Carisma - Techniczne - Posluchajcie tego czy to zawory czy wtryskiwacze ????
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 18:56 Temat postu: Posluchajcie tego czy to zawory czy wtryskiwacze ???? witam dzisiaj zalaczam probke dzwiekowa jak pracuje silnik GDI po przejechaniu 100km i dzisiejszej wymianie oleju castrol 5W/40 nie wiem czy to zawory czy wtryskiwacze bo z tego co sie oczytalem GDi to specyficzny silnik jesli chodzi o prace wtryskiwacze posluchajcie tego i prosze o pomoc pozdrawiam.
http://rapidshare.com/fil...ma_GDi.mp4.html
[ Dodano: 15-11-2007, 19:25 ]
sory za tamten link jest nie dobry teraz zalaczam dobry z ktorego mozna pobrac mp3
http://rapidshare.com/fil...ri-cvt.mp3.html
[ Dodano: 15-11-2007, 19:40 ]
sory ale ta strona rapid shere jest zawalona wykabinowalem w taki sposob zeby szybko sciagnac i przesluchac prace silnika prosze to jest link
http://www.chomikuj.pl/trutil/cari-cvt.mp3
Marcino - 15-11-2007, 21:11
Starsznie deziwny dzwięk, na pewno nie sa to wtryskiwacze. jezlei to popychacz to starsznie głosno i metalicznie puka. U mnie w galancie jak zastukał to coś ala cykanie takie srubokrecikiem w obudowe.
U ciebie to starsznie wali, czy to sie stało po wymianie oleju?
Moomin - 15-11-2007, 21:18
Popychacze, standard.
Jak podjechałem swoim do mechanika klubowego to powiedział, że cichutko pracuje i że nie słyszałem chyba jak GDI może chodzić - jakby młotkiem ktoś walił.
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 22:50
nie wlasnie wymiana oleju miala mu pomoc gdy go kupowalem jakis tydzien temu odpalilem przy kolesiu chodzil cichutko dal sie przejechac i wogole podoba mi sie wiec go kupilem dojechalem na chate 89km i wysiadlem z niej i zaczelo wlasnie tak tykac (((((
Moomin - 15-11-2007, 22:57
Pewnie czeka Cię wymiana popychaczy. Jaki olej wlałeś?
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:03
dzisiaj bylem u mechanika doradzil i nalal castrola gtx magnatec 5w/40
Moomin - 15-11-2007, 23:17
Czyli olej raczej w porządku. Mógłbyś spróbować nalać troszkę gęściejszego - 10W30, 10W40, ale żadnej gwarancji, że się coś zmieni nie ma. Przerabiałem to, trzeba wymieniać popychacze, standardowa "usterka" w tym silniku. Poszukaj na forum są ze 3 długie wątki na ten temat.
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:23
wlasnie mial wlac 10w40 tam mowil przez tel a jak dzisiaj przyjechalem to powiedzial ze do tego silnika 5w 40 wiec moze zjebal akcje zadzwonie do niego niech spuszcza ten olej i zaleje tym 10w40 a wymiana popychaczy asakra cala kasa poszla na carisme ze ja nie slyszalem tego jak ja kupowalem jaki jest koszt naprawy u mechanika bo aso odpada tyle kasy nie mam
mlun - 15-11-2007, 23:24
To wali jakby ktos młotkiem nap.... w obudowe. To chyba nie jeden popychacz tak wali.
Moomin - 15-11-2007, 23:32
mlun napisał/a: | To wali jakby ktos młotkiem nap.... w obudowe. To chyba nie jeden popychacz tak wali. |
Czytaj mój post wyżej.
Co do wymiany popychaczy - razem z częściami zmieścisz się w 1300-1500zł.
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:35
Moomin, no to troche kasy jest i w najblizyszym czasie nie przewiduje tego remontu czy stanie jej sie cos jak bede jezdzil tak jak teraz na tych rozklekotanych zaworach
Moomin - 15-11-2007, 23:37
TRUTIL CARI GDI napisał/a: | Moomin, no to troche kasy jest i w najblizyszym czasie nie przewiduje tego remontu czy stanie jej sie cos jak bede jezdzil tak jak teraz na tych rozklekotanych zaworach |
Raczej nie. Oprócz tych odgłosów nie jest to chyba groźne. Są tu tacy co 40tys. tak zrobili i nic się nie stało.
TRUTIL CARI GDI - 15-11-2007, 23:46
Moomin, dzieki za info postaram sie cos dzialac i opisze co sie dzialo
turek61 - 16-11-2007, 09:08
TRUTIL CARI GDI napisał/a: | gdy go kupowalem jakis tydzien temu odpalilem przy kolesiu chodzil cichutko dal sie przejechac i wogole podoba mi sie wiec go kupilem dojechalem na chate 89km i wysiadlem z niej i zaczęło właśnie tak tykac ((((( |
TRUTIL CARI GDI, nie przejmuj się.Ja jak swojego kupowałem to silnik pracował cichutko jak pszczółeczka a jak wymieniłem olej to sie zaczęło.W Holandii był zalany Ultra Esso 10W40 a ja wlałem Elfa też 10W40 i odezwał się popychacz.Szklanka klekocze podobnie jak u Ciebie tylko u mnie okresowo t.z. odzywa sie na krótka chwilę.Ostatnio przeszedłem z pół na full syntetyk żeby sprawdzić czy będzie lepiej.Szklanka tylko na początku przestała klepać (ok. 3 kkm) ale ostatnio znowu sie odezwała tylko trochę rzadziej i ciszej.
Coraz bardziej zaczynam podejrzewać, ze handlarze wlewają jakiś specyfik przed sprzedażą do oleju lub po przebiegu 150 kkm. GDI powinno sie zalać gęstszym olejem.
Ale to sa tylko moje podejrzenia i wnioski, niezgodne zresztą z opinia większości forumowiczów.
Silnik GDI mimo wielu swoich zalet ma ten minus że jest głośny i albo trzeba sie do tego przyzwyczaić albo się go pozbyć.
Powiedz tylko czy stuka tak ciągle czy tylko na wolnych obrotach i czy zanika klekot np. przy 2tys.obrotów.
Czy po przejechaniu dużo dłuższej niż podałeś trasy tez ciągle stuka ?
Wymiana popychaczy nie zawsze przynosi oczekiwany skutek.Tak może to dziwne ale prawdziwe i nie wiem dlaczego:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=17726
Chociaż luk_szcz wymienił wszystkie i ponoć jest miodzio.
W każdym razie nie przejmuj się i jeździj a jak będziesz miał na zbyciu więcej kasy to spróbuj wymienić.Ja w każdym bądź razie olałem to i pomykam aż miło.Przywykłem do tego że czasami coś zaklekocze.
Następna wymiana oleju na wiosnę będzie na ten co wlali Holendrzy.Czymś do cholery przecież sie kierowali...
Acha i planuje przejażdżkę do ASO w Niemczech do Pasewalku bo blisko.U nas w Polsce nie ma speców od GDI więc jestem ciekawy ich opinii.
P.S.
a tak na marginesie powiedz czy tankowałeś po zakupie w drodze do domu ?
OLV - 16-11-2007, 09:28
TRUTIL CARI GDI,
Sprobuj tego
http://www.ceramizer.pl/c...tpage/Itemid,1/
Gwarancji nie ma ze pomoze ale koszt zupelnie nie porownywalny
Ja uzywalem tego w Galancie i slynne cykanie ucichlo..lalem to tez do skrzyni i zrobilem moja Misia 300 tys bez "dotykania" silnika
Nie podoba mi sie to Twoje cykanie jest takie kowalskie i drastyczne ale te typy tak maja...poczytaj posty lub popytaj wlascicieli Miskow..ktorz nie slyszal tych szklanek
Popsuc ceramizerem nic nie mozesz
Poszukaj na tej stronie sklepu w Wroclawiu i smialo zalej go tym
|
|
|