To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Lancer kombi kupiony:) parę pytań!

Anonymous - 22-11-2007, 18:31
Temat postu: Lancer kombi kupiony:) parę pytań!
Witajcie!

Na wstępie chciałem serdecznie powitać wszystkich mitsumaniaków, to mój pierwszy post na tym forum;) Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem pięknego Lancera kombi z 2004 r. (wersja 1.6) :biggrin: Wczoraj przejechałem autem ok 130 km drogi powrotnej do domu i pierwsze wrażenia są wspaniałe, już wiem, że w tym autku można się zakochać! Oczywiście w związku z kupnem auta pojawia się szereg pytań i wątpliwości, stąd moja prośba do Was o wsparcie. Oczywiście zapoznałem się wstępnie z postami w częsci forum dot. lancerom pow. 2002 r., ale chciałem zapytać o parę rzeczy:
- opony zimowe - z forum wiem, że powinny to być opony dedykowane do zawieszenia wielowachaczowego (o ile dobrze pamiętam) - czy ktoś może poradzić jakiś konkretny model, jaki najlepiej kupić rozmiar?
- czy są jakieś godne polecenia sklepy z częściami do mitsubishi online?
- kwestia wymiany rozrządu - moje autko ma przebieg 72 tys, wiem że rozrząd powinno się wymienić do 90 tys. - czekać czy lepiej już wymienić? (no i czy warto robić to w aso? - z tego co czytałem koszty są konkretne...)

Ok, na razie tyle ;) z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

wojmi1 - 22-11-2007, 19:09

Lepiej nie czekaj tylko wymien -- poprostu kup nowy pasek rozrzadu i go wymien - wydatek rzedu 40-80zl
czesci najlepiej kupisz u Japaneze /z Pabianic/
w/s opon - kup opony zimowe o tym samym rozmiarze co masz letnie lub troche werzsze
-- do wielowachaczowego... itd-- to bzdura na rzadnej oponie nic takiego nie pisze

Anonymous - 22-11-2007, 19:44

40-80 zł? z tego co tu wyczytałem to ta przyjemność kosztuje nawet 4 tysie, podobno przy wymianie rozrządu trzeba też wymieniać pompę...
Anonymous - 22-11-2007, 21:42

seba76, opony zimowe zalecają 195/55 R15, letnie masz 195/60 R15. Zalecenie Mitsubishi jest podyktowane tym, że jeżeli będziesz chciał założyć łańcuchy w zimę na koła (195/60 R15) to będą one obcierały o kielichy amortyzatora.
Jeżeli nie będziesz jeździł z łańcuchami to kup taki rozmiar jak letnie - 195/60 R15, a jeżeli będziesz musiał założyć łańcuszki to kup 195/55 R15 - cała filozofia w tym temacie :mrgreen:

Części polecam od Japaneze z Pabianic, tanio, szybko i 100% satysfakcji :supz:

Anonymous - 22-11-2007, 22:49

Super, dzieki za info :) Oświećcie mnie jeszcze proszę w kwestii tego rozrządu, czy konieczna jest również wymiana pompy? I skąd takie rozbieżności w cenach? Teoretycznie to do 90 tys. mam jeszcze ponad 18 tys. do przejechania, ale w sumie przy kupnie auta powinno się jednak profilaktycznie rozrząd wymienić...
wichura1 - 22-11-2007, 23:27

Chwilunia, czy Lancer 2004 nie ma przypadkiem łańcucha rozrządu? Bo Colty mają, jeżeli masz łańcuch osłona nie będzie z tworzywa.
Anonymous - 23-11-2007, 13:46

A tego to teraz nie sprawdzę, auto stoi na razie w garażu u ojca, dopóki go nie przerejstruję...W każdym razie - czy łańcuch czy pasek, to podobno powinno się jeszcze wymienić pompę...

[ Dodano: 23-11-2007, 14:59 ]
Pytałem w aso, w lancerach z tego rocznika jest pasek, inna sprawa, że przy okazji zapytałem o cenę wymiany rozrządu w aso - 1200 PLN....

Artii - 28-11-2007, 17:56

Jeśli chodzi o wymiane pompy wody to dzwonilem do ASO i powiedzieli ze przy 90tkm sie nie powinno jej wymieniać.
Anonymous - 28-11-2007, 18:10

Dokładnie Arti, mnie powiedziano to samo, w takim razie wymieniam pasek, tylko raczej nie w aso.. :wink:
Artii - 28-11-2007, 19:02

Masz lancera 1,6 ze zwykłymi zegarami czy z tymi co sa w 2.0 oraz z kierownicą momo?

Jaka wersja lancerów z silnikami 1,6 ma zegary takie jak w 2.0?

Jak wymienisz to napisz ile Cię to kosztowało i na jakich częściach.

ps
ile zaplaciles za swojego lancerka. Odp na priv jesli nie chcesz na forum. Przymierzam sie do zakupu lancera ale nie wiem jeszcze czy 1,6 czy 2,0

Anonymous - 29-11-2007, 10:59

Artii napisał/a:
Masz lancera 1,6 ze zwykłymi zegarami czy z tymi co sa w 2.0 oraz z kierownicą momo?

Jaka wersja lancerów z silnikami 1,6 ma zegary takie jak w 2.0?

Jak wymienisz to napisz ile Cię to kosztowało i na jakich częściach.

ps
ile zaplaciles za swojego lancerka. Odp na priv jesli nie chcesz na forum. Przymierzam sie do zakupu lancera ale nie wiem jeszcze czy 1,6 czy 2,0

Mam lancera ze zwykłymi zegarami i tradycyjną kierownicą, ale przyznam, że w realu wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach. Pewnie, że deska nie jest może designerskim wzorem piękności, ale moim zdaniem jest ok, przede wszystkim maksymalnie funkcjonalna i nie przeładowana tysiącem zbędnych przycisków - uważam, że jest stylowa :)
Okrągłe zegary i kierownica momo w wersji 1.6 się zdarzają, tylko z tego co wiem jest to wersja z oznaczeniem "sport". Ponadto, taka wersja ma trochę obniżone zawieszenie. Co do wyboru silnika to też miałem ten dylemat - wybór padł na 1.6, przesądziły względy ekonomiki, poza tym silnik z tą mocą całkowicie wystarcza do auta. Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0. Natomiast, jeśli zależy Ci na bardziej sportowych osiągach to łykaj 2.0.

tomekrvf - 30-11-2007, 00:17

seba76 napisał/a:
Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0.

Ciekawy jestem kto takie coś napisał :lol:

Anonymous - 30-11-2007, 10:15

tomekrvf napisał/a:
seba76 napisał/a:
Czytałem też gdzieś, że 1.6 to nowocześniejsza konstrukcja niż silnik 2.0.

Ciekawy jestem kto takie coś napisał :lol:

Nowocześniejsza, w sensie nowsza ;) A czytałem w którejś z gazet samochodowych, chyba Auto Świat.

sla - 04-12-2007, 15:16

seba76 napisał/a:
Natomiast, jeśli zależy Ci na bardziej sportowych osiągach to łykaj 2.0.

Żart, przy tym silniku zapomnij o sportowych osiągach
seba76 napisał/a:
kierownica momo w wersji 1.6 się zdarzają, tylko z tego co wiem jest to wersja z oznaczeniem "sport".

W Polsce nie były one dostępne, tylko w Niemczech i to bardzo krótko.
seba76 napisał/a:

Mam lancera ze zwykłymi zegarami i tradycyjną kierownicą, ale przyznam, że w realu wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach. Pewnie, że deska nie jest może designerskim wzorem piękności, ale moim zdaniem jest ok, przede wszystkim maksymalnie funkcjonalna i nie przeładowana tysiącem zbędnych przycisków - uważam, że jest stylowa :)

Kierownica to wyjątkowy koszmar, jak dla mnie młyńskie koło, deska rozdzielcza niewiele lepsza, na szczęście szybko jedno i drugie zmieniono

Artii - 07-12-2007, 17:34

Czy lancer 1,6 ma komputer który pokazuje spalanie?