To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] CENTRALNY ZAMEK NIE DZIAŁA

Anonymous - 23-12-2007, 16:24
Temat postu: [1G 90-94] CENTRALNY ZAMEK NIE DZIAŁA
Witam wszystkich.

Mój problem polega na tym, że nie działa mi zamek centralny. Dziwne jest to, że w tym samym momencie przestała zapalać mi się lampka w środku samochodu przy otwieraniu drzwi pasażera.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki o których istnieniu wiem. I wszystkie są ok.
Jaka może być przyczyna nie działania centralnego zamka i nie świecenia lampki??

Proszę o pomoc za którą wszystkim dziękuję.

Adaho_krak - 23-12-2007, 17:47

Bezpieczniki masz pod maską i w kabinie po lewej stronie nóg kierowcy. Sprawdz wszystkie. Jak nie pomoże bedziemy myśleć dalej. Za lampkę może być również odpowiedzialny czujnik zamykania drzi który często się wiesza, a to że padł razem z centralnym to może być przypadek. Wyeliminuj czujnik. Jak sprawdzasz bezpieczniki to nie polecam metody "na oko", tylko miernik. POWODZENIA.
Anonymous - 23-12-2007, 20:03

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Pod maską znajdują się dwa miejsca z bezpiecznikami. No i te po lewej stronie kierowcy. Zastanawiajace jest to że brak jest trzech bezpieczników. No ale ich też nie było a centralny działał. Wszystkie bezpieczniki są ok.
Nie mam już pomysłu co dalej.

Anonymous - 24-12-2007, 10:25

wedzicho, a sposób na wyłącznik przy drzwiach od oświetlenia kabiny zadziałał? Już Ci sie zapala oświetlenie po sufitem?
Anonymous - 24-12-2007, 16:18

Kurcze przez te święta nie miałem czasu za bardzo by popatrzeć do auta. Ale jeśli ktoś ma jakiś pomysł na naprawę centralnego to proszę pisać. Bezpieczniki wszystkie są ok.
Anonymous - 08-01-2008, 11:18

ja mialem problem z centralnym tylko ze mi sie tak jakby nie domykal i przy zamykaniu/otwieraniu wracal do poprzedniej pozycji tak jakby go cos blokowalo, rozbieralem drzwi zeby zobaczyc czy co czasem nie spadlo, ale wszystko bylo ok, to sobie pomyslalem ze cos ze sterownikiem czy jak to sie tam nazywa sie pokickalo i go "zresetowalem" tzn sciagnalem kleme z aku i poczekalem chwile podlaczylem i wszystko juz bylo ok.
MELON - 13-12-2010, 20:53

mam ten sam problem plus nie dzialajacy ABS ale sprawdzalem kable od radia i jak spiolem dwa to zaczelo wszystko dzialac takze co to jest dlaczego nie smiga??
Mateusz_eclipse - 07-01-2011, 23:24

tez mialem ten problem ale jeszcze nie dzialalo swiatlo (sufit i nogi ) radio sie restartowalo caly czas no i centralny . Podpielem nowy plus prosto z aku i wszystko wrocilo do normy :)
zenek_bb - 08-01-2011, 01:13

ogólnie problem wracania zamka do poprzedniej pozycji jest uszkodzenie krańcówek w silniczkach lub duży opór zamka z tytułu braku smarowania, sterownik c.z. jest elementem elektronicznym, ma prawo się zapętlić i w tedy pomaga reset zasilania (w czasie projektowania układów ciężko przewidzieć wszystkie sekwencje by zapobiec "zawieszeniu" układu tak jak zwiesza się Windows)