Carisma - Techniczne - Ciekawy odgłos po wyłączeniu silnika w DI-D
kubas - 27-11-2007, 10:07 Temat postu: Ciekawy odgłos po wyłączeniu silnika w DI-D Witam. Jeżdże Cari zaledwie drugi tydzień więc jeszcze jej dobrze nie znam, ale niepokoi mnie czasem dziwny odgłos. Mianowicie czasem po wyłączeniu silnika siedząc jeszcze w aucie dochodzi odgłos jakby z pod maski. Porównałbym go do obracającego się "wiatraka"(jakiegoś śmigiełka), ktory powoli się zatrzymuje. Czyżby to była turbina? Przed wyłączeniem silnika zawsze staram się go potrzymać na wolnych obrotach przez chwilę.Co Panowie doradzą?Co to może być i czym to jest spowodowane?Pozdr
Anonymous - 27-11-2007, 13:34
Może wentylatory? Mnie to też zdziwiło, kiedy kupiłem samochód. Jeśli masz włączoną klimę i zgasisz silnik, przez pewien czas chodzą jeszcze wentylatory. Zazwyczaj zanim zbierzesz się do wysiadania - wyłączają się.
Tak więc zaobserwuj, czy ten sam dźwięk masz przy gaszeniu z włączoną klimą i z wyłączoną.
Jeśli to to - najpierw wyłącz klimę, poczekaj aż wiatraki przestaną furczeć - potem zgaś auto. Tak mi tłumaczył poprzedni właściciel i do tego się zazwyczaj stosuję (chyba, że się spieszę). Alternatywnie można wyłączyc klimę chwilę przed planowanym zatrzymaniem.
kubas - 27-11-2007, 16:18
Klime mam manualna i w zimie nie uzywam.Wiec to raczej nie od tego.Jesli chodzi o ogrzewanie to przewaznie wylaczam wentylatory przed zgaszeniem.Ale moze i masz racje.Mam nadzieje ze to nie jest zwiazane z turbem
saphire - 27-11-2007, 20:14
kubas napisał/a: | Klime mam manualna i w zimie nie uzywam. |
To uzywaj przynajmniej raz na tydzień przez 5-10 minut by się sprężarka nasmarowała - inaczej lubi się zepsuć ;p a tania nie jest
kubas - 27-11-2007, 21:42
Saphire widze ze bardzo pomocny z Ciebie czlowiek wiec chcialbym sie jeszcze o jedna rzecz poradzic nie zwiazana z biezacym tematem. Bede teraz zmienial olej w cari - pierwszy raz od kupna. Nalezy tez zmieniac filtr powietrza? Gdzies wyczytalem ze powinno sie go wymieniac co 15 k km?
mareqm - 28-11-2007, 06:03
Tu masz wszystko:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=2407
Pozdrawiam
saphire - 28-11-2007, 17:35
Jak zawsze co roku lub co max 15tys km (co wcześniej nastąpi) wymiana filtrów powietrza i oleju, przeciwpyłowego też jeśli jest wymienny, oleju silnikowego, dobijanie klimy. Co dwa lata płyn hamulcowy, wspomagania kierownicy. Co 90tys km rozrząd i olej z filtrem w automacie.
|
|
|