To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Eksterminacja moto-szkodnikow gryzonii

HouseM - 22-12-2007, 17:02
Temat postu: Eksterminacja moto-szkodnikow gryzonii
Mieszkam w pobliżu niewielkiego lasku ,w którym mieszkają różne gatunki paskudztw. Wiewiórki, kuny, jeże , lisy , itp.
Co roku jak przyjdą mrozy jakoś pechowo te paskudne małe włochate szkodniki upodobały sobie moje samochody i czynią pod maską istne spustoszenie.
Kiedyś nawet o mało nie zginąłem bo poprzegryzały mi wszystkie przewody hamulcowe. Nie raz mailem tez pod maską krajobraz jak po wybuchu bomby.
Poprzegryzane przewody wysokiego napięcia , izolacja wiązek elektrycznych itp to u mnie norma.

Czy zna ktoś z Państwa sposób aby pozbyć się tego "kochanego zwierzyńca" ??
Jak odstraszyć te paskudztwa żeby nie właziły mi pod maskę ??

Pisze bo przed momentem chcąc dolać płynu do spryskiwaczy zauważyłem że mam na pokrywie zaworów uzbierane jakieś orzeszki , nasionka itd ... znowu się zaczyna

Juiceman - 22-12-2007, 17:20

No ja bym polecił to jeśli ma być humanitarnie natomiast jeśli nie ..... to pozostawię krwawe scenariusze na kiedy indziej. Ale wracając do rzeczywistości pewien człek miał inny problem mianowicie antygryzonia miał gratis i zamieścił mały opis do tego czegoś:) :
Mały Co to jest?!

HouseM - 22-12-2007, 18:58

niestety odpada. Miałem testowałem. Skuteczne ale... mam psa i bidulka tez odczuwa działanie tego ustrojstwa.Jak miałem to podłączone to bidok nie chciała wychodzić na podwórko.
Mam mały podjazd przed domem z każdej strony ogrodzony murem wiec dźwięk z tego urządzenia odbija się od ścian i ... nawet pies sąsiada dostawał furii jak autem stałem pod domem. po 2 nocach urządzenie wymontowałem dla dobra ogółu.

Może jakieś środki chemiczne którymi bym skropił pod maską ? coś o mniejszym zasięgu rażenia potrzeba :)

BUBU - 22-12-2007, 19:34

A może spróbuj to urządzenie zamontować na płocie od strony lasu (odstraszałoby gryzonie od całej posesji)
Z tego co doczytałem to emituje dźwięki pod kątem 150 stopni , czyli można by było tak zamontować urządzenie , aby dźwięk rozchodził się na zewnątrz.

Pozdrav

Juiceman - 22-12-2007, 20:43

Środki chemiczne jasne, tylko pod maska będzie Ci capić jak cholera, więc nawet złodzieja od straszy, ale Bubu Dobrze Prawi ; )
HouseM - 22-12-2007, 20:48

Bubu to urządzenie jest ok ale jakby w okolicy nie było blisko zwierząt domowych.
Lasek jest ale sa tez domy jeden obok drugiego i nawet blok stoi. A psy furii dostają od tego urządzenia. Mówię to z doświadczenia, bo miałem tego odstraszacza, w mojej okolicy to kiepski pomysł.

BUBU - 22-12-2007, 21:05

Pozostaje kupić kota :wink:
Juiceman - 22-12-2007, 21:18

Albo zabudować autko, tzn Stworzyć nową płytę podłogową? od drzwi do zderzaka ? .... trochę kosztowne ale skuteczne...
sampler - 22-12-2007, 21:22

Na pocieszenie moge przypomniec ze przez gryzonie nie lataja nawet nasze F16.
HouseM - 23-12-2007, 01:43

Hahaha tego to nie wiedziałem ... czuje się pocieszony :D
Anonymous - 23-12-2007, 23:55

HouseM napisał/a:
Wiewiórki, kuny, jeże , lisy , itp.

Z wymienionej klienteli jedynie wiewiórki i kuny (a zwłaszcza kuny) atakują przewody pod maską. Jeże i lisy raczej nie biorą udziału w tym procederze, i można im odpuścić :)
Co do odstraszania, to z doświadczenia wiem, że z kunami dobrze radzi sobie pies, ewentualnie porządny "podwórzowy" kot. U mnie np. kot skutecznie z ogrodu takich gości wypłaszał - parę razy nawet doszło do konfrontacji zwycięskiej dla kota :) Znam jednak również przypadki, gdy kot zwyczajnie olewał nieproszonych gości.

Dobrym pomysłem może być zwrócenie się o pomoc do kogoś z koła łowieckiego. Kuny to popularne zwierzęta łowne, więc myśliwi dobrze znają ich obyczaje i być może coś doradzą. W ostateczności zostaje odstrzał ;)
Pozdrawiam i powodzenia!

Januszl200 - 28-12-2007, 07:37

Podobno kostka domestosu dobrze działa. Spróbuj, może pomoże :wink:
HouseM - 28-12-2007, 15:54

No fakt to może być pomysł !
Teraz jak to przeczytałem to przypominam sobie że jak kupiłem moje pierwsze własne auto w życiu (ponad 10 lat temu) to pod maską wisiała kostka toaletowa ... Wtedy się z tego śmiałem że były właściciel pewnie lubi jak mu kibelkowy zapach z pod maski wyziewa :D :D

marcinzam - 19-11-2010, 10:20

No i mnie odwiedziły ,nowe przewody WN pogryzione , już od jakiegoś czasu zauważyłem jakieś okruchy na pokrywie zaworów ,teraz już wiem skąd ehh,

PS.
teraz wiem jak są zbudowane przewody NGK :) w sumie tylko zewnętrzna izolacja jest nadgryziona może wystarczy to zaizolować , np koszulką termokurczliwą ??

Owczar - 19-11-2010, 13:03

marcinzam napisał/a:
koszulką termokurczliwą ??

A jak ją przełożysz przez zakończenia?

Pewnie pozostanie Ci izolacja. Zaizoluj uszkodzenia kilkoma warstwami, jeśli mimo wszystko będzie przebicie to będziesz musiał wymienić.