[02-06]Lancer CS0 - Lancer kombi kupiony:) parę pytań!
Anonymous - 22-11-2007, 18:31 Temat postu: Lancer kombi kupiony:) parę pytań! Witajcie!
Na wstępie chciałem serdecznie powitać wszystkich mitsumaniaków, to mój pierwszy post na tym forum;) Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem pięknego Lancera kombi z 2004 r. (wersja 1.6) Wczoraj przejechałem autem ok 130 km drogi powrotnej do domu i pierwsze wrażenia są wspaniałe, już wiem, że w tym autku można się zakochać! Oczywiście w związku z kupnem auta pojawia się szereg pytań i wątpliwości, stąd moja prośba do Was o wsparcie. Oczywiście zapoznałem się wstępnie z postami w częsci forum dot. lancerom pow. 2002 r., ale chciałem zapytać o parę rzeczy:
- opony zimowe - z forum wiem, że powinny to być opony dedykowane do zawieszenia wielowachaczowego (o ile dobrze pamiętam) - czy ktoś może poradzić jakiś konkretny model, jaki najlepiej kupić rozmiar?
- czy są jakieś godne polecenia sklepy z częściami do mitsubishi online?
- kwestia wymiany rozrządu - moje autko ma przebieg 72 tys, wiem że rozrząd powinno się wymienić do 90 tys. - czekać czy lepiej już wymienić? (no i czy warto robić to w aso? - z tego co czytałem koszty są konkretne...)
Ok, na razie tyle z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
wojmi1 - 22-11-2007, 19:09
Lepiej nie czekaj tylko wymien -- poprostu kup nowy pasek rozrzadu i go wymien - wydatek rzedu 40-80zl
czesci najlepiej kupisz u Japaneze /z Pabianic/
w/s opon - kup opony zimowe o tym samym rozmiarze co masz letnie lub troche werzsze
-- do wielowachaczowego... itd-- to bzdura na rzadnej oponie nic takiego nie pisze
Anonymous - 22-11-2007, 19:44
40-80 zł? z tego co tu wyczytałem to ta przyjemność kosztuje nawet 4 tysie, podobno przy wymianie rozrządu trzeba też wymieniać pompę...
Anonymous - 22-11-2007, 21:42
seba76, opony zimowe zalecają 195/55 R15, letnie masz 195/60 R15. Zalecenie Mitsubishi jest podyktowane tym, że jeżeli będziesz chciał założyć łańcuchy w zimę na koła (195/60 R15) to będą one obcierały o kielichy amortyzatora.
Jeżeli nie będziesz jeździł z łańcuchami to kup taki rozmiar jak letnie - 195/60 R15, a jeżeli będziesz musiał założyć łańcuszki to kup 195/55 R15 - cała filozofia w tym temacie
Części polecam od Japaneze z Pabianic, tanio, szybko i 100% satysfakcji
Anonymous - 22-11-2007, 22:49
Super, dzieki za info Oświećcie mnie jeszcze proszę w kwestii tego rozrządu, czy konieczna jest również wymiana pompy? I skąd takie rozbieżności w cenach? Teoretycznie to do 90 tys. mam jeszcze ponad 18 tys. do przejechania, ale w sumie przy kupnie auta powinno się jednak profilaktycznie rozrząd wymienić...
wichura1 - 22-11-2007, 23:27
Chwilunia, czy Lancer 2004 nie ma przypadkiem łańcucha rozrządu? Bo Colty mają, jeżeli masz łańcuch osłona nie będzie z tworzywa.
Anonymous - 23-11-2007, 13:46
A tego to teraz nie sprawdzę, auto stoi na razie w garażu u ojca, dopóki go nie przerejstruję...W każdym razie - czy łańcuch czy pasek, to podobno powinno się jeszcze wymienić pompę...
[ Dodano: 23-11-2007, 14:59 ]
Pytałem w aso, w lancerach z tego rocznika jest pasek, inna sprawa, że przy okazji zapytałem o cenę wymiany rozrządu w aso - 1200 PLN....
Artii - 28-11-2007, 17:56
Jeśli chodzi o wymiane pompy wody to dzwonilem do ASO i powiedzieli ze przy 90tkm sie nie powinno jej wymieniać.
Anonymous - 28-11-2007, 18:10
Dokładnie Arti, mnie powiedziano to samo, w takim razie wymieniam pasek, tylko raczej nie w aso..
Artii - 28-11-2007, 19:02
Masz lancera 1,6 ze zwykłymi zegarami czy z tymi co sa w 2.0 oraz z kierownicą momo?
Jaka wersja lancerów z silnikami 1,6 ma zegary takie jak w 2.0?
Jak wymienisz to napisz ile Cię to kosztowało i na jakich częściach.
ps
ile zaplaciles za swojego lancerka. Odp na priv jesli nie chcesz na forum. Przymierzam sie do zakupu lancera ale nie wiem jeszcze czy 1,6 czy 2,0
Anonymous - 29-11-2007, 10:59
Artii napisał/a: | Masz lancera 1,6 ze zwykłymi zegarami czy z tymi co sa w 2.0 oraz z kierownicą momo?
Jaka wersja lancerów z silnikami 1,6 ma zegary takie jak w 2.0?
Jak wymienisz to napisz ile Cię to kosztowało i na jakich częściach.
ps
ile zaplaciles za swojego lancerka. Odp na priv jesli nie chcesz na forum. Przymierzam sie do zakupu lancera ale nie wiem jeszcze czy 1,6 czy 2,0 |
Mam lancera ze zwykłymi zegarami i tradycyjną kierownicą, ale przyznam, że w realu wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach. Pewnie, że deska nie jest może designerskim wzorem piękności, ale moim zdaniem jest ok, przede wszystkim maksymalnie funkcjonalna i nie przeładowana tysiącem zbędnych przycisków - uważam, że jest stylowa
Okrągłe zegary i kierownica momo w wersji 1.6 się zdarzają, tylko z tego co wiem jest to wersja z oznaczeniem "sport". Ponadto, taka wersja ma trochę obniżone zawieszenie. Co do wyboru silnika to też miałem ten dylemat - wybór padł na 1.6, przesądziły względy ekonomiki, poza tym silnik z tą mocą całkowicie wystarcza do auta. Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0. Natomiast, jeśli zależy Ci na bardziej sportowych osiągach to łykaj 2.0.
tomekrvf - 30-11-2007, 00:17
seba76 napisał/a: | Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0. |
Ciekawy jestem kto takie coś napisał
Anonymous - 30-11-2007, 10:15
tomekrvf napisał/a: | seba76 napisał/a: | Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0. |
Ciekawy jestem kto takie coś napisał |
Nowocześniejsza, w sensie nowsza A czytałem w którejś z gazet samochodowych, chyba Auto Świat.
sla - 04-12-2007, 15:16
seba76 napisał/a: | Natomiast, jeśli zależy Ci na bardziej sportowych osiągach to łykaj 2.0. |
Żart, przy tym silniku zapomnij o sportowych osiągach
seba76 napisał/a: | kierownica momo w wersji 1.6 się zdarzają, tylko z tego co wiem jest to wersja z oznaczeniem "sport". |
W Polsce nie były one dostępne, tylko w Niemczech i to bardzo krótko.
seba76 napisał/a: |
Mam lancera ze zwykłymi zegarami i tradycyjną kierownicą, ale przyznam, że w realu wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach. Pewnie, że deska nie jest może designerskim wzorem piękności, ale moim zdaniem jest ok, przede wszystkim maksymalnie funkcjonalna i nie przeładowana tysiącem zbędnych przycisków - uważam, że jest stylowa
|
Kierownica to wyjątkowy koszmar, jak dla mnie młyńskie koło, deska rozdzielcza niewiele lepsza, na szczęście szybko jedno i drugie zmieniono
Artii - 07-12-2007, 17:34
Czy lancer 1,6 ma komputer który pokazuje spalanie?
|
|
|