[04-13]Colt CZx - zawieszenie!
Anonymous - 27-11-2007, 20:22 Temat postu: zawieszenie! Mój piękny /rubi red/ CZ3 coś zaczyna szwankowac. Przebieg 55 tys. km i stuki w okolicach przedniego lewego zawieszenia. Wybieram się do ASO, ale dopiero na przegląd. Czy zauwazyliście cos podobnego u siebie? Aha - stuki przy pokonywaniu odcinków "polskich" dróg!
Anonymous - 28-11-2007, 09:05
prawdopodobnie coś się 'wystukało'
przebieg 55kkm faktycznie nie jest duzy, ale na naszych drogach 'naprawy' zawiechy nawet przy 30kkm nie naleza do rzadkości. najlepiej podjedz do jakiegos warsztatu albo na stacje diagnostyczna i sprawdza gdzie jest luz.
pozdrawiam!
Anonymous - 28-11-2007, 18:44
Gorzkim napisał/a: | prawdopodobnie coś się 'wystukało'
przebieg 55kkm faktycznie nie jest duzy, ale na naszych drogach 'naprawy' zawiechy nawet przy 30kkm nie naleza do rzadkości. najlepiej podjedz do jakiegos warsztatu albo na stacje diagnostyczna i sprawdza gdzie jest luz.
pozdrawiam! |
Masz rację. Ponieważ do ASO mam daleko, to sprawdzę w "swoim" warsztacie, a jak coś znajdą to wtedy mozna coś zrobic z zawieszeniem na gwarancji???
krysstek - 24-10-2009, 15:40 Temat postu: Re: zawieszenie!
kaja123 napisał/a: | Mój piękny /rubi red/ CZ3 coś zaczyna szwankowac. Przebieg 55 tys. km i stuki w okolicach przedniego lewego zawieszenia. Wybieram się do ASO, ale dopiero na przegląd. Czy zauwazyliście cos podobnego u siebie? Aha - stuki przy pokonywaniu odcinków "polskich" dróg! |
No i dopadło i mnie przy przebiegu 57 kkm... W ASO nic nie znaleźli i odesłali do pobliskiej stacji diagnostycznej, a na pożegnanie siakiś pseudofachowiec z przekonaniem twierdził, że Colt ma zawiechę nie do zdarcia. Na stacji od razu stwierdzono, i co sam widziałem gołym okiem, że pękła tuleja na sworzniu wahacza. No to powrót do ASO, a tam uzyskuję info, że oczywiście sworzeń można wymienić, ale w komplecie z wahaczem, za jedyne 1000 zł ( w Intercarsie po 650) plus robocizna !!! Qrwa, padłem na na biurko salonowe. Teraz jestem na etapie kojenia nerwów płynem z avataru i szukania fachowców od regeneracji sworzni. Znalazłem kilku, ale wiadomo, sobota itd. Odkładamy do poniedziałku. Btw, robił ktosik taką reanimację ?
Ps. To była chiba ostatnia wizyta pogwarancyjna w lubelskim ASO Parexbud ...
Emanuel - 24-10-2009, 20:33
o zobaczeniu ceny nowego zdecydowałem się na kupno używanego wachacza w cenie około 200zł (nie pamiętam dokładnie, znalazłem na alegro, pasują też od smarta).
krysstek - 27-10-2009, 16:58
Wahacz został zregenerowany za całe 80 zł. Ale pozostała przypadłość polegająca na dziwnym stukaniu. Taki stłumiony, niemetaliczny odgłos dobiegający z przodu autka. Najlepiej słyszalny w czasie wolnej jazdy na wprost po nierównej nawierzchni. Zawiecha kolejny raz obejrzana i nie ma żadnych luzów. Ma ktoś jakiś pomysł?
Pexu - 27-10-2009, 19:55
Głuche stuki dobiegające z lewej bądź prawej strony? U mnie to były amortyzatory. Po wymianie w zasadzie mam ciszę, trochę popukuje ale to górne mocowania amorków. Może u Ciebie podobnie?
krysstek - 27-10-2009, 20:03
Pexu napisał/a: | Głuche stuki dobiegające z lewej bądź prawej strony? U mnie to były amortyzatory. Po wymianie w zasadzie mam ciszę, trochę popukuje ale to górne mocowania amorków. Może u Ciebie podobnie? |
Na diagnostyce amorki wyszły zdrowe jak koń-wszystkie po 70 %. Przypuszczam, że może to być właśnie górne mocowanie .W piątek będą sprawdzane w ASO-zobaczymy,co wyjdzie.
Anonymous - 27-10-2009, 20:09
krysstek napisał/a: |
....W piątek będą sprawdzane w ASO-zobaczymy,co wyjdzie. |
Nie boisz się, że kolejny raz padniesz na biurko?
Pexu - 27-10-2009, 20:15
krysstek napisał/a: | Na diagnostyce amorki wyszły zdrowe jak koń-wszystkie po 70 % |
Ha! U mnie też a dopiero po ich wymianie...cisza
krysstek - 27-10-2009, 20:33
jaceksu25 napisał/a: | Nie boisz się, że kolejny raz padniesz na biurko? |
I tak u nich będę z ponowną reklamacją gąbki fotela kierowcy, to przy okazji niech lookną w amorki. A jak każą płacić, to im podziękuję.
[ Dodano: 27-10-2009, 20:34 ]
Pexu napisał/a: | Ha! U mnie też a dopiero po ich wymianie...cisza |
Że jak ? Na diagnostyce było ok ?
Anonymous - 27-10-2009, 21:23
krysstek, zdarza się, że amortyzator może cechować się głośną pracą.
Jednak pamiętaj, amortyzatory są to elementy eksploatacyjne - tak pijąc do gwarancji.
Częstą przypadłością głośnego przodu w CZ-tkach jest góra w MCpersonie. W wiekszości przypadków pomaga nasmarowanie bardzo lepkim smarem silikonowym. Do tego celu należy wymontować amory a co za tym idzie zdjęcie podszybia. Troszkę to może zająć.
Pexu - 28-10-2009, 07:34
krysstek napisał/a: | Że jak ? Na diagnostyce było ok ? |
Dokładnie. Na dwóch stacjach sprawdzałem - przód wychodził po 70%. Nie było wycieków, ale...
jaceksu25 napisał/a: | zdarza się, że amortyzator może cechować się głośną pracą. |
I tak właśnie było u mnie. Po wymianie, jak już pisałem, mam ciszę
Tylko czego ja nie wymieniłem, by tą ciszę uzyskać... Amortyzatory brałem pod uwagę na samym końcu, właśnie ze względu na (jak się okazało, mylne) wyniki na stacji diagnostycznej...
arkady - 31-10-2009, 14:00
krysstek napisał/a: | jaceksu25 napisał/a: | Nie boisz się, że kolejny raz padniesz na biurko? |
I tak u nich będę z ponowną reklamacją gąbki fotela kierowcy, to przy okazji niech lookną w amorki. A jak każą płacić, to im podziękuję.
|
Witaj ""krysstek"".
Widzę, że miałeś do czynienia z dilerem, serwisem Parexbud w Lublinie. W żony Colcie 2009 rok dobiegają jakieś stuki pod podszybiem na nierównościach i zaczyna ją to mocno irytować, ja nie jeżdżę tym autem więc mnie nie dotyczy ale dzisiaj jako pasażer śmigałem i rzeczywiście denerwujące jest to zjawisko. Auto zostało kupione w Wawie u Dilera ale przecież nie będę tam śmigał, więc mam pytanie czy mogą sobie poradzić z tym fantem czy raczej nie ???
krysstek - 31-10-2009, 18:37
arkady napisał/a: | Widzę, że miałeś do czynienia z dilerem, serwisem Parexbud w Lublinie. W żony Colcie 2009 rok dobiegają jakieś stuki pod podszybiem na nierównościach i zaczyna ją to mocno irytować, ja nie jeżdżę tym autem więc mnie nie dotyczy ale dzisiaj jako pasażer śmigałem i rzeczywiście denerwujące jest to zjawisko. Auto zostało kupione w Wawie u Dilera ale przecież nie będę tam śmigał, więc mam pytanie czy mogą sobie poradzić z tym fantem czy raczej nie ??? |
Byłem wczoraj w rzeczonym ASO, odbyła się krótka przejażdżka i diagnoza : stuki dochodzące z podszybia, a lekarstwem będzie przesmarowanie górnej części kolumny McPhersona. Zabieg uzdrawiający ma odbyć się za tydzień i dopiero wtedy odpowiem, czy był skuteczny. Jak widzę autko masz na gwarancji, to nie ma się co zastanawiać, tylko nękać ASO, aż do skutku.
|
|
|