To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Wagon Ogólne - Kontrolka ręcznego

Anonymous - 03-01-2008, 11:09
Temat postu: Kontrolka ręcznego
Witam,

ostatnio coś wysyp problemów.

Od paru dni sporadycznie zapala się kontrolka ręcznego tuż po uruchomieniu silnika (podaniu zapłonu). Czasami po wyłączeniu i ponownym włączeniu już się nie zapala. Próby zaciągnięcia i spuszczenia ręcznego nie przynoszą rezultatu.

Pytanie: w jakich jeszcze innych przypadkach (oprócz zaciągnięcia ręcznego) może zapalać się ta kontrolka? Ponoć tu nie ma czujników zużycia klocków hamulcowych (zbliżają się do wykończenia), nie ma czujnika ilości płynu chłodzącego i hamulcowego.
Ilość płynu hamulcowego zresztą sprawdzałem i wydaje się ok.

MSW '97 4G63

Sugestie?

Pozdrawiam
Maciek

akbi - 03-01-2008, 12:17

maclys napisał/a:
Pytanie: w jakich jeszcze innych przypadkach (oprócz zaciągnięcia ręcznego) może zapalać się ta kontrolka?

w przypadku zbyt niskiego poziomy płynu hamulcowego ... no ale piszesz, że to akurat sprawdzałeś :?

Anonymous - 03-01-2008, 17:26

Zapac sie moze w trzech przypadkach:
- zaciagniety reczny :biggrin:
- brak okladzin na klockach (najprawdopodobniej tylko przedniej osi)
-zbyt niski poziom plynu hamulcowego

U mnie w oplu to jeszcze czasem potrafila blysnac przy odpalaniu jak aku bylo slabe :badgrin: ,ale to tylko opel :wink:

harpagan - 03-01-2008, 17:30

Nie wiem jak w Wagonie, ale ja w kazda zime zaprzyjazniam sie z kontrolka
Zapala sie przy wiekszych mrozach bo guma ktora trzyma sie pokrywki od zbiorniczka z plynem hamulcowym twardnieje i blokuje plywak (o ile to ustrojstwo sie tak nazywa)
Pomaga odkrecenie pokrywki i wymietolenie gumy :)
Tyle ze to do nastepnego postoju samochodu na mrozie

Anonymous - 04-01-2008, 14:31

kontrolka sie zapala bo płynu masz na pewno za mało, w moim tez mi sie tak przy włączaniu zapłonu zapalała, wymieniłem płyn od razu bo górale nawet już nie pamiętali kiedy był wymieniany :wink: