Off Topic - Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni metalu?
Anonymous - 28-02-2006, 11:05 Temat postu: Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni metalu?
Hubeeert - 28-02-2006, 11:12
Tzw "drapane" aluminium o ile mnie pamięć nie zawodzi.
Anonymous - 28-02-2006, 11:28
To jest akurat stal, choć to nie ma znaczenia.
Metalkę zdawałem ponad 20 lat temu i nic mi już z niej w głowie nie zostało, nawet wykres żelazo-węgiel
W artykule muszę nazwać ten sposób obróbki, a chciałbym zrobić to możliwie fachowo. "Drapanie" brzmi nieźle, ale może znajdą się inne propozycje.
Anonymous - 28-02-2006, 15:42
kiedys wszystkie wieze Diory i Radmora tak wygladaly dzieki Galwanizowaniu ale nie wiem czy to dokladnie o to Ci chodzi
Anonymous - 28-02-2006, 23:15
Miałem Elizabeth z tak zrobioną płytą przednią - daaawne dzieje.
Może rzeczywiście taki efekt uzyskuje się elektrolitycznie, ale mi jakoś bardziej widzi się że to jakaś obróbka mechaniczna.
Na razie w artykule napisałem o "drapaniu", ale do czwartku mogę to jeszcze zmienić.
piwkotom - 01-03-2006, 01:06
to sie robi raczej przez wytlaczanie albo trawienie:
popatrz tu
i tu
ten profil co pokazales to pewnie wytrawianie ale podrapac tez pewnie mozna
pzdr
Anonymous - 01-03-2006, 12:10
To z pewnością robota dla znudzonych kotów.
Poczytalem o tych blachach i choć identycznego wzoru nie znalazłem, to obróbka trawieniem zaczyna mi pasować.
luk_szc - 01-03-2006, 12:47
Ja taki efekt uzyskałem poprzez "drapanie" szczotką drucianą (lecz te wżery nie były takie głębokie i nie żadną obrotową tylko zwykłą szczotką o grubszych drutach i bardzo mocno dociśnięte) a następnie trzeba było to wytrawić . Ja to robiłem na małej płytce alu . Nie wiem czy to wyjdzie na dużej powieżchni.
A później się to anoduje lub oksyduje na dany kolorek .
Efa! - 01-03-2006, 17:51
a to-to z prawej to pewnie obróbka Photoshopem ROTFL
jawlo - 01-03-2006, 18:22
Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki.
tomusn - 03-03-2006, 07:16
jawlo napisał/a: | Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki. |
załóżmy że jest to Canon, i myślicie że w fabryce aparatów Canona, gdzie panuje reżim czystości większy niż w naszych restauracjach, koleś siedzi ze szczotką drucianą, lub tępym nożem?
luk_szc - 03-03-2006, 10:35
Oj ty niedobry . Jak to robią przemysłowo to już inna sprawa . Zakładając , że to w ogóle aluminium w tym aparaciku - to też może być plastik napylany miedzią i powlekany jakimś metalem .
Anonymous - 03-03-2006, 11:39
Producentem jest Premier, ale gdy publikowałem pierwszy post to na ten model obowiązywało jeszcze embargo informacyjne, więc zamaskowałem logo.
Obudowa zrobiona jest ze stali.
W artykule zostawiłem "drapanie" (w cudzysłowie).
Dzięki za pomoc!
jawlo - 03-03-2006, 18:10
tomusn napisał/a: | jawlo napisał/a: | Taki efekt można osiągnąć na strugarce wzdłużnej i jest to proces strugania (ale przytępionym nożem i znacznym skoku poprzecznym). Można również zrobić to na przeciągarkach ale również nożem zużytym. Ręcznie można zrobić to pilnikiem zdzierakiem ale wymaga to wprawnej ręki. |
załóżmy że jest to Canon, i myślicie że w fabryce aparatów Canona, gdzie panuje reżim czystości większy niż w naszych restauracjach, koleś siedzi ze szczotką drucianą, lub tępym nożem? |
W przemyśle takie powierzchnie uzyskujemy również przez szlifowanie narzędziami (tarczami, taśmami, wałkami...) o dużej ziarnistości. Zrozumiałem, że chcesz we własnym zakresie takie powierzchnie uzyskać.
Tematem wątku było: Jak się nazywa taki sposób obróbki powierzchni?
Anonymous - 27-04-2007, 15:09
To jest raczej szczotkowanie a nie drapanie i faktycznie robi sie to drucianą szczotka.
Swoja droga ciekawe kto by to robił przeciąganiem i gdzie tam jest nóż? Jesli chodzi o przeciagacz (narzedzie do przeciaganie) to jego wykonanie jest jednym z droższych procesów produkcji narzedzi do obróbki skrawaniem (mówie tu o narzedziach stalowych).Na strugarce to tez zupełnie nie technologiczne moim zdaniem: maszyna wielka,trudna do ustawienia w parku maszunowym (drgania od ruchu posuwisto zwrotnego są bardzo trudne do nie przenoszenia ich na inne maszyny).ponadto szczerze nie widzialem jeszcze strugarki z podajnikiem a nie wyobrażam sobie gościa tory mocuje półprodukt,maszyna zrobi jeden suw i gość zdejmuje produkt.
|
|
|