Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] skad takie spalanie???
Anonymous - 24-11-2007, 01:42 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] skad takie spalanie??? witam!!!
na trasie- 7/ 100. to chyba niezle, prawda? ale jazdy mieszanej jest juz ok 8/ 100- a wczesnien sama jazda mieszana to bylo ok 7/100. jakis czas temuy zalalem paliwko na orlenie- 95, a wczesniej robilem regulator. efekt- od tego czasu podczas ruszania wyskakuja mi proporcje od 30- 60/ 100-bylo 20.., a przy dynamiczniejszej jezdzie np na trojce powyzej 70 wyskakuje chwilowo 13-15/ 100-bylo 10... jednoczesnie chcialbym zauwazyc ze silnik jest jakby dynamiczniejszy, ale te spalanie.. nigdy tak mi nie wyswietlalo... 20-25 podczas ruszania to byl maks, a przy wyprzedzaniu np na trojce wyskakiwala gdzies ok 10.. coprawda przy jezdzie na 5-ce powyzej 120 jest 6/100.
tak jak mowie- dawniej srednia ok 7, teraz bedzie ok 8. norma??
ale zastanawia mnie fakt czy mial na to wplyw wymieniony regulator..? moze dopiero teraz silnik bierze tyle ile powinien, ma pelna moc i nie traci na doladowania..?
jak wam pala te silniki??
pozdrawiam
Anonymous - 24-11-2007, 11:03
Cytat: | jak wam pala te silniki?? |
jest conajmniej kilkadziesiatk takich tematow na forum
Robson86 - 24-11-2007, 12:35
joukipauki napisał/a: | tak jak mowie- dawniej srednia ok 7, teraz bedzie ok 8. norma?? |
wez pod uwage ze jest zimniej niz w letnich warunkach. Silnik musi dluzej na ssaniu chodzic, dluzej sie rozgrzewa itp.
Poza tym 1 literek w ta czy w ta to chyba nie jest az taka roznica
Pozdroo
mlun - 24-11-2007, 14:32
Sama jazda mieszana i 7 L to dla mnie rewelacja.Teraz pewnie więcej w korkach stoisz no i trzeba przyjać do wiadomości jak poprzednik napisał że jet zimniej i dłużej się na ssaniu jeździ.Dla mnie 8-9L to norma.W trasie przy spokojnej jeździ może pokazać 6 a przy szybszej 7 L. Jak dla mnie nie masz powodu do zmartwien do czasu aż ci nie zacznie palić 13L:P
Anonymous - 24-11-2007, 15:09
Mam GDI i już 2 lata i zauważyłem, że jest czuła na jakość paliwa, Spalania w trasie w zależności od jakości paliwa od 8 do 5.5. Niestety chrzczone paliwo jest często spotykane.
Robson86 - 24-11-2007, 15:16
Dla tego pewne paliwo z pewnych stacj s-jeden napisał/a: | Niestety chrzczone paliwo jest często spotykane. |
dla tego jak najbardziej pewne stacje benzynowe. Zadnych przy sklepowych (hipermarketowych) itp.
...i zdrowiej dla chocby przepustnicy
Pozdroo
maxwell61 - 24-11-2007, 16:40
mlun napisał/a: | dłużej się na ssaniu jeździ | no i ogrzewanie włączasz no chyba że jesteś Eskimos
Robson86 - 24-11-2007, 17:21
joukipauki napisał/a: | moze dopiero teraz silnik bierze tyle ile powinien, ma pelna moc i nie traci na doladowania..? |
silnik pali Ci tyle ile powinien. NIe zapomnij ze masz pod maska 1,8 i 125KM oraz jakies 1250kg masy. Spalanie masz w normie-wiadomo jak wyzej napisane juz warunki zimowe sa duzo ciezsze nie tylko dla Nas ale rowniez dla naszych autek. Ssanie, korki, jazda na nie rozgrzanym silniku, krotkie trasy, wlaczona klimka czy chocby ogrzewanie tylko pogarszaja spalanie...
Pociesz sie ze w lecie kazde autko spala mniej
Pozdroo
Anonymous - 25-11-2007, 00:29
racja panowie!! tylko martwi mnie fakt ze wczesniej mialem spalanie np na trasie 6.5/ 100- to nie jest zart!! fakt, teraz wychodzi z literek wiecej, szczegolnie widac to podczas jazdy po miescie. zastanawiajacym jest rowniez dla mnie fakt iz silnik stal sie zwawszy, szybciej reaguje, idt... sam osobiscie wiaze to z wymienionym regulatorem napiecia- odmulenie jest widoczne jak diabli, szczegolnie jak napiecie skakalo od 12-14... slabo...?
co do tankowania to zalalem na neste w gdansku i nie nazekam polecam tez osobiscie statoil i bp.
pozdrawiam
|
|
|