To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] lusterka elektryczne

marjas007 - 11-12-2007, 22:23
Temat postu: [CA1A 1.3] lusterka elektryczne
witam, mam colta 1.3 z 95 roku wersja Malibu, chciałem do niego założyc elektrycznie sterowane lusterka a moje pytanie jest takie: czy ktoś się orientuje czy instalacja elektryczna jest przygotowana na taka ewentualność i wystarczy po prostu tylko zamienic lusterka na elektryczne ? nie chce mi się demontować tapicerki drzwi stąd moje pytanie, w miejscu na sterownik lusterej widziałem że jest kostka do jego podpiecia ale nie wiem jak w drzwiach
jeśli ktos wie prosze o pomoc

Anonymous - 11-12-2007, 23:05

Tak Mitsubishi dawało kompletną instalację do każdego auta więc wystarczy że dokupisz lusterka z elektryczna regulacją i przełącznik do regulacji a kable już masz wszystkie podciągnięte. Zresztą już było kilka tematów odnośnie elektrycznych lusterek w miejsce seryjnych manuali w 1.3
marjas007 - 12-12-2007, 09:37

dzięki za podpowiedź, przeglądałem forum ale wolałem sie upewnic, kiedys kupiłem taki regulator podświetlenia deski rozdzielczej i okazalo się że nie mam go gdzie podpiąć i teraz leży sobie w schowku takie pokrętełko a teraz przy okazji znalazłem jak się ściąga tapicerke drzwi i się okazuje że 3 śrubki i kilka zatrzasków i po sprawie więc sprawdzę naocznie jaki jest stan
Tomekp - 12-12-2007, 12:32

A jak daleko są podciągnięte te kable? Bo np. u mnie żadne przewody do drzwi nie biegną. Czy jest za to odpowiedzialny jakiś wmontowany układ, czy wystarczy sam dżojstik? I czy tak samo jest z elektrycznymi szybami może?
marjas007 - 12-12-2007, 16:33

rozebrałem drzwi i okazuje sie że nie wszystkie colty miały montowana full wypas instalacje elektryczną , w moim nie ma do czego podłączyć tych lusterek bo brak kabelków . Do drzwi wchodza ale to są inne ( centralny zamek ktos założył) aczkolwiek kostka jest do podłączenia przycisku do regulacji lusterek. No i jak teraz ten problem rozwiązać, gdzie się wpiąć z przewodami do lusterek?
londolut - 14-12-2007, 12:29

Jurop napisał/a:
Mitsubishi dawało kompletną instalację do każdego auta

Właśnie chyba nie do końca, też mam 1.3 95`i też nie mam full instalacji, pierwsze kable do drzwi zakładałem osobiście przy montażu centralnego zamka :) wcześniej nie było przelotek do drzwi, żadnych giętkich profili itp.

wichura1 - 14-12-2007, 13:04

Prawie pełna instalacja była w najprostszych Lancerach GLI. Brakowało tylko kabelków sterujących ogrzewaniem lusterek dochodziły tylko do słupków (udało mi sie je zdobyć z rozbitego Lancera Rafał_Szczecin). Okablowanie sterujące lusterkami było kompletne. Okablowanie regulacji jasności zegarów było inne, ale jest możliwość wymiany wiązki, ją też mam, ale nie mam czasu żeby to wymienić. :mrgreen:
Anonymous - 15-12-2007, 00:33

w CAO jest kompletna instalacje tylko ze nie jest wyprowadzona do drzwi a zeby ja znalesc pod kokpitem to potrzeba nerwow, sa sprytnie pochowane;)
Tomekp - 15-12-2007, 13:57

davido19pce napisał/a:
w CAO jest kompletna instalacje tylko ze nie jest wyprowadzona do drzwi a zeby ja znaleźć pod kokpitem to potrzeba nerwow, sa sprytnie pochowane;)

Kompletna to znaczy że do el. szyb też są przewody? Interesuje mnie to ponieważ planuję zamontowanie elektrycznych szyb, i jeśli kabelki by były poprowadzone pod deską to by sporo roboty zaoszczędziło. :mrgreen: A jeśli są, to jak je odnaleźć/zidentyfikować??

wichura1 - 17-12-2007, 08:53

Po zdjęciu zaślepki od sterownika lusterek, u mnie była wpięta w nią z tyłu wtyczka z okablowaniem. A kabelki od ogrzewania były tuż przy wejściu do słupka oklejone gąbką. Co do szyb całe okablowanie mam w drzwiach przygotowane, nic nie trzeba wciągać.
marjas007 - 10-01-2008, 14:36

znalazłem troche czasu i pogrzebałem w aucie, w miejscu sterownika lusterek była wtyczka , tak jak pisałem wczesniej a w okolicach słupka sa wtyczki do podłączenia sterowania lusterek i ich ogrzewania, pozostaje mi tylko kupić gdzieś ten gumowy łącznik miedzy drzwiami a autem i wszystko chyba bedzie działać
Anonymous - 10-01-2008, 22:33

Jeżeli chcesz kupić sterownik elektrycznymi lusterkami to w dziale Sprzedam jest moja oferta sprzedaży ;-)
marjas007 - 11-01-2008, 16:36

sterownik lusterek już mam, kupiłem za 2 złote na świstak.pl ale mam problem z kupieniem tej przelotki gumowej pomiedzy drzwiami a słupkiem, jeśli ktos ma namiary na jakis sklep internetowy sprzedajacy takie rzeczy to prosiłbym o adres bo w żadnym sklepie motoryzacyjnym u siebie nie mogę tego dostać
londolut - 11-01-2008, 16:47

marjas007, idź do pierwszego lepszego sklepu elektrycznego, kable, gniazdka itp. lub do Castoramy lub Nomi i kup elastyczny peszel. W Castoramie widziałem nawet różowe ;) , także czarny będzie na 101% :)
Hugo - 11-01-2008, 17:35

marjas007 napisał/a:
mam problem z kupieniem tej przelotki gumowej pomiedzy drzwiami a słupkiem
Pytaj o używki z Allegro.