To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Spalanie 2.0 turbo

Anonymous - 25-11-2007, 22:39
Temat postu: [I 2.0T] Spalanie 2.0 turbo
Witam. Pochwalcie się proszę swoimi wyczynami pod dystrybutorami. Ile wam palą Wasze 2.0 turbo. Miasto, trasa i cykl mieszany. Tylko bez ściemniania!!...:)
Anonymous - 26-11-2007, 12:50
Temat postu: Spalanie
Witam
mam do ciebie Arczi33 pytanie ile możesz zrobić kilometrów na pełnym baku ? Ile pokazuje ci komputer ?
Później pochwale ci sie ile mi pije bo też jestem Turbomocny :)

Anonymous - 26-11-2007, 15:35

Witam,
no to wszystko zależy czy to trasa czy miasto czy też cykl mieszany. Może opowiem o skrajnościach. Kiedyś bardzo mi się spieszyło do Lublina. Z Bydgoszczy to jest jakieś 500 km. Po drodze cały Toruń i Warszawa do przejechania i kilka mniejszych miejscowości. Trasę zrobiłem w niecałe 4 godziny. Jak na nasze drogi to była ekstremalka, tym bardziej że wyjechałem po godzinie 13.00. No i wtedy na trasie spalił koło 14 literków. Jakieś 13,5 litra pali w mieście, ale przy dynamicznej jeździe.To są informacje ze wskazań komputera. Jak się potem tankuje pod korek i przeliczy to wychodzi zawsze trochę mniej. Czasami nawet, róznica sięga litra. Ostatnio robiłem trasę po Wilekopolsce. Jechałem sobie spokojnie. Bez stresu i ciśnienia i zgodnie z przepisami i spalanie średnie wyszło....8.9 litra na sto według wskazania kompa. Po zatankowaniu wyszło jakieś 8,5. Więc potwierdza się stara szkoła, że styl jazdy i osiągane prędkości mają kluczowe znaczenie. Ameryki nie odkryłem, ale sam jestem w szoku, że te róznice są aż takie duże. Teraz kiedy autko jest juz dobrze dotarte i tak juz nie szaleję, to w cyklu mieszanym średnio pali około 11 litrów (według komputera). Czyli jak zatankuję do pełna to robie jakieś 450 km i wtedy zapala sie rezerwa. Ale jak juz to sprawdziłem, to się okazywało, że w baku jest jeszce jakieś 15-17 litrów paliwa. Delikatnie to oceniając rezerwa zapala sie bardzo zachowawczo. Może to i dobrze....
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Arczi

Anonymous - 26-11-2007, 15:54
Temat postu: Spalanie
Witam ponownie u mnie jest tak samo z spalaniem wszytsko zalezy od stylu jazdy .Czyli na 40L paliwa zrobisz 450KM ? U mnie jest coś nie tak bo wskazówka już leży (rezerwa nie świeci) tankuje i pistolet odbija przy 40 L a gdzie 20 ? i komputer pokazuje że moge zrobić 350KM ? przy spalaniu 13,5 Tyle ile pokazuje komputer więc nie wiem co jest .
A co do spalania to zalezy jak sie ciśnie czasami jak pedał gazu jest wciśniety do końca to zdarzyło mi się ze spalił mniej niż go osczędzałem ,komputer napewno kłamie . Ale jednak moze i troche pali ale jest ten plus ze leci jak rakieta to jest chyba to :) Tym zabardzo nie da sie jezdzić spokojnie .Autko bardzo fajnie się prowadzi .Nie żałuje że kupiłem jestem zadowolony i moge go spokonie polecać wszytskim co sa na zakupie auta z napedem 4x4

Anonymous - 26-11-2007, 16:29

Zapomniałem dodać, że istotne znaczenie ma to gdzie tankuję. Zazwyczaj w muszelce i wtedy leję Vi-power-reacing. (99-100 oktan). Srednio przy tym samym stylu jazdy pali jakiś litr mniej. No i mruczy misiek jakoś szlachetniej....
Anonymous - 27-11-2007, 14:58

Mam jeszcze jedno pytanie pisałeś ze do rezerwy zrobisz 450 KM ? a jak rezerwa sie zapala to na kompuetrze pokazuje ci 0 i leci od nowa tyle ile jest rezerwy czy cały czas 0 KM ? jak u ciebie z tym jest ?
Anonymous - 27-11-2007, 16:24

Jak zapala się rezerwa to według kompa mam paliwa na 50 km. Jak zaczyman tankować to zazwyczaj wtedy pokazuje jakieś 20-30 km. No i własnie wtedy wchodzi 40-45 litrów. Ale raz mi się juz przytrafiło że od momentu gdy komp pokazywał 0 to zrobiłem ponad 100km i...dojechałem. Weszło wtedy ponad 50 litrów. Ale i tak skoro bak ma 60 to jeszcze kilka litrów było. Wniosek jest jeden. Jak włącza się rezerwa to w baku jest około 20 litrów jeszcze, a jak komp pkazuje 0 to w zbiorniku chlupocze jeszcze jakieś 15 litrów. Oczywiście podaje dane w przybliżeniu. Macie podobnie? A może mam zapowietrzony zbiornik? Taa......
Pzdr/Arczi

Anonymous - 05-12-2007, 20:34

No to ekonomiczne macie te auta. Ja jeżdżę po wawie i najmniej pokazał 13L/100 ale jechałem jak "ciota". Przy normalnej jeździe miejskiej (dłuższe przejazdy) pokazuje 15,5L/100. Przy dynamicznej jeździe miejskiej 17L/100 a przy szaleństwach Havranka...........nie wiem czy wam pisać hahah ale nawet 29L/100
Fakt faktem mam blisko do pracy (2km) więc najczęściej silnik jeździ na ssaniu zimny - no ale wtedy bez szaleństw.

Anonymous - 06-12-2007, 19:41

No to możesz sobie podać rękę z moją żoną. Jej ostatni wynik w mieście to 24,4 l na sto. No cóż...ktoś musi mieć w domu jaja...albo ja nie powinienem jeździć w kapeluszu...hihi..
Anonymous - 06-12-2007, 21:55

hehe Arczi33 gratuluję żony :)
r1212 - 08-12-2007, 18:44

U mnie zapaliła sie rezerwa gdy zasięg był 32km, dojechałem do 0 zasięgu i weszło do baku 51,1 l, średnie spalanie na komputerku 16.6, rzeczywiste 15,73.
A teraz hicior, jak odebrałem auto z salonu i nalałem do pełna zasięg był 495 km, drugie tankowanie pod korek i :shock: 250km.
Obserwuję dalej :badgrin:

Hiszpan - 09-12-2007, 06:32

Nie ma co. Z Waszych uwag wskaźnik poziomu paliwa w Outku I szwankuje :(
Nawet w nowym egzemplarzu - jak widać post wyżej

Anonymous - 10-12-2007, 16:07

No to gartuluję wyników. Się chłopaki staracie....i powiem, poważnie nie wiem jak Wy to robicie...?! A lejecie 98 lub więcej oktan? Może tajemnica tkwi w v-power reacing? A może trzeba ręczny spuścić...hehehe..wiem, wiem jestem wredny. Ale ogólnie z autka jestem zadowolony tylko czasmi brak miejsca w bagażniku przy większej eskapadnie rodzinnej. No ale zawsze wtedy można wywalić trumnę na dach i wtedy może się zbliżę do Waszego spalania...:)
No i kolejne pytanie z dziedziny osiągów? Jak tam wasze V-max ....? Ja nie miałem okazji jeszcze deptać po dobrej drodze na której można robić takie testy (np. autostrada w RFN). I jak do tej pory rozbujałem się do 220. Ale zostało jeszcze sporo pod pedałem tylko drogi było już brak. Sądze, że zamknięcie zegara jest realne. Jakie są wasze opinie?
Pzdr/Arczi

Anonymous - 11-12-2007, 15:36

Ja się jeszcze nie rozpedziłem do 220 :) troszkę mniej ale jak by było gdzie to chętnie :)
co do spalania to u mnie jest 14 max 15,5 Oczywisćie nie przyjeździe 50 KM/h bo tym autkiem nie da sie jechać 40 czy 50 :)
fakt można zobaczyć jak auto smiga na v-power racing :) ale mysle ze na BP 98 daje sobie wysmienicie :) ))

Anonymous - 11-12-2007, 21:35

nigdy nie udało mi zejśc poniżej 10 l/100 raz się bardzo starałem jechałem 90 w nocy, na trasie i byłem blisko, normalnie spalanie w mixie miasto/ trasa 14 l/100. Z rezerwa od początku jest cos nie tak. Max co wlałem do baku 53 l. Jeden defekt bicie na kierownicy - w serwisie szlifowali tarcze i klocki i jakoś poszło i jeszcze dwójka haczy.