[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] koszt wymiany uszczelniaczy zaworów
Anonymous - 25-11-2007, 22:57 Temat postu: [CA4A 1.6] koszt wymiany uszczelniaczy zaworów Panowie.. i Panie mam pytanko apropo`s wymiany uszczelniaczy zaworów w Miśku. Mam Colcika 1.6 16v `93 rocznik. Planuje wymiane j/w i w związku z tym pytanie. Gdzie można dostać oryginały ??!! i czy te zamienniki z inter cars są dobre, złe czy bardzo złe. W ogóle to jeśli ktoś to już robił to proszę o podanie kosztów tej wymiany, części + robocizna. Jakby ktoś jeszcze miał jakiegoś dobrego mechaniora z okolic w-wy to wielkie dzięki Tyle było pisane juz o wymianie uszczelniaczy ale nigdzie nie moge znaleźć konkretnie ile co i jak... z góry dzieki. pzdr. mitsumaniaki
Anonymous - 25-11-2007, 23:23
Koszt uszczelniaczy to 4zł sztuka,zawór ssący ok 40zł sztuka, wydechy są tańsze ok 25zł sztuka do tego dochodzi komplet uszczelek (głowica,kolektory,pokrywa zaworów) osobiście zakładał bym uszczelki Elringa wiec koszt ok 600zł , uszczelniacz wałka rozrządu i uszczelniacz wału ok 15zł za sztuke ( jeśli coś przeoczyłem dodajdzie koledzy ) i do tego robota oczywiście zależy gdzie robisz ale średnio 700 na bide, więc cała oprecja może cie wynieść 2000 PLNów.
Nie mam pojęcia co do tych zamienników w Inter Carsie co do zaworów to DOKURO będzie ok a jeśli chodzi o uszczelki to tylko oryginalny Elring.Przemyśl czy nie warto wrzucić inny motorek, będzie napewno taniej. . .
Anonymous - 25-11-2007, 23:28
No tak, tylko czy w innym motorku za parę kilometrów nie trzeba będzie robić tego samego?
Ryzyko jest zawsze
Anonymous - 25-11-2007, 23:33
Ja wole robić w swoim i przynajmniej wiem co mam bo często bywa że kupisz sam motek i potem znowu coś cieknie-cena motka + robocizna wyjdzie go pewnie blisko naprawy swojego silnika..
Anonymous - 25-11-2007, 23:36
Bastek77 napisał/a: | No tak, tylko czy w innym motorku za parę kilometrów nie trzeba będzie robić tego samego?
Ryzyko jest zawsze |
Tylko motorek ze sprawdzonego źródła. . . oczywiście trzeba takie mieć . . .
Anonymous - 26-11-2007, 00:05
Czy sprawdzone źródła faktycznie mogą być sprawdzone:)
Anonymous - 26-11-2007, 00:21
moim zdaniem lepszy jest remont wlasnego bo jak juz kolega wyzej napisal:
Bastek77 napisał/a: | tylko czy w innym motorku za parę kilometrów nie trzeba będzie robić tego samego? |
Hugo - 26-11-2007, 10:57
O czym Wy tu piszecie? Kolegastasiak86 chce wymienić same uszczelniacze zaworowe. Więc dlaczego zaraz każecie mu zwalać głowicę? Możliwe, że zawory i prowadnice nie będą miały luzów... Więc kupuje uszczelkę pokrywy zaworów (Elring 30-40 zł) i 16 szt. uszczelniaczy zaworów po ok. 4 zł. Potrzebny mu specjalny przyrząd do "wypinania" zaworów i już. Jak zrobi sam to koszt zamknie się w 100 zł, a w przypadku robocizny u mechanika to max. 200 zł.
Anonymous - 26-11-2007, 11:34
Hugo napisał/a: | Potrzebny mu specjalny przyrząd do "wypinania" zaworów i już |
Hugo, was is das ?
wichura1 - 26-11-2007, 13:15
Hugo, u Japaneze można kupić oryginalne uszczelniacze takie jak montuje Mitsubishi, tylko pakowane dla Hyundai-a. Do 4G13 kupiłem po około 3PLN za sztukę.
edit:Oczywiście że przyrząd potrzebny, trzeba napiąć sprężynę i wyjąć zabezpieczenie, po czym luzujesz sprężynę. Zawór powinien być podparty ciśnieniem, lub w najgorszym przypadku tłokiem, czego nie polecam.
Anonymous - 26-11-2007, 13:21
Hugo, masz racje ceny podali kosmiczne ja z wymiana uszczelki glowicy, planowaniem jej itp, wymiana uszczelniaczy zaworowych regulacja zaworow plus rozne uszczelki zaplacilem za wszystko 480 zl pozdro
wojmi1 - 26-11-2007, 15:24
Odsylam do manula serwisa cy cus Bartka
http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=361
jest pelny opis jest tez rzeczony osprzet do tej czynnosci
koszt przewidywany na zasadzie zrob to sam
uszczelniacze 4zl*12 = 48
uszczelka pod klawiature 30-40 zl
nic trudnego sam to robilem
Hugo - 26-11-2007, 16:01
wojmi1 napisał/a: | uszczelniacze 4zl*12 = 48 | 4*16 = 64 Kuczan napisał/a: | Hugo, was is das ? | wichura1 to wyjaśnił, bez tego ciekawego przyrządu nic nie zrobisz.
Krzyzak - 26-11-2007, 17:43
Kuczan napisał/a: | Hugo napisał/a: | Potrzebny mu specjalny przyrząd do "wypinania" zaworów i już |
Hugo, was is das ? |
sciskacz do sprezyn zaworowych
moje 3 grosze:
- najtansze i przyzwoite to uszczelniacze do Hyundaia (kilka zl sztuka)
- najlepsze uszczelniacze to oryginaly (ca 30 zl sztuka)
- koniecznie wymien prowadnice zaworow
- opis Bartka jest debest - nie trzeba sciagac glowicy, wiec odpada spory koszt
Anonymous - 26-11-2007, 19:20
Huh. Dzieki chłopaki za pomoc. Macie pojecie o tym nie powiem mam juz obraz mniej wiecej ile to kosztuje i szczerze powiem, ze 2 tauzeny do troche sporo jak na moja kieszene, a kupowanie nowego silnika odpada. Jakby wszystko sie zamkneło w tysiaku jakby mi to ktos robił to jeszcze jestem w stanie to znieść. Jakbyscie jeszcze tylko ew. podali namiary na jakichś dobrych ludzi z warszawy lub okolic, takich co napewno zrobia to dobrze, bo mam takiego magika niedaleko mnie, wszystko robi, ale niekoniecznie dobrze :/
dzieki chłopaki jeszcze raz d
|
|
|