[92-96]Colt CA0 - [CA5A] Problem z ABS
Anonymous - 30-12-2007, 19:42 Temat postu: [CA5A] Problem z ABS Witam,
Gdy odpalam silnik z wciśniętym pedałem hamulca, kontrolka ABS gaśnie. Gdy zwolnie hamulec to kontrolka od ABS zapala się i pali się cały czas (do momentu zgaszenia silnika) a sam ABS nie działa..
Pomocy..
saphire - 30-12-2007, 20:32
To trzeba odczytać kod usterki - być może to uszkodzony czujnik przy którymś kole albo kabelek do niego prowadzący.
Anonymous - 01-01-2008, 18:43
A czy ktoś zapodałby schemat podłaczenia diody do złącza diagonostycznego aby ten kod wymrugać oraz listę oznaczeń kodów ?
Anonymous - 01-01-2008, 18:51
pawel129 napisał/a: | A czy ktoś zapodałby schemat podłaczenia diody do złącza diagonostycznego aby ten kod wymrugać oraz listę oznaczeń kodów ? | Strona Krzyzaka, dział Dane naprawczo-regulacyjne.
Anonymous - 01-01-2008, 19:04
dzięki.
a więc zwarłem 1 pin złącza do masy i po przekręceniu stacyjki mruga CE w nieskończoność z tą samą cześtotliwością... co to oznacza?
pawela - 01-01-2008, 20:16
Pawel, z tego co widze masz Colta z 95 roku wiec masz gniazdo OBD takie jak u mnie, zlaczasz pin 1 i 4, (lub 13 i 16 zaleznie z ktorej sie patrzy ) Jesli miga w nieskonczonos jednostajnie to nie masz zadego bledu, wszystko dziala poprawnie. Szczerze mowiac to nie wiem czy system ABS jest polaczony z ECU, wiec moze nie wymrugac zadnego bledu. Mysle ze trzeba by obejrzec czyjniki przy tarczach, lub przewody, wzglednie sam sterownik ABS.
Anonymous - 01-01-2008, 20:28
pawela napisał/a: | Szczerze mowiac to nie wiem czy system ABS jest polaczony z ECU, wiec moze nie wymrugac zadnego bledu. |
chyba masz racje...
pawela napisał/a: | Mysle ze trzeba by obejrzec czyjniki przy tarczach, lub przewody, wzglednie sam sterownik ABS. |
Eh..znowu kupa grzebania.. najbardziej mnie denerwuje w tym samochodzie że każdy mm3 objętości komory silnika jest wykorzystany.. dostać się do pompy od ABS to będzie niezłe wyzwanie..
A czy jest taka opcja aby pompa ABSu była zapowietrzona? Wogóle to początek historii zaczyna się w chwili gdy urwał mi się jeden ze styków przekaźnika od ABSu przy jego rozpinaniu od kostki (zaśniedział i odpadł ze starości ) ale to już naprawiłem bo przekaźnik chodzi.
Gdy ten przekaźnik był rozwalony kontrolka ABSu wogóle nie gasła, nawet po odpalniu silnika.
Teraz przekaźnik działa, gdy nie mam wciśniętego hamulca to po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie na 2sekundy po czym znowu się zapala.
Gdy uruchamiam colcika na wciśniętym hamulcu kontrolka ABSu gaśnie na tak długo aż mam wciśnięty hamulec
Przyznam się, że jeździłem kilka km zanim naprawiłem ten uprzednio rozwalony przeze mnie przekaźnik. Nie miałem czasu aby się za to zabrać. A wcześniej wszystko chodziło git...Nawet po przetoczeniu przednich tarcz ABS nie szwankował.
Paranoja..
pawela - 01-01-2008, 21:56
ABS ma to do siebie, ze w razie wykrycia jakiejkolwiek awarii po prostu wylacza sie dla bezpieczenstwa. Moze przejrzyj jezszce kostke, moze sie kable stykaja, nie lacza itp.
Anonymous - 01-01-2008, 23:24
przeglądałem te kostki w które ingerowałem..
Intryguje mnie fakt dlaczego kontrolka gaśnie gdy odpalam samochód na wciśniętym hamulcu...
Anonymous - 02-01-2008, 11:36
mam to samo w swoim galu. tylko ze u mnie jak zapalam z wcisniętym hamulcem to gaśnie na 2 sekundy i znowu się zapala a jak bez hamulca to wogóle nawet nie przygasa. ABS nie działa. kontrolka ABSu wogole nic nie wymruguje (świeci cały czas) tylko mruga check engine. nie wiem co to może być
mechu102 - 02-01-2008, 18:36
mi tak robilo jak mialem zasniedziale styki przy przekaznikach ktore znajdyuja sie przy lewym reflektorze nad pompa ABS. najlepsze bylo to za mi ABS dzialal jak padal deszcz a jak bylo sucho to nie dzialal. poprostu napewno wilgosc powodowala przewodzenie pradu.
pozniej tez mialem takie objawy ze niby ABS dzialal a jak ruszylem samochod tylko to lampka sie zapalala
radzil bym dobrze sprawdzic wszystkie styki
Anonymous - 02-01-2008, 20:55
hmm... czyli sugerujesz żeby jednak ponownie zajrzeć do wiązki przy przekaźniku.. ? Może faktycznie coś nadal nie do końca styka.. Kurcze zima się zaczęła i taki wynalazek by się przydał..
BTW, gdzie można taki przekaźnik kupić (ten większy) i ile może kosztować?
Anonymous - 19-01-2008, 16:34
pawel129 napisał/a: | hmm... czyli sugerujesz żeby jednak ponownie zajrzeć do wiązki przy przekaźniku.. ? Może faktycznie coś nadal nie do końca styka.. Kurcze zima się zaczęła i taki wynalazek by się przydał..
|
Looknij na nie,może styki są pokryte tlenkiem metalu.Jeśli to nie pomoże to go po prostu wymień,bo colt,jak każdy japończyk ma to do siebie,że każda część da się tylko wyczyścić albo wymienić,rzadko kiedy da się coś samemu pomajstrować.
Pozdrawiam.
Hugo - 19-01-2008, 16:54
Wiśniovy napisał/a: | rzadko kiedy da się coś samemu pomajstrować. | Mylisz się.
pawela - 19-01-2008, 17:13
Aha, na stronie Krzyżaka wyczytalem, ze po zwarciu pinow w gniezdzie, bledy ABS powinna wymrigiwac kontrolka ABS, a nie CE.
|
|
|