To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Nie chce zapalić :(

Hornet - 08-12-2007, 13:21
Temat postu: Nie chce zapalić :(
Wybierałem sie dzisiaj do sklepu. Zapaliłem silnik i poszedłem robić porządki w bagażniku. W pewnym momencie silnik zgasł i nie chce teraz wcale zapalić. Rozrusznik kręci normalnie.

3 dni wcześniej było podobnie. Wyjazd do sklepu, przejechałem niecały kilometr i zgasł. Doczołgałem się na przystanek, odpaliłem i pojechałem dalej. Następnego dnia przejechałem prawie 300 km i żadnych problemów.

Ostatnio robione było sprzęgło i wyjmowany akumulator do ładowania - tak informacyjnie.

akbi - 09-12-2007, 08:29

proponuje przyjzec sie ECU i czy w nim kondensatory nie wylaly
Hornet - 09-12-2007, 12:49

A są jakieś patenty żeby go wyjąć ?? Bo on dość głęboko siedzi i nie wiem jak podejść do tematu żeby czegoś nie zniszczyć. Wyjęcie schowka na wiele się nie zdało...
PiotrekSL4 - 09-12-2007, 13:24

Faktycznie jesli robisz to pierwszy raz to mozesz mies klopoty.
Po 1. Przed wyjęciem ecu rozłacz akumulator - to konieczne.
Pozniej wyjmij z ecu trzy wtyczki, bedzie szlo ciezko ale probuj do skutku.
Nastepnie odkrec 2 nakretki go trzymajace (kluczyk 10). Ecu jest wmontowany na wcisk wiec musisz mocno pociagnac do dolu zeby wyszedl.
I faktycznie odkrecenie schowka niewiele daje.

Hornet - 09-12-2007, 16:43

Mission impossible !! No ni jak nie mogę się do niego dobrać. Schowek zdemontowany, plastik od spodu też. Widzę tylko jedną nakrętkę !! (pod nią jest jakiś przewód podłączony) A może coś jeszcze trzeba zdemontować ?? Tam jest niemiłosiernie ciasno.

Czy te wtyczki są luzem na przewodach czy przy samym ECU bo są i takie i takie i nie wiem które odłączyć.

Ile taka "przyjemność" kosztuje w warsztacie i kogo polecacie w 3City (najlepiej Gdańsk). Niestety nie mam teraz zbytnio czasu na zabawę i chyba znowu będzie trzeba dać sie wydoić... :(

akbi - 09-12-2007, 17:35

Hornet napisał/a:
Schowek zdemontowany, plastik od spodu też
:shock: :shock:
ECU jest przy silniku ..po lewej stronie ... niestety nie mam fotki komory silnika.
Jak odpalisz to przyjedź nim na spot za tydzień w sobotę ... pomożemy :)

Hornet - 09-12-2007, 17:54

Na stronie Krzyżaka pokazany jest schowek, w Space Wagonie Teściów ECU też tam jest. Myślałem że i w Lancerku podobnie. A tu niespodzianka. Tym bardziej, że tam jest jakieś pudełko przypominające ECU jak ze strony Krzyżaka...
akbi - 09-12-2007, 18:14

Hornet napisał/a:
Na stronie Krzyżaka pokazany jest schowek

eeeeee... przepraszam, pogibało mi się z aparatem zapłonowym, sorki :oops:

Hugo - 09-12-2007, 18:25

Hornet napisał/a:
Czy te wtyczki są luzem na przewodach czy przy samym ECU bo są i takie i takie i nie wiem które odłączyć.
Przy samym ECU.
Hornet napisał/a:
No ni jak nie mogę się do niego dobrać. Schowek zdemontowany, plastik od spodu też.
Musisz zdjąć jeszcze plastik idący od progu pod deskę rozdzielczą i wtedy odsunąć do siebie narożnik wykładziny na podłodze.
Hornet napisał/a:
Widzę tylko jedną nakrętkę !!
Jak zrobisz to co Ci napisałem wyżej to zobaczysz i drugą.
Hornet napisał/a:
(pod nią jest jakiś przewód podłączony)
Powinny być trzy kable masowe. Jeśli tą nakrętkę widzisz to druga jest oddalona 5-7 cm w tej samej linii i w stronę ściany grodziowej.
Hornet - 09-12-2007, 22:26

A czy wtyczki do ECU są różne, czy takie same. Żebym potem nie pomieszał przy podłączaniu :P
Hugo - 10-12-2007, 00:06

Hornet napisał/a:
A czy wtyczki do ECU są różne, czy takie same
Nie pomylisz. Są trzy różne.
wichura1 - 10-12-2007, 08:36

Hornet, Sprawdź też aparat zapłonowy. W serwisówce jest podane jak zmierzyć moduł. Serwisówki w dziale download, link znajdziesz w moim podpisie.
Hornet - 10-12-2007, 15:35

Hugo napisał/a:
Musisz zdjąć jeszcze plastik idący od progu pod deskę rozdzielczą i wtedy odsunąć do siebie narożnik wykładziny na podłodze.

Hugo jesteś WIELKI !! :D Komp w już w domu. Kondziorki wyglądają coś podejrzanie... No bo raczej powinny być czyste a moje mają nasmarkane coś jakby wosk po bokach z dziurką pośrodku...

Oby to było to i oby wymiana pomogła...

Hugo - 10-12-2007, 18:23

Hornet napisał/a:
Hugo jesteś WIELKI !!
Faktycznie mam prawie 190 cm wzrostu :D .
Hornet napisał/a:
No bo raczej powinny być czyste a moje mają nasmarkane coś jakby wosk po bokach z dziurką pośrodku...
To może być taki fabryczny glut, choć wygląda podejrzanie. Tak czy inaczej musisz wymienić kondensatory.
Anonymous - 11-12-2007, 16:01

Moduł zapłonowy może siadać. Tak to się objawia, że raz gaśnie, za jakiś czas chodzi. Ale finał będzie taki, że jak zgaśnie to już nie odpali.