlem z niej i zaczelo wlasnie tak tykac :( (((((
Moomin - 15-11-2007, 22:57

Pewnie czeka Cię wymiana popychaczy. Jaki olej wlałeś?
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:03

dzisiaj bylem u mechanika doradzil i nalal castrola gtx magnatec 5w/40
Moomin - 15-11-2007, 23:17

Czyli olej raczej w porządku. Mógłbyś spróbować nalać troszkę gęściejszego - 10W30, 10W40, ale żadnej gwarancji, że się coś zmieni nie ma. Przerabiałem to, trzeba wymieniać popychacze, standardowa "usterka" w tym silniku. Poszukaj na forum są ze 3 długie wątki na ten temat.
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:23

wlasnie mial wlac 10w40 tam mowil przez tel a jak dzisiaj przyjechalem to powiedzial ze do tego silnika 5w 40 wiec moze zjebal akcje zadzwonie do niego niech spuszcza ten olej i zaleje tym 10w40 a wymiana popychaczy asakra cala kasa poszla na carisme ze ja nie slyszalem tego jak ja kupowalem jaki jest koszt naprawy u mechanika bo aso odpada tyle kasy nie mam
mlun - 15-11-2007, 23:24

To wali jakby ktos młotkiem nap.... w obudowe. To chyba nie jeden popychacz tak wali.
Moomin - 15-11-2007, 23:32

mlun napisał/a:
To wali jakby ktos młotkiem nap.... w obudowe. To chyba nie jeden popychacz tak wali.

Czytaj mój post wyżej.

Co do wymiany popychaczy - razem z częściami zmieścisz się w 1300-1500zł.

TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:35

Moomin, no to troche kasy jest i w najblizyszym czasie nie przewiduje tego remontu czy stanie jej sie cos jak bede jezdzil tak jak teraz na tych rozklekotanych zaworach
Moomin - 15-11-2007, 23:37

TRUTIL CARI GDI napisał/a:
Moomin, no to troche kasy jest i w najblizyszym czasie nie przewiduje tego remontu czy stanie jej sie cos jak bede jezdzil tak jak teraz na tych rozklekotanych zaworach

Raczej nie. Oprócz tych odgłosów nie jest to chyba groźne. Są tu tacy co 40tys. tak zrobili i nic się nie stało.

TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:46

Moomin, dzieki za info postaram sie cos dzialac i opisze co sie dzialo
turek61 - 16-11-2007, 09:08

TRUTIL CARI GDI napisał/a:
gdy go kupowalem jakis tydzien temu odpalilem przy kolesiu chodzil cichutko dal sie przejechac i wogole podoba mi sie wiec go kupilem dojechalem na chate 89km i wysiadlem z niej i zaczęło właśnie tak tykac :( (((((

TRUTIL CARI GDI, nie przejmuj się.Ja jak swojego kupowałem to silnik pracował cichutko jak pszczółeczka a jak wymieniłem olej to sie zaczęło.W Holandii był zalany Ultra Esso 10W40 a ja wlałem Elfa też 10W40 i odezwał się popychacz.Szklanka klekocze podobnie jak u Ciebie tylko u mnie okresowo t.z. odzywa sie na krótka chwilę.Ostatnio przeszedłem z pół na full syntetyk żeby sprawdzić czy będzie lepiej.Szklanka tylko na początku przestała klepać (ok. 3 kkm) ale ostatnio znowu sie odezwała tylko trochę rzadziej i ciszej.
Coraz bardziej zaczynam podejrzewać, ze handlarze wlewają jakiś specyfik przed sprzedażą do oleju lub po przebiegu 150 kkm. GDI powinno sie zalać gęstszym olejem.
Ale to sa tylko moje podejrzenia i wnioski, niezgodne zresztą z opinia większości forumowiczów.
Silnik GDI mimo wielu swoich zalet ma ten minus że jest głośny i albo trzeba sie do tego przyzwyczaić albo się go pozbyć.
Powiedz tylko czy stuka tak ciągle czy tylko na wolnych obrotach i czy zanika klekot np. przy 2tys.obrotów.
Czy po przejechaniu dużo dłuższej niż podałeś trasy tez ciągle stuka ?
Wymiana popychaczy nie zawsze przynosi oczekiwany skutek.Tak może to dziwne ale prawdziwe i nie wiem dlaczego:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=17726
Chociaż luk_szcz wymienił wszystkie i ponoć jest miodzio.

W każdym razie nie przejmuj się i jeździj a jak będziesz miał na zbyciu więcej kasy to spróbuj wymienić.Ja w każdym bądź razie olałem to i pomykam aż miło.Przywykłem do tego że czasami coś zaklekocze.
Następna wymiana oleju na wiosnę będzie na ten co wlali Holendrzy.Czymś do cholery przecież sie kierowali...
Acha i planuje przejażdżkę do ASO w Niemczech do Pasewalku bo blisko.U nas w Polsce nie ma speców od GDI więc jestem ciekawy ich opinii.
P.S.
a tak na marginesie powiedz czy tankowałeś po zakupie w drodze do domu ?

OLV - 16-11-2007, 09:28

TRUTIL CARI GDI,

Sprobuj tego

http://www.ceramizer.pl/c...tpage/Itemid,1/

Gwarancji nie ma ze pomoze ale koszt zupelnie nie porownywalny
Ja uzywalem tego w Galancie i slynne cykanie ucichlo..lalem to tez do skrzyni i zrobilem moja Misia 300 tys bez "dotykania" silnika
Nie podoba mi sie to Twoje cykanie jest takie kowalskie i drastyczne ale te typy tak maja...poczytaj posty lub popytaj wlascicieli Miskow..ktorz nie slyszal tych szklanek
Popsuc ceramizerem nic nie mozesz
Poszukaj na tej stronie sklepu w Wroclawiu i smialo zalej go tym