Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Spalanie 2.0 turbo
Anonymous - 25-11-2007, 22:39 Temat postu: [I 2.0T] Spalanie 2.0 turbo Witam. Pochwalcie się proszę swoimi wyczynami pod dystrybutorami. Ile wam palą Wasze 2.0 turbo. Miasto, trasa i cykl mieszany. Tylko bez ściemniania!!...:)
Anonymous - 26-11-2007, 12:50 Temat postu: Spalanie Witam
mam do ciebie Arczi33 pytanie ile możesz zrobić kilometrów na pełnym baku ? Ile pokazuje ci komputer ?
Później pochwale ci sie ile mi pije bo też jestem Turbomocny
Anonymous - 26-11-2007, 15:35
Witam,
no to wszystko zależy czy to trasa czy miasto czy też cykl mieszany. Może opowiem o skrajnościach. Kiedyś bardzo mi się spieszyło do Lublina. Z Bydgoszczy to jest jakieś 500 km. Po drodze cały Toruń i Warszawa do przejechania i kilka mniejszych miejscowości. Trasę zrobiłem w niecałe 4 godziny. Jak na nasze drogi to była ekstremalka, tym bardziej że wyjechałem po godzinie 13.00. No i wtedy na trasie spalił koło 14 literków. Jakieś 13,5 litra pali w mieście, ale przy dynamicznej jeździe.To są informacje ze wskazań komputera. Jak się potem tankuje pod korek i przeliczy to wychodzi zawsze trochę mniej. Czasami nawet, róznica sięga litra. Ostatnio robiłem trasę po Wilekopolsce. Jechałem sobie spokojnie. Bez stresu i ciśnienia i zgodnie z przepisami i spalanie średnie wyszło....8.9 litra na sto według wskazania kompa. Po zatankowaniu wyszło jakieś 8,5. Więc potwierdza się stara szkoła, że styl jazdy i osiągane prędkości mają kluczowe znaczenie. Ameryki nie odkryłem, ale sam jestem w szoku, że te róznice są aż takie duże. Teraz kiedy autko jest juz dobrze dotarte i tak juz nie szaleję, to w cyklu mieszanym średnio pali około 11 litrów (według komputera). Czyli jak zatankuję do pełna to robie jakieś 450 km i wtedy zapala sie rezerwa. Ale jak juz to sprawdziłem, to się okazywało, że w baku jest jeszce jakieś 15-17 litrów paliwa. Delikatnie to oceniając rezerwa zapala sie bardzo zachowawczo. Może to i dobrze....
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Arczi
Anonymous - 26-11-2007, 15:54 Temat postu: Spalanie Witam ponownie u mnie jest tak samo z spalaniem wszytsko zalezy od stylu jazdy .Czyli na 40L paliwa zrobisz 450KM ? U mnie jest coś nie tak bo wskazówka już leży (rezerwa nie świeci) tankuje i pistolet odbija przy 40 L a gdzie 20 ? i komputer pokazuje że moge zrobić 350KM ? przy spalaniu 13,5 Tyle ile pokazuje komputer więc nie wiem co jest .
A co do spalania to zalezy jak sie ciśnie czasami jak pedał gazu jest wciśniety do końca to zdarzyło mi się ze spalił mniej niż go osczędzałem ,komputer napewno kłamie . Ale jednak moze i troche pali ale jest ten plus ze leci jak rakieta to jest chyba to Tym zabardzo nie da sie jezdzić spokojnie .Autko bardzo fajnie się prowadzi .Nie żałuje że kupiłem jestem zadowolony i moge go spokonie polecać wszytskim co sa na zakupie auta z napedem 4x4
Anonymous - 26-11-2007, 16:29
Zapomniałem dodać, że istotne znaczenie ma to gdzie tankuję. Zazwyczaj w muszelce i wtedy leję Vi-power-reacing. (99-100 oktan). Srednio przy tym samym stylu jazdy pali jakiś litr mniej. No i mruczy misiek jakoś szlachetniej....
Anonymous - 27-11-2007, 14:58
Mam jeszcze jedno pytanie pisałeś ze do rezerwy zrobisz 450 KM ? a jak rezerwa sie zapala to na kompuetrze pokazuje ci 0 i leci od nowa tyle ile jest rezerwy czy cały czas 0 KM ? jak u ciebie z tym jest ?
Anonymous - 27-11-2007, 16:24
Jak zapala się rezerwa to według kompa mam paliwa na 50 km. Jak zaczyman tankować to zazwyczaj wtedy pokazuje jakieś 20-30 km. No i własnie wtedy wchodzi 40-45 litrów. Ale raz mi się juz przytrafiło że od momentu gdy komp pokazywał 0 to zrobiłem ponad 100km i...dojechałem. Weszło wtedy ponad 50 litrów. Ale i tak skoro bak ma 60 to jeszcze kilka litrów było. Wniosek jest jeden. Jak włącza się rezerwa to w baku jest około 20 litrów jeszcze, a jak komp pkazuje 0 to w zbiorniku chlupocze jeszcze jakieś 15 litrów. Oczywiście podaje dane w przybliżeniu. Macie podobnie? A może mam zapowietrzony zbiornik? Taa......
Pzdr/Arczi
Anonymous - 05-12-2007, 20:34
No to ekonomiczne macie te auta. Ja jeżdżę po wawie i najmniej pokazał 13L/100 ale jechałem jak "ciota". Przy normalnej jeździe miejskiej (dłuższe przejazdy) pokazuje 15,5L/100. Przy dynamicznej jeździe miejskiej 17L/100 a przy szaleństwach Havranka...........nie wiem czy wam pisać hahah ale nawet 29L/100
Fakt faktem mam blisko do pracy (2km) więc najczęściej silnik jeździ na ssaniu zimny - no ale wtedy bez szaleństw.
Anonymous - 06-12-2007, 19:41
No to możesz sobie podać rękę z moją żoną. Jej ostatni wynik w mieście to 24,4 l na sto. No cóż...ktoś musi mieć w domu jaja...albo ja nie powinienem jeździć w kapeluszu...hihi..
Anonymous - 06-12-2007, 21:55
hehe Arczi33 gratuluję żony
r1212 - 08-12-2007, 18:44
U mnie zapaliła sie rezerwa gdy zasięg był 32km, dojechałem do 0 zasięgu i weszło do baku 51,1 l, średnie spalanie na komputerku 16.6, rzeczywiste 15,73.
A teraz hicior, jak odebrałem auto z salonu i nalałem do pełna zasięg był 495 km, drugie tankowanie pod korek i 250km.
Obserwuję dalej
Hiszpan - 09-12-2007, 06:32
Nie ma co. Z Waszych uwag wskaźnik poziomu paliwa w Outku I szwankuje
Nawet w nowym egzemplarzu - jak widać post wyżej
Anonymous - 10-12-2007, 16:07
No to gartuluję wyników. Się chłopaki staracie....i powiem, poważnie nie wiem jak Wy to robicie...?! A lejecie 98 lub więcej oktan? Może tajemnica tkwi w v-power reacing? A może trzeba ręczny spuścić...hehehe..wiem, wiem jestem wredny. Ale ogólnie z autka jestem zadowolony tylko czasmi brak miejsca w bagażniku przy większej eskapadnie rodzinnej. No ale zawsze wtedy można wywalić trumnę na dach i wtedy może się zbliżę do Waszego spalania...:)
No i kolejne pytanie z dziedziny osiągów? Jak tam wasze V-max ....? Ja nie miałem okazji jeszcze deptać po dobrej drodze na której można robić takie testy (np. autostrada w RFN). I jak do tej pory rozbujałem się do 220. Ale zostało jeszcze sporo pod pedałem tylko drogi było już brak. Sądze, że zamknięcie zegara jest realne. Jakie są wasze opinie?
Pzdr/Arczi
Anonymous - 11-12-2007, 15:36
Ja się jeszcze nie rozpedziłem do 220 troszkę mniej ale jak by było gdzie to chętnie
co do spalania to u mnie jest 14 max 15,5 Oczywisćie nie przyjeździe 50 KM/h bo tym autkiem nie da sie jechać 40 czy 50
fakt można zobaczyć jak auto smiga na v-power racing ale mysle ze na BP 98 daje sobie wysmienicie ))
Anonymous - 11-12-2007, 21:35
nigdy nie udało mi zejśc poniżej 10 l/100 raz się bardzo starałem jechałem 90 w nocy, na trasie i byłem blisko, normalnie spalanie w mixie miasto/ trasa 14 l/100. Z rezerwa od początku jest cos nie tak. Max co wlałem do baku 53 l. Jeden defekt bicie na kierownicy - w serwisie szlifowali tarcze i klocki i jakoś poszło i jeszcze dwójka haczy.
|
|
|