To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Okres próbny dla nowych kierowców

Anonymous - 03-03-2006, 15:54
Temat postu: Okres próbny dla nowych kierowców
2006-03-03 14:50
Źródło: Ministerstwo Transportu i Budownictwa
mojeauto.pl

W resorcie Transportu i Budownictwa trwają prace nad Ustawą o osobach kierujących pojazdami, która m.in. wprowadza dwuletni okres próbny dla nowych kierowców. Planuje się, że zmiany wejdą w życie najwcześniej w połowie 2007 roku.

Celem wprowadzanych zmian jest zwiększenie bezpieczeństwa na polskich drogach. W okresie 7 miesięcy od otrzymania prawa jazdy nowy kierowca: będzie musiał poruszać się pojazdem oznaczonym zielonym listkiem, nie będzie mógł jeździć z prędkością powyżej 50 km/h w terenie zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym, niezależnie od rodzaju drogi i dyspozycji znaków drogowych oraz nie będzie mógł pracować jako zawodowy kierowca. W okresie między 5 a 7 miesiącem od uzyskania prawa jazdy kierowca będzie zobowiązany do ukończenia dwóch szkoleń: z zakresu zagrożeń w ruchu drogowym oraz bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Jeżeli w trakcie dwuletniego okresu próbnego nowy kierowca popełni 3 wykroczenia to zostanie mu odebrane prawo jazdy, tak jakby go nigdy nie posiadał.

Podobne rozwiązania tzw. „prawa jazdy na próbę” istnieją w wielu krajach Unii Europejskiej, m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Szwecji i na Węgrzech. Liczba zabitych na 100 wypadków w Polsce wynosi 11 osób, średnia w Unii Europejskiej to 3-4 osoby.

W 2004 r. w Polsce wydarzyło się ponad 51 tysięcy wypadków drogowych, w których zginęło prawie 6 tysięcy osób, a ponad 64 tysiące zostało rannych. Najwyższy wskaźnik ofiar odnotowany został w przedziale wiekowym 18-24 lata. Młodzi stanowią aż 14% ogółu zabitych i 21% ogółu rannych.

Rafal_Szczecin - 03-03-2006, 16:06

:!: GŁUPOTA :!: slyszalem wlasnie o tym kilka dni temu, i mam nadzieje ze tego nie wprowadza.

a co bedzie jezeli taka osoba bedzie jezdzic autem tatusia , bo chyba wiekszosc mlodych kierowcow jezdzi wlasnie autem papy, to co tez ma sobie listek przykleic ?
a potem synek wysiadzie, a papa bedzie z zielonym listkiem jezdzic, jak ten głąb ...

Anonymous - 03-03-2006, 16:26

Czy ja wiem czy głupota. Może listki będą przenośne. A jak sobie kolega nie przyczepi listka i złapie go policja, to po łapkach.

Akurat jestem za tym, żeby nieco hamować temperamenty młodych, skorych do lansu, kierowców.

Rafal_Szczecin - 03-03-2006, 16:39

niby takie listki przenosne ? chyba sie nie da ;/ chyba,ze po kazdej jezdzie zrywac taki zrywac a potem naklejac nowe, ale to sie nie wyrpbi ktos na cene tych listkow :P :) .(ale znajac naszych ministerkow to raczej ten "patent" z tymi calymi listkami i czasem przechodnim mlodych kierowcow nie przejdzie, a jezeli nawet to raczej w 2008 roku . )

poczekamy zobaczymy

Anonymous - 03-03-2006, 16:52

Mogłyby to być listki magnetyczne, podobne jak taksówkarskie napisy "taxi" na dachu (chodzi mi o tych taksówkarzy, którzy w ciągu minuty przeistaczają się w cywilne auto ;-) ) Dobrze dające po oczach z odblaskową farbą.

Byłoby to z pewnością dość upierdliwe, ale może jakiś efekt by z tego był...

Rafal_Szczecin - 03-03-2006, 16:59

moze... nie dowiemy sie poki nie wejdzie w zycie ...

ale z tymi listkami magnetycznimi, to jakis jednak pomysl jest :D napenwo lepszy niz klejenie, i odklejanie, i znow to samo .

pozdrowka FIDO :D hehe :mrgreen:

Anonymous - 03-03-2006, 19:52

Fido__ napisał/a:
Akurat jestem za tym, żeby nieco hamować temperamenty młodych, skorych do lansu, kierowców.

Młodym skorym do lansu nie sprzedawać Lancerów.
A na poważnie, obostrzenia dla początkujących tak, niższe limity punktowe tak, ale z listkami to... bezsens. Młodego lansera widać na wile metrów nie po listku ale po zespole zachowań na drodze. Proponuje, coby mieli sobie przyczepiac listek na czole. Nasi drodzy ustawodpiszcy z adekwatnego Ministerstwa, ma się rozumieć.

Pzdrw.

roch_27 - 03-03-2006, 20:06

Uważam, że sam listek to przesada - bo w rzeczywistości nie wiem czy spełni swoje zadanie.
Polscy kierowcy powinni się najpierw nauczyć kultury jazdy - niezależnie od wieku :wink:
Widząc kierowcę z zielonym listkiem i tak niczego nie zmieniają w swoim zachowaniu.
Czasami widok auta z "zielony kierowcą" wręcz powoduje agresję i kierowcy zaczynają gestykulować, wykrzykiwać itd.
Takie jest moje zdanie :wink: .

ps. Zeszłego lata byłem w Szwajcarii i tam jest podobnie w sęsie prawnym co do młodych kierowców.
Jeżeli pozytywnie zaliczy egzamin praktyczny to i tak musi uważać żeby go policja nie złapała na jakimś wykroczeniu - bo grozi to utratą prawa jazdy i ponowny egzamin.

Jackie - 03-03-2006, 20:28

No cóż, mnie się pomysł podoba (sorry Rafi... ;) ) Często widzę skutki "jazd testowych" młodych lanserów (tak, tak w Lancerach też ;) ) jak Padre zamawia części do swojego maleństwa z takim lekkim tikiem w oku. Czasami są to sytuacje groźne. Generalnie akcję popieram i rozciągnąłbym ją do "recydywistów" drogowych (znaczy nie chodzi o złe parkowanie czy przekroczenie prędkości o 10 km/h - tak ostrzej przeginających)
Pozdrawiam

Hubeeert - 03-03-2006, 20:35

Popieram. Pamietam jeszcze jak sam się zachowywałem na drodze przez pierwsze 2 lata i potem też...
Dziś wracając z Łodzi widziałem skutki głupoty na drodze.
Kierowca malucha wymusił pierwszeństwo na drodze Pioitrków - Częstochowa na busie. Spłonął żywcem...
Mam zdjęcia jakby ktoś koniecznie chciał zobaczyc jak wygląda palący się samochód z człowiekiem w środku...

Karwoś - 03-03-2006, 21:35

głupota i nic więcej. A szczególnie przy takiej korupcji jaka u nas jest - łapówy by sie sypały aż miło.
Chooper - 03-03-2006, 22:21

Hubeeert napisał/a:
Dziś wracając z Łodzi

już masz pozamiatane, że sie nie pochwaliłeś :evil:

Jackie - 04-03-2006, 09:59

Karwoś napisał/a:
A szczególnie przy takiej korupcji jaka u nas jest - łapówy by sie sypały aż miło.

Jak mam być szczery to i tak się sypią i tak...A może kilku gniewnych wróciłoby do autobusu. IMO korupcja to nie argument.
Pozdrawiam

Rafal_Szczecin - 04-03-2006, 10:56

Jackie napisał/a:
autobusu

ja cale zycie jezdze autobusem ;/

na zlot w grudziadzu czym przyjechalem ??? TEZ AUTOBUSEM :mrgreen:

i jaka tu sprawiedliwosc na swiecie ?? :(

Jackie - 04-03-2006, 10:59

OK. Nie dotyczy Rafiego bo : j.w. ;)
Pozdrawiam