L200 Techniczne od 2006r - Czym róznią się blokady ?
Anonymous - 11-12-2007, 16:55 Temat postu: Czym róznią się blokady ? Panowie, wytłumaczcie mi jak 3 latkowi czym rózni się blokada centralnego mechanizmu różnicowego a blokada tylnego mostu ???
Gene - 11-12-2007, 17:06
jak 3 latkowi... niczym, tu i tu blokujesz mechanizm roznicowy
W przypadku centralnego mechanizmu roznicowego blokujesz na sztywno naped miedzy osiami otrzymujesz staly rozklad momentu czyli 50 na 50.
W tylnym moscie masz podobny mechanizm. Blokada tego dyfra powoduje, ze miedzy kolami masz na sztywno zblokowany uklad i tu rozdzial mocy tez jest 50 na 50.
To tak na szybko...
Anonymous - 11-12-2007, 17:11
Blokada tylnego mostu to jak zaczepienie tylnych kół na sztywnej osi (jak w wagonie kolejowym) - oba kręcą się jednakowo mimo różnej przyczepności.
Blokada centralnego mechanizmu różnicowego to spięcie przodu z tyłem (OSI przedniej z tylną) tak aby moment był równo rozdzielany na obydwie osie.
W eLce masz blokadę centralnego mechanizmu bez blokady tylnej osi. Co to daje? Dwa koła na pewno się kręcą - jedno z przodu drugie z tyłu.
Gene - 11-12-2007, 17:19
sa wersje z blokada tylnego mostu
Anonymous - 11-12-2007, 17:24
Gene napisał/a: | sa wersje z blokada tylnego mostu |
Ciekawe czy na forum są tacy, którzy je kupili.
Z postów wynika, że "fulwypas" króluje. A na serio to te wersje nie mają super select więc brak im najważniejszego atutu eLki.
Gene - 11-12-2007, 17:36
he he az tak sie nie znasz
sa wersje z SS i blokada, wtedy daja DL zamiast elektronicznych dodatkow i kontroli trakcji
... jak dobrze pamietam
Anonymous - 11-12-2007, 17:52
Czyli blokada tylnego mostu jest lepsza?
Gene - 11-12-2007, 18:06
he he i tak i nie
w dobie dbalosci o bezpieczenstwo i przy normalnym uzytkowaniu auta na drodze lepiej miec ASTC, ktory pomaga i redukuje bledy kierowcy...
...lecz w terenie nie ma gorszego ustrojstwa, lepiej ograniczyc dzialanie systemu i polegac na reduktorze
a wtedy ostatnia deska ratunku mogo okazac sie blokady mostow (w L200 tylnego). Bez blokady i przy zwyklym mechanizmie cala "para" idzie w kolo slizgajace sie a to drugie nawet nie drgnie. Wlaczasz szpere i to kolo ktore ma przyczepnosc wyciaga Cie z opresji.
Anonymous - 11-12-2007, 18:20
O cholera, myślałem że w elce 4HL to właśnie to że moment przekazywany jest na koło które ma przyczepność żeby pozostałe się bezsensownie nie kręciły.
Jezu, czy tak bardzo się pomyliłem ???
Gene - 11-12-2007, 18:29
nie ma w systemie SuperSelect pozycji 4HL tylko 4H -> 4HLC -> 4LLC
poczytaj tu
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=17970
blokade zalacz sie pstryczkiem elektryczkiem jak jest ofkorz
Anonymous - 11-12-2007, 18:42
O cholera byłem święcie przekonany że elka to ma.
Gene pisałeś że jakieś modele elki to mają, jakie ?
Anonymous - 11-12-2007, 18:42
Herkules13 napisał/a: | moment przekazywany jest na koło które ma przyczepność żeby pozostałe się bezsensownie nie kręciły. |
Nie ma takiego patentu.
Blokady osi są po to, żeby koła kręciły się jednakowo mimo braku przyczepności jednego z nich.
Moment przekazywany jest na wszystkie koła "przyczepne". Ale jak brak przyczepności to z zasady działania mechanizmu różnicowego:
przy napędzie jednej osi , koło "przyczepne" stoi a ślizgające - kręci się,
przy napędzie dwóch osi (4HLC to "napęd na 4 koła") na pewno kręci się jedno przednie i jedno tylne. Przy małym uślizgu na tyle pomaga jeszcze coś tam z tyłu "o ograniczonym uślizgu"
Cytat: | sa wersje z SS i blokada |
Gene takiej nie znalazłem.
A z innych postów pamiętam, że chłopaki planują wymieniać tylną oś na tą z blokadą...
Anonymous - 11-12-2007, 18:46
Elili,a orientujesz się jakie to koszta??
I czy w Mitsu to zrobią ??
Anonymous - 11-12-2007, 18:51
Po gwarancyi...zrobią. Kosztów nie znam
Anonymous - 11-12-2007, 18:54
To most od pajerki pakują ?
|
|
|