To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - nasza-klasa

stary alfer - 12-12-2007, 18:55
Temat postu: nasza-klasa
Witam,

jestem ciekaw jak podchodzicie do tematu portalu nasza-klasa.pl?

Moje zdanie jest takie, że owszem fajna sprawa, ale niektórzy mają straszne ciśnienie na zdobywanie nowych "znajomych" i to akurat jest drażniące.

Wszyscy o tym gadają, opinie są różne: dobre, złe, fatalne, totalna negacja...
Jak u Was?

arekp - 12-12-2007, 19:29

Zacznijmy od tego, ze to nie fenomen tylko typowo polski rzniecie zachodniego pomyslu - pierwowzor Facebook.

Osobiscie nie rozumiem calego tego onanizowania sie NK (nasza-klasa.pl). Stronka nie wnosi nic nowego, nic nadzwyczajnego a ludzie sie pchaja do tego na fali ogolnego podniecenia. Ja nie zamierzam sie tam rejestrowac - mimo, ze juz mnie kilka osob z dawnej klasy do tego zapraszalo. Jesli chcialem miec kontakt z kims z dawnej klasy to mam z nim kontakt - obecnie 5 z 32 osob z technikum.

A teraz jako, ze jest to moja branza, moje hobby to zacytuje Wam doskonale moim zdaniem podsumowanie NK napisane przez jednego z blogerow:

Cytat:
Twórca serwisu mówi Albertowi: "Na pewno jeśli Nasza Klasa za rok nie będzie miała 6 mln zarejestrowanych kont, to będzie to porażka."

(...)

Wnet ma wątpliwości. Poważne. Nie bardzo wiem, jak Maciek Popowicz wypowiada się w mediach, ale mogę pokazać gdzie widzę granicę wzrostu naszej klasy.

(...)

Można zatem oczekiwać, że co roku liczba kont na n-k będzie rosła o około 600 tysięcy. Innymi słowy pod koniec roku n-k powinna mieć około 4 mln zarejestrowanych kont. 4 a nie 6.

Cały czas trzeba też pamiętać o podstawowym problemie serwisów typu nasza-klasa - one mają konta ale nie mają użytkowników. Nie wierzycie?
Nasza-klasa odwzorowuje martwą sieć społeczną. Taką, która nie istnieje i nie da się jej reanimować. Zdechła. Jest martwa.

(...)

Teraz ten serwis może odwzorować realną sieć tylko dla grupy wiekowej 7-25 (uczący się), podczas gdy obecni użytkownicy są raczej 18-50 (aktywni zawodowo).
Dlatego pewnie zostanie tylko funkcja reunion, co zapewni co roku dopływ nowych maturzystów, i poszukujących niedobitków ze starszych roczników, niską lojalność i rozmyty profil użytkownika.
6 milionów kont będzie na pewno, za jakieś dwa lata. Ale użytkowników nie powinno być nigdy więcej niż 2 - 3 miliony. Czego i sobie, i Państwu, i naszej klasie życzę, bo to i tak bardzo dużo.

Zrodlo: Wnet poznasz net

A na koniec dodam, ze nie rejestruje sie w tym serwisie poniewaz bedzie to kolejne publiczne miejsce w sieci, w ktorym zostanie po mnie slad. Im wiecej lat pracuje w tej branzy (internetowej), tym bardziej uwazam na ochrone swojej tozsamosci ;) Mowi sie, ze 'google nigdy nie zapomina'. Do tego polecam przeczytac to

stary alfer - 12-12-2007, 19:43

arekp napisał/a:
Zacznijmy od tego, ze to nie fenomen tylko typowo polski rzniecie zachodniego pomyslu - pierwowzor Facebook.

Fenomen to tak bardziej przewrotnie ;)
arekp napisał/a:
Stronka nie wnosi nic nowego, nic nadzwyczajnego a ludzie sie pchaja do tego na fali ogolnego podniecenia.

Racja. Chociaż "falę ogólnego podniecenia" nazwałbym "falą ogólnej ciekawości", bo tak naprawdę nie ma się czym podniecać. A fajnie jest zobaczyć znajome twarze po kilku latach. Ja zarejestrowałem się po przeczytaniu newsa, o tym, że prawa do naszej-klasy zostały sprzedane za granicę. Byłem pierwszy w swojej klasie, a kierowała mną właśnie ciekawość. Nic, a nic się przy tym nie podnieciłem ;)

arekp napisał/a:
Ja nie zamierzam sie tam rejestrowac - mimo, ze juz mnie kilka osob z dawnej klasy do tego zapraszalo. Jesli chcialem miec kontakt z kims z dawnej klasy to mam z nim kontakt - obecnie 5 z 32 osob z technikum.

Totalna negacja - wszystko jest dla ludzi. Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

arekp, zawsze jest tak, że ktoś musi zacząć. Dziękuję za opinię!

saphire - 12-12-2007, 19:58

Skoro na cmentarzu na nagrobkach piszą jak się nazywałeś, ile żyłeś i kim byłeś to co za różnica czy masz to po śmierci czy już za życia ;-) - ja tam aż tak purytański nie jestem aczkolwiek pilnuję by nie za dużo danych udostępniać - zwykle udostępniam tylko to co i tak jest publicznie znane.
Chooper - 12-12-2007, 20:05

taka fotka.pl bis ;) w dodatku sztucznie promowana przez media ;)
arekp - 12-12-2007, 20:05

Przypomnial mi sie kolejny argument:

po co mam sie rejestrowac na NK, skoro moje technikum - z ktorego ludzie mnie staraja sie w NK wciagnac - posiada dzial dla absolwentow, zdjecia, kontakt do absolwentow etc.? ;)

Rejestracja w NK nie daje nic dla czego warto byloby sie zarejestrowac. A moze ktos postara sie mnie przekonac, ze jednak warto? :D

Chooper - 12-12-2007, 20:06

arekp napisał/a:
po co mam sie rejestrowac na NK, skoro moje technikum - z ktorego ludzie mnie staraja sie w NK wciagnac - posiada dzial dla absolwentow

nie każda szkoła tak ma

stary alfer - 12-12-2007, 20:08

Chooper napisał/a:
taka fotka.pl bis ;) w dodatku sztucznie promowana przez media ;)

Chooper, zarejestrowałeś się?

Pytam, bo zauważam, że najbardziej negatywne opinie płyną z ust ludzi, którzy za swój cel życiowy postawili sobie nie rejestrować się w tym portalu :D
(oczywiście nie uważam Twojej wypowiedzi za jakąś szczególnie negatywną, bo w porównaniu z Arkiem jesteś mistrzem dyplomacji :D Ale ot tak postanowiłem sobie napisać akurat przy Twojej ;) )

Szanuję takie osoby, ale jest to jakaś prawidłowość, nie uważacie?

ps. nie o dyplomację w tym temacie chodzi :wink:

Anonymous - 12-12-2007, 20:22

arekp napisał/a:

Rejestracja w NK nie daje nic dla czego warto byloby sie zarejestrowac. A moze ktos postara sie mnie przekonac, ze jednak warto? :D

możesz sobie zdjęcia powiększać :D

maxwell61 - 12-12-2007, 20:25

detlef napisał/a:
możesz sobie zdjęcia powiększać
i poznać swoją przyszłą miłość :D
kryzys - 12-12-2007, 20:28

Cóż... bycie na NK stało się trendy :)
Ja osobiscie nie zapisze się tam. Ci z którymi chciałem utrzymywać kontakt/ i Ci którzy chcieli ze mną po prostu utrzymują. Zauważam jednak zbiorową "wściekliznę macicy" w kolekcjonowaniu nowych znajomych... te żenujące wzajemne "zapraszanie się" jest wg mnie wyzute z uczuc.. bezsensowne - bo niejednokrotnie (stawiam ze to 90% przypadków) osoby które sie wzajemnie zaprosiły nie wymienią tam ani jednej PMki że już o jakimkolwiek głębszym kontakcie nie wspomnę. Inna sprawa - taka NK to świetne źródło informacji.. (przyznam się że zdarzylo mi się przeglądać zawartość tego serwisu na koncie mojej lepszej połówki :) ) i z tych danych które tam ludzie wypisują można sie o nich wszystkiego dowiedzieć... powiem dosadnie:
W moim skromnym mniemaniu już teraz NK staje się siedliskiem wszelkiego rodzaju tałatajstwa od zboczenców po innych lubieżników wpatrujących się w przedstawione tam fotografie.
tylko czekać aż ktoś kogo nigdy nie znalismy w zyciu realnym, przekona nas na NK ( mając wszelkie info o nas i wykorzysta nasza slabszą pamiec ) że jednak znalismy sie kiedys... ze mamy cos wspolnego... - a pozniej okaże się rzezimieszkiem...

Może trochę wyolbrzymiam. Ba! na pewno wyolbrzymiam. Ale zaczyna to przypominać taki zwykły czat :|

Nie neguje uczestnictwa tam. Jednak uczulam ludzi na których mi zależy aby nie wygłupiali się z wpisywaniem tam wszelkich danych z numerem buta i rozmiarem t-shirta włącznie :)

Chooper - 12-12-2007, 20:35

stary alfer napisał/a:
Chooper, zarejestrowałeś się?

tak, zostałem niejako siłą zaciągnięty :D ale generalnie nie żałuję,

tyle, że jak od miesiąca obserwuję poczynania tej idei, to z dnia na dzień utwierdzam się, że ta idea powoli pada, bo tak jak napisałem robi sie z tego fotka.pl bis, gdzie łowi sie znajomków i
detlef napisał/a:
możesz sobie zdjęcia powiększać

heh, w tym jest akurat NK lepsza :)

Generalnie dal osób które zakończyły edukację lat temu kilka lub naście może to być coś fajnego (odszukać przyjaciół z podstawówki po latach czy z klasy maturalnej, podczas gdy dziś kazdy idzie swoją wytyczoną drogą)

Ale już jest wysyp nastolatków co to gimnazjum dopiero skończyły i całymi stadami obsiadają i tak już wymęczone serwery (głównie za sprawą sztucznego nagłasniania, bo dziś w środowiskach nastolatków jak nie ma cie na NK to nie jesteś "dżejzi" czy tam "czoko", czyli jesteś "Miller" czyt. pierdoła i frajer)

i to ten serwis powoli dobije...

karolgt - 12-12-2007, 21:17

stary alfer napisał/a:

arekp napisał/a:
Ja nie zamierzam sie tam rejestrowac - mimo, ze juz mnie kilka osob z dawnej klasy do tego zapraszalo. Jesli chcialem miec kontakt z kims z dawnej klasy to mam z nim kontakt - obecnie 5 z 32 osob z technikum.

ja tu również widze mode na bycie anty-nasza-klasa. co jest równie bezsensu wg.mnie.

Ja sie zarejestrowałem i uważam to za dobry pomysł. Utrzymuje kontakt z dosłownie paroma osobami, z innymi z powodu braku czasu nie, a przez 5 lat przpadkiem na ulicy spotkałem może 2 osoby. Dzięki nasza klasa mogłem po około 5 latach zobaczyć jak niektórzy wyglądają i np. dowiedzieć się gdzie mieszkaja,czy wyjechali - co w tym złego? - ok,nie bede z nimi potem utrzymywał pewnie jakiegos wiekszego kontaktu, pod tym względem pewnie nic sie nie zmieni, ale ze zwyklej ciekawości wiem ile osób założyło rodzine, jak się ktoś zmienił itd itd.

w sumie "odnaleźć" mozna kazdego, czy to na gg, zapytac innego znajomego numer itd - ale komu sie chce? a tak, mamy w 1 miejscu spis i zdjęcia wiekszosci znajomych.

pomysl naszej-klasy dobry,ale jednocześnie to nic szczegolnego, w kazdym razie gratulacje dla osób ktore w dobrym momencie taki serwis uruchomily.

Krzyzak - 12-12-2007, 21:25

a ja zobaczylem, jak obecnie wyglada dziewczyna, z ktora mialem przyjemnosc - ze sie tak wyraze - chodzi ponad 20 lat temu :)
i nie powiem - ciesze sie z powstania czegos takiego (mimo, ze na facebook mialem konto juz dawniej)

choc przyznam, ze jakos nie ciagnie mnie do zapisania sie do swoich klas czy do odnowienia znajomosci...

ciagle mam 0 znajomych i dobrze mi z tym

Juiceman - 12-12-2007, 21:43

To moze stworzymy klase Mitsumaniakow ^^ zapchamy im serwer (jesli jeszcze bardziej sie da) jednoczesnie bedziemy cool oraz bedziemy mieli mase znajomych ^^ taka mala ironia ;)