Nasze Miśki - moje CA0...
londolut - 15-12-2007, 23:15 Temat postu: moje CA0... W październiku 07 zacząłem pracować…
…i po paru miesiącach dorobiłem się odpowiedniej sumy żeby kupić sobie wozidełko (do pracy autobusem jeździłem godzinę ). Przeglądałem allegro od lutego dzień w dzień od deski do deski. Ogłoszenia na gratce i otomoto znałem na pamięć. Chciałem kupić coś co miało by niskie opłaty i w miarę paliło. Mijał kolejny tydzień i nudziły mnie już Corsy, Astry, Polówki i Civiki. Nudne oklepane wozy które były „od pierwszego właściciela bezwypadkowe, garażowane i serwisowane w ASO”. Pewnego dnia w sierpniu na allegro natknąłem się w dziale Astra na coś dziwnego. „Mitsubishi - sprzedam w całości lub na części”. Zainteresowało mnie to bo albo w całości albo na części? Coś musi być nie tak i kliknąłem…
Oczom mym ukazał się Colt…
…słyszałem gdzieś tam, kiedyś tam o takim aucie ale dotychczas jedyne co zwracało moją uwagę ze stajni Mitsu to EVO . „1.3l, 95 rok, 75km, Alu, airbag, szyberek” spoko, super. Czytam dalej- „auto sprowadzone z Niemiec po wypadku, wymieniona maska, drzwi do zrobienia tylni zderzak do lakierownia”. Pomyślałem sobie „niezła padaka” ale co mi szkodziło. Zadzwoniłem do kolesia i umówiłem się z nim. Miał przyjechać na parking Lidla, spóźniał się i coraz bardziej mnie to wkurzało. W końcu jest, widzę go na rondzie… Podjechał, nisko posadzony, na Alu 13”, z odsuniętym szyberdachem… agresja aż z niego kapała Zakochałem się
Oględziny wstępne, na oko…
…powiedziały mi tylko tyle, że drzwi przetrzymają zimę, silnik bez wycieków a gumy są jak w F1 – 100% slik. Wsiadłem. Nawet przyjemnie, deska czytelna, czysto w środku, nie śmierdziało papierochami choć widziałem że popielniczka byłą zamęczona. Pali na dotyk. Zaciekawiła mnie kontrolka CHECK ENGINE ale nie przeszkadzało to w czasie jazdy testowej. Samochodzik dynamiczny, fajnie się zbiera i trzyma się w zakrętach. Zajechałem do kumpla na warsztat i wjechałem na kanał. „Silnik czysty, świeczki ok, filtr czysty, pod spodem bez zarzutów”. Powiedziałem, że się zastanowię i odezwę się do wieczora.
Wróciłem do domu na obiad. Nie ruszyłem nic… Siedziałem i myślałem, i po „obiedzie” Colt był mój (do wieczora nie wytrzymałem). Papierki, papierki i pierwsza jazda MOIM Coltem Było super, pamiętam jak dziś
Przegląd i zakupy. Na początek w motoryzacyjnym…
…świece NGK, nowe przewody JC( ), nowe klocki (nie wiem jakie), filtr powietrza i paliwka, olej i filtr oleju. Po drodze zajechałem na stację i pierwsze tankowanie pod korek .
Wymieniam świece – poszło, filtr oleju – poszło, zalałem silniczek świeżutkim Midlandem. Teraz pora na filtr powietrza i … pęknięta obudowa, to dlatego taki odgłos przy przegazówie Parę dni na allegro i misiek już był cały Przy wymianie klocków przetoczyłem tarcze, żeby pozbyć się rdzawego nalotu. Wóz jeździł i zatrzymywał się jak przystało na Colta ale w dalszym ciągu w autku było cicho. Musiałem sobie kupić radio. Stanęło na Pionierze DEH-3900MP i zmieniłem głośniki z tyłu na Pioneer TS-1746. Nie było to najlepsze posunięcie ale gra lepiej niż fabryka. Założyłem też nowe żarówy, Phillips BlueVision. Na początku września postanowiłem zadbać o odstraszacz dla chłystków i założyłem w nim alarm razem z centralnym zamkiem.
Check Engine nie miał końca…
…i nie dawało mi to spokoju. Z czasem autko muliło, zaczynało się dławić, pojawiły się problemy z odpaleniem na rozgrzanym silniku i w ogóle cuda na kiju. Pojechałem do ASO – błąd generuje MAP Sensor, który jest… SPRAWNY, tak sprawny. Konsultacja z Krzyżakiem (dzięki stary ), zakup czujnika u Trawora76 (tobie również dzięki) i wymiana przy -8°C, reset komputera i… do dziś CE się nie pojawiło . Jedyną lampką, która mnie dobija to taka mała pomarańczowa menda w prawym dolnym rogu
Przyszła zima…
…a misiek butów nima. Tzn. ma ale tylko dwa. Kupiłem – Kleber Krisalp 155/80/13R i już 24 października Misio podzierał na zimówkach, inaczej nie było mowy o przejściu badania technicznego. 25.10.2007 - Badanie techniczne wykazało nie świecące żarówki w tablicy rejestracyjnej .
Z czasem będę kontynuował opowieść i wrzucę więcej fotek, na razie tylko jedna...
Monia - 20-12-2007, 22:21
Witam i ciepłe pozdorwienia dla miłośnika CAO od miłośniczki CAO
londolut - 23-12-2007, 13:43
Mój Mitsu w pełnej okazałości
Czeka mnie wymiana rozrządu i zrobienie drzwi ale to na wiosnę dopiero.
Początek stycznia…
Dziś zamontowałem zegary z obrotką do mojego Misia Ledwo co wstałem po nocce i już byłem w moim miśku z zestawem śrubokrętów i zabrałem się do pracy Już po chwili zegary były na swoim miejscu tylko z przerażeniem patrzałem na cyfry 254996 Wyjąłem zegary z powrotem i rozebrałem oba na części pierwsze. Pozamieniałem i już mogę się cieszyć zajefajnym licznikiem z własnym przebiegiem
→
→
Jestem bardzo zadowolony z efektu, jeszcze tylko muszę kupić żaróweczki i zmienić kolor zegarów, tylko niewiem na jaki, może na czerwono
witus86 - 10-01-2008, 20:19
Witam również na tym forum!!!
londolut - 10-01-2008, 20:29
No i nastały walentynki...
14 luty to dobry dzień Colt dostał zestaw kapci Toyo PROXES T1-R
Teraz tylko czekać na felunek i sprawa załatwiona.
Więcej aktualizacji wkrótce.
Rafal_Szczecin - 27-02-2008, 03:06
mrrra jaki bedzie wzor tych 15 ?
londolut - 27-02-2008, 03:08
Takie będą moje. Muszę tylko je kupić. Mam nadzieję, że góra na kwiecień już będę się woził
Rafal_Szczecin - 27-02-2008, 03:09
sympatic, tylko pamietaj ze masz 4 sroby a nie 5
i chyba z tego co pamietam, to 4x100
londolut - 27-02-2008, 03:11
Wiem, wiem - foto to tylko poglądowe 4x100 ET 38 otwór 56,1
Rafal_Szczecin - 27-02-2008, 03:12
londolut napisał/a: | 4x100 ET 38 otwór 56,1 |
tak wlasnie widze ze przygotowany, brawo, za to mozesz poglaskac sie po brzuszku
londolut - 01-03-2008, 15:11
No to super :/ Dziś mój tata przytarł Mitsu. Zahaczył o żółto czarny słupek i zarysował go zajefajnie od góry do dołu Prawdziwy kameleon zaczyna sie z niego robić, na szczęście tylko na zderzaku... Wieczorkiem zapodam foto...
Mario - 01-03-2008, 15:47
Wcześniej jeszcze nie zdązyłem Ci pogratulować Colta to robie to teraz
Szkoda tylko tego zarysowania no, ale czekamy na foto...
pozdrawiam
Jogurt - 01-03-2008, 21:51
londolut, nie denerwuj sie. mój starszy jeździ moim mitsu pod moją nieobecność żeby colcior się nie zastał. kiedy jedzie nim do roboty zawsze pcha sie na firmowy garaż żeby nic sie z autem nie stało na parkingu bo wie że słuchałby potem pół roku. raz wyjeżdżając tyłem zahaczył płytą pod silnikiem o próg garażu. w wyniku starcia przedni zderzak i płyta zostały na progu. na szczęście coltowi się nic nie stało, pomyśl że zawsze mogło być gorzej. a colcik fajny. może go wkońcu zobacze na jakimś śląskim spocie. pzdr
londolut - 02-03-2008, 00:49
A to właśnie gwiazda wczorajszego występu Dobrze, że strzał nie poszedł 10 cm w prawo bo teraz szukał bym przeciwmgielnej
MaRIo_ napisał/a: | Wcześniej jeszcze nie zdązyłem Ci pogratulować Colta to robie to teraz | Dziękówa MaRIo
Jogurt napisał/a: | a colcik fajny | Tobie również
Jogurt napisał/a: | może go wkońcu zobacze na jakimś śląskim spocie | Wpadaj do PL Jogurt to się poznamy osobiści Wiesz gdzie Orzesze nie ?
Rafal_Szczecin - 02-03-2008, 00:53
nie jest tak zle, chodz moglo byc lepiej
a tak na serio ,to chyba i tak tylni zderzak miales do malowania to teraz jest wieksza motywacja, co by go pomalowac, no i niech oczywiscie staruszek sie doklada do malowania
|
|
|