[96-02]Colt CJ0 - [ALL] Problem z elektryka drzwi..
Anonymous - 28-02-2006, 14:18 Temat postu: [ALL] Problem z elektryka drzwi.. A wiec pierwsza - to mam problem z szyba od strony kierowcy(elektryczne)- z tego co można zauważyć to szyba troche skacze i w momęcie kiedy dochodzi do końca i udeża w uszczelke to automatycznie opuszcza sie do połowy i przez jakies 10 sek nie mozna jej ruszyc ,przełącznik nie działa.czysciłem moduł ale -nic nie dało-nie sprawdzałem siłowników.Druga sprawa to wycieraczki wczoraj przestał działać 1 bieg - po godzinie padły całkowicie okazało sie ze problemem jest uziemienie było brudne- po przeczyszczeniu zaczeły działac ale na godzine-sprawdzałem jeszcze raz uziemienie i nic w momencie kiedy przez przypadek musnołem śrube która jest przy silniczku wycieraczki zaczeły chodzic ( styk miało uziemienie i własnie ta śrubka) -zastanawiam sie co padło.Rozkręciłem moduł i sprawdzałem włacznik przy kierownicy-słychac charakterystyczne pykaniecie przy włączaniu biegu wycieraczek.No to chyba wszystko!! Ale pewnie jak wjede do auta to mi sie przypomni.
Hubeeert - 28-02-2006, 14:25
stankiew napisał/a: | ale nie sprawdzałem siłowników. |
Czas najwyzszy - i przy okazji prowadnice.
Anonymous - 28-02-2006, 14:28
słuchaj ale myslisz ze jesli to siłowniki to trzeba je bedzie wymienic czy mozna je wyczyscic lub jakos odnowic??
Hubeeert - 28-02-2006, 14:33
To nie muszą byc siłowniki do wymiany - raczej masz brudne prowadnice albo linke która dogorywa/źle się nawija. Dopóki nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział. I my też nie.
Anonymous - 28-02-2006, 14:38
spoko dzieki za pomoc- up date zrobie jak wszystko rozkręce i zobacze co jest nie tak.Teraz tylko żeby wycieraczki jeszcze działały to by było fajnie:D
Hubeeert - 28-02-2006, 14:43
Sprawdź resztę połaczeń, kostki, masę (spróbuj oczyścić wszystko co się da) sterownik wycieraczek może nie mieć masy na przykład, bezpieczniki i przekaźnik czy dobrze siedzi na miejscu.
Anonymous - 28-02-2006, 14:56
Hubeeert napisał/a: | Sprawdź resztę połaczeń, kostki, masę (spróbuj oczyścić wszystko co się da) sterownik wycieraczek może nie mieć masy na przykład, bezpieczniki i przekaźnik czy dobrze siedzi na miejscu. |
Koste dochodzaca do silniczka sprawdzałem i ja oczysciłem- sprawdzałem czy przechodzi prąd-wiec w 3 wskazówka nie ruszyła sie a w 4 pokazała ze przechodzi prąd. nastepnie sprawdziłem moduł który jest przy kierownicy był czysty parokrotnie wyciagnołem kostke i włozyłem ja spowrotem.Bezpieczniki no i tu mam problem nie mam instrukcji obsługi i sprawdzałem wszystkie - nie wiem mogłem cos przeoczyć ale wydaje sie ze to nie jest wina bezpieczników.A i jeszcze przypomniało mi sie jedno ze w momencie kiedy wyłaczam wycieraczki to zostaja w dowolnym miejscu na szybie nie wracaja,i przy spryskiwaniu też sie nie właczaja.czy jest to problem z silniczkiem czy moze z modułem sterujacym.w ASO nic mi nie powiedzieli chcieli robic cały układ.
edit by Hubeeert: wstawiłem cytowanie
[ Dodano: 28-02-2006, 15:01 ]
dobra jutro napisze czy sie udało !!!Pozdrawiam
Hubeeert - 28-02-2006, 15:02
Wygląda to na problem z silniczkiem i/lub sterownikiem wycieraczek. Powinno być tam coś takiego jak podtrzymanie prądu w momencie gdy wyłaczasz przełącznik - to znaczy powinny wrócić na miejsce. A teraz zachowują się tak jakby traciły zasilanie gdy wyłączasz przełącznik przy kierownicy. Może to przy kierownicy jest problem - któryś ze styków albo kabelków nie ma przejścia?
Anonymous - 28-02-2006, 15:08
no to trzeba bedzie walczyc i wsyzstko rozkrecic.
wichura1 - 28-02-2006, 18:29
Prowadnicę od szyby wyczyść i poczekaj aż odezwie się ktoś kto ma elektryczne szyby. Mitsumaniaki, które mają elektryczne szyby mówiły coś o uczeniu ich pozycji zamknięte/ otwarte.
Matejko - 28-02-2006, 19:33
o uczeniu sie szybek el.
opuszczajac szybe trzeba caly czas trzymac przycisk nie zwalniajac go po calkowitym opuszczeniu szyby przez kilkanascie sekund (ok.20 tak dla pewnosci) i to samo przy zamykaniu
Anonymous - 01-03-2006, 16:34
ja to myślałem ze tylko zwierzęta sie uczy No to sobie zabaweczke kupiłem
Anonymous - 05-03-2006, 14:56
Matejko napisał/a: | o uczeniu sie szybek el.
opuszczajac szybe trzeba caly czas trzymac przycisk nie zwalniajac go po calkowitym opuszczeniu szyby przez kilkanascie sekund (ok.20 tak dla pewnosci) i to samo przy zamykaniu |
Ja znam inny sposob:
szyba w dol i trzymac przycisk tak dlugo, az uslyszczysz cykniecie, puszczasz przycisk, jeszcze raz naciskasz i trzymasz do cykniecia, i raz jeszcze to samo. Pozniej szyba w gore i podobnie jak w dole az 3 razy cyknie. Sprawdzalem. Dziala
Matejko - 05-03-2006, 18:28
no u mnie nie slychac cykania ;p
Hubeeert - 05-03-2006, 21:44
Ale takie "stuknięcie" tak prawda?
generalnie to nie dotyczy tylko Miśków. Jak w Oplu (tfu!) Astrze nie wiadomo dlaczego rozprogramowywały się szyby (tzn nie dojeżdżały same do końca) to wystarczyło je zamknąć trzymając tak długo aż zadziałał mechanizm zabezpieczający (było takie ciche stuknięcie) i potem juz działało jak należy.
|
|
|