Off Topic - Wiatrówka-pistolet na CO2
akbi - 29-11-2007, 15:19 Temat postu: Wiatrówka-pistolet na CO2 Czy jest ktoś wśród Mitsumaniaków znający się na branży "militarnej"
Zastanawiam się nad kupnem Pistoletu - wiatrówki i wybieram między poniższymi dwoma modelami. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie, ew proszę o jakieś rady lub sugestię innych modeli
W3000
WALTHER CP99 COMPACT
saphire - 29-11-2007, 15:25
W3000 ma szybszy wylot kulki i dość sympatyczne ładowanie naboju CO2 i większy magazynek ale jest duuuużo cięższy niż CP99 - coś za coś.
maxwell61 - 29-11-2007, 16:08
również obstawiam W3000..szczerze strzelam zwykle bojowymi nabojami z PW-83 i jesli masz slabe oko to zbyt cięzki pistolet bedzie latał po celu jak pijany zajć w kapuście...napisz czy chcesz strzelać do gołebi czy do przejeżdzających policjantów
akbi - 29-11-2007, 16:19
maxwell61 napisał/a: | napisz czy chcesz strzelać do gołebi czy do przejeżdzających policjantów |
dla relaksu ... do tarczek
... no chyba, że mnie poniesie to do tych co blokują lewy pas
Krzyzak - 29-11-2007, 17:15
he he - a ja pozyczylem wiatrowke od Kunty, takze bede strzelal do potencjalnych zabojcow z lewego
maxwell61 - 29-11-2007, 19:12
Krzyzak napisał/a: | takze bede strzelal do potencjalnych zabojcow z lewego | od dziś naklejam na prawą szybę - NIE STRZELAJ MITSUMANIAKU TO JA MAKS61 ...
Chooper - 29-11-2007, 20:59
ciesze sie, że jest ten temat, bo mam podobny dylemat, ale odno
śnie broni długiej.
Szukam czegoś co sie w kieszeni nie zmieści i tu moje pytania:
kaliber 4,5 czy 5,5 mm
łamana, czy boczny/dolny naciąg?
cena do 400 PLN
szukać takiej co ma jak największą prędkość początkową
czy dobrze myśle, że większa długość lufy lepiej wpływa na celność
coś konkretnego do polecenia ??
saphire - 29-11-2007, 21:58
Chooper napisał/a: | kaliber 4,5 czy 5,5 mm
łamana, czy boczny/dolny naciąg?
cena do 400 PLN
szukać takiej co ma jak największą prędkość początkową
czy dobrze myśle, że większa długość lufy lepiej wpływa na celność |
Eκ=mV²/2
więc kaliber i owszem większy tym większa energia kulki ale jeszcze lepiej jak prędkość większa bo w kwadracie jest i oczywiście im dłuższa lufa tym większa prędkość wylotowa i tym celniej strzela.
Kiedyś trenowałem w LOK na niemieckich, ciężkich (a z 8kg wagi jak nic) z potężnym bocznym odciągiem kaliber 5.5mm to dębową solidną dechę z 20m przechodziły na wylot. Ze 50m to się w 3cm kółko trafiało - odrzutu ze względu na wagę prawie nie było ale tez i ręka szybko się męczyła.
krzys78 - 29-11-2007, 23:43
A ja mam takie coś. Swego czasu miałem dostęp do wiatrówek po taniości. Więc kupowałem,strzelałem i sprzedawałem z zyskiem. Ta ma kaliber 4,5 chociaż miałem też 5,5 i wiem,że śrut jest dwa razy droższy Z tego co zauważyłem te same modele wiatrówek różniące się tylko kalibrem różniły się prędkością początkową na korzyść mniejszego kalibru ( tu kolegę prosiłbym o odpowiednie wzory ) Co zauważyłem jeszcze. A więc do wiatrówek z dolnym naciągiem nie zamontujesz celownika laserowego który się montuje pod lufą.
A ze wspomnianymi wiatrówkami tyle,że 4,5mm też miałem doczynienia...LOK i jeszcze jakieś zawody marynistyczne w których to brałem kilku krotnie udział przed laty.
Chooper - 30-11-2007, 00:17
a jak Ci sie ta norconia sprawuje ? i co to za model ?
czyli skłaniać sie bardziej ku 4,5 mm
a co z ładowaniem, które praktyczniejsze/wygodniejsze/bezpieczniejsze (słyszałem o kontuzjach przy ładowaniu tych z dolnym naciągiem) ??
saphire - 30-11-2007, 08:29
Osobiście uważam że najwygodniejszy jest boczny naciąg wajchą bo trzymasz wygodnie strzelbę bez zmiany uchwytu najwyżej opierasz o biodro a boczną wajchą naciągasz i luz. Ewentualnie są też zbajerowane na nabój z CO2 w kolbie - kumpel kiedyś taką miał i w kolbie miała miejsce na 3 naboje CO2 + jeden podłączony a ponadto magazynek na śruty. Kilkadziesiąt strzałów z naboju robiła. Co do tych z naciągiem dolnym to jakoś nie mam zaufania bo już nieraz widziałem jak w tych tańszych z czasem lekko ugina to lufę i tracą celność i niosą ciut w dół - chyba zbyt delikatną lufę mają czy jakoś tak. Wszystko zależy czy chcesz kupić zabawkę do postrzelania ot tak dla jaj od czasu do czasu czy też coś lepszego.
Anonymous - 30-11-2007, 17:33
Akbi powiedz prawdę do czego chcesz strzelać
BUBU - 30-11-2007, 17:51
dm17 napisał/a: | Akbi powiedz prawdę do czego chcesz strzelać |
Teściowa się naraziła
A swoją drogą , u kumpla w Bieszczadach strzelałem trochę z wiatrówki która miała naciąg jak Winchester , i muszę powiedzieć że była naprawdę świetna i bardzo celna , niestety nie pamiętam nazwy .
akbi - 30-11-2007, 21:04
dm17 napisał/a: | Akbi powiedz prawdę do czego chcesz strzelać |
tak jak pisalem powyzej, choc widze, ze Krzyzak chce przeprowadzic jakies zawody
... ale jak juz bede mial ta zabawke to zapraszam na postrzelanie .... do papierowych tarczek
inferno - 01-12-2007, 21:32
A nie lepiej kupić łuk? Przynajmniej trudniej będzie Ci się postrzelić
|
|
|