Carisma - Techniczne - carisma - niedzialajacy spryskiwacz tylnej szyby
Anonymous - 11-03-2006, 20:09 Temat postu: carisma - niedzialajacy spryskiwacz tylnej szyby czy jest osobna,druga pompa do spryskiwacza tylnej szyby?przod dziala bez problemu a tyl wogole. jesli nie ma 2 pompki, zakladam,ze moze nie dzialac wlacznik w dzwigni wycieraczek, czy mozna to jakos ewentualnie rozebrac i naprawic?
jesli ktos moglby podpowiedziec to bardzo prosze
Chooper - 11-03-2006, 21:49
jak zdejmiesz prawe przednie nadkole (pasażera) to oczom Twoim ukaże się zbiornik z płynem do spryskiwaczy, gdzie na spodzie jego zamontowane pompki są, konkretnie sztuk dwie...przednia buczeć będzie śmiało, bo działa należycie, zaś tylna milczeć będzie nieśmiało, bo zapewne zakończyła życie
Anonymous - 12-03-2006, 12:00
bardzo dzieki wiem juz teraz jak sie do tego zabrac , juz namierze sobie pompke zanim sie za to wezme, dzieki raz jeszcze
ROMEL - 13-03-2006, 07:19
Pompka na tył - jest zawsze montowana troszkę wyżej , a to z tego względu iż jak jest mały stan płynu do spryskiwaczy na tył już nie pryśnie - a na przód a i owszem - w końcu przednia szyba ważniejsza...
Pozdrawiam
Kofi - 13-03-2006, 10:13
w carismie pompka na tyl i na przod ma inne wtyczki...zwroc na to uwage kupując nową pompkę
Anonymous - 13-03-2006, 16:46
dzieki Kofi, tak mysle,ze chyba najpierw wymontuje ta pompke ( bede mial na wzor) a pozniej bede szukal, sa jakies zamienniki jakby nie udalo mi sie zdobyc oryginala,dodam ze ASO raczej omine w poszukiwaniach zakladam,ze droga bedzie:)
pozdrawiam
Kofi - 13-03-2006, 17:22
pompki sa firmy valeo
Chooper - 13-03-2006, 17:23
Young wymieniał, za 30 pln za sztuke za zamiennik, buczy głośniej i podaje słabsze ciśnienie, ponadto na przód i tył były identyczne i na tym samym poziomie siedziały w zbiorniku, a ten chyba przed liftingiem i po był taki sam
Kofi - 13-03-2006, 17:59
identyczne w sensie koncowek?
Jak tak to znaczy ze ktos juz tam kiedys drutowal.
Orginalnie na przod jest inna wtyczka na tyl inna.
Chooper - 13-03-2006, 18:09
wejścia miały identyczne, tylko my kabelki przerabialismy na "uniwersalne" ale pompki były identyczne
Kofi - 13-03-2006, 18:18
no wiec wlasnie.
pompki sa takie same, to prawda.
ale roznia sie wtyczkami.
Matejko - 13-03-2006, 19:36
ja u siebie montowalem na tyl przednia, dostalem nowa orginalna ale troszke sie roznila od tej ktora mialem, troszke przerobilem kabelki i pasuje, a i silniczki i ich dziury sa na tych samych wysokosciach tylny jest bodajze po prawej
szczeslaw - 13-03-2006, 23:55
Chooper:
Pompki w nowej i starej Carismie różnią się - nawet porównywaliśmy chyba z Matejką na MKP jak swoją rozebrałem.
Matejko - 14-03-2006, 09:41
roznia ale pasuja i jeszcze nie wypadla wiec jest okej
Anonymous - 16-03-2006, 18:00
zajrzalem do tej pompki,czesciowo odkrecajac nadkole,przy pompce na tyl na kruccu byl pekniety przewod, bylo wszystko mokre,( dziwne to, bo nigdy nie zaobserwowalem plamy na chodniku) myslalem,ze problem z glowki, niestety nie..........jednak pompka padla
sprawdzilem kostki,sa takiwe same,pompki tez
|
|
|