[92-96]Lancer CB0 - [CB4 1.6] jak zamontować filtr stożkowy ? + inne problemy
Anonymous - 03-01-2008, 19:28 Temat postu: [CB4 1.6] jak zamontować filtr stożkowy ? + inne problemy witam wszystkich!
Po założeniu gazu pogorszyła się znacznie moc (na benzynie, bo na gazie to normalne jeśli się nie ma sekwencji). Zastanawiam się, czy czasem nie jest to spowodowane zagiętą rurą od filtra powietrza (instalacja gazowa wydłużyła mi rurę dwoma nasadkami na zdjęciu 1 i 2, o ile uda mi się załączyć zdjęcie). Na przesunięcie pudła z filtrem nie ma miejsca, jedynym wyjściem, które mi się nasuwa jest filtr stożkowy (nawet mam niepotrzebny, który chciałbym wykorzystać). Problem jest taki, że na przebiegu rury musi być przepływomierz (chyba tak to się nazywa..- na zdjeciu 3), który przykręcony jest do pudła z filtrem. Co muszę zrobić, żeby zamontować filtr stożkow? Są jakieś adaptery czy trzeba samemu coś wykombinować?
http://abecedeeefgieha.wrzuta.pl/obraz/jPyT2FUeET/
http://abecedeeefgieha.wrzuta.pl/obraz/dFvkzJYW1Y/
Oprócz tego, jest jeszcze kilka rzeczy, które mnie martwią - byłbym wdzięczny za podsunięcie mi jakiegoś rozwiązania:)
- po ściągnięciu klemy z akumulatora silnik gaśnie na wolnych obrotach, musi przejechać parę setek km, żeby wszystko wróciło do normy
- przy zapalaniu silnik startuje bez problemów, bardzo szybko, jednak po zapaleniu slychać jakiś dźwięk (myślę, że uda mi się go załączyć...)
- ostatnio cos piszczy w środku (99% nie paski)
Anonymous - 03-01-2008, 22:16
1. Masz założoną tzw. zwężkę na dolocie, co zredukowało moc auta, także na benzynie. Wstawienie stożka nic tutaj nie zmieni. Co więcej - możesz (choć nie musisz) mieć problemy ze zbyt dużą ilością powietrza. W silniku 4G92 jest przepływomierz. W naszym Lancerze mamy podobną instalację do Twojej. Łącznik elastyczny dolotu też jest mocniej wygięty, ale nie ma to wpływu na pracę układu, o ile łącznik ten nie jest zbyt pogięty i powykręcany czy też dziurawy. Moja rada: przyzwyczaić się do spadku mocy i jeździć. Nie kombinować ze stożkiem.
2. Po odpięciu akumulatora resetuje się komputer sterujący, tzw. ECU. Po ponownym podpięciu klemy należy nauczyć silnik pracy na wolnych obrotach. Przeczytaj instrukcję, jaką umieścił w tym temacie Romel. Dotyczy wprawdzie Colta, ale procedura uczenia wolnych obrotów jest uniwersalna i dotyczy wszystkich aut.
3. i 4. Nie wypowiadam się, bo nie wiem, co to za dźwięki.
Anonymous - 04-01-2008, 14:15
udało mi sie wrzucić filmik z tym dziwnym świstem, może ktoś wie co to?:)
http://abecedeeefgieha.wrzuta.pl/film/mtIoOXpLF3/
Anonymous - 04-01-2008, 15:16
Jak dla mnie jest to jakieś łożysko. Pytanie tylko: które? Do wyboru:
- łożysko napinacza paska rozrządu
- łożysko napinacza paska klimatyzacji (jeśli masz klimę)
- łożysko kompresora klimatyzacji (jeśli masz klimę)
- łożysko alternatora
Hugo - 04-01-2008, 16:18
Jak stałeś z przodu to z której strony dochodził ten dźwięk? Stawiam na to, że z lewej strony i jest to łożysko oporowe sprzęgła.
Anonymous - 06-01-2008, 19:40
Witam! Mam ten sam problem . Mechanik powiedzial mi ze to lozysko dociskowe sprzegla. Jak lekko docisne sprzeglo to piszczenie ustaje. Moze to to.
puntspusy - 07-01-2008, 13:48
zamontuj BLOSa powinien troche odetkac dolot...
albo wyrzuc gaz
|
|
|