To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sporty Motorowe - DAKAR 2008 - Odwołany

akbi - 04-01-2008, 14:01
Temat postu: DAKAR 2008 - Odwołany
Cytat:
Organizatorzy 30. Rajdu Dakar odwołali imprezę z powodu zagrożenia atakiem terrorystycznym na etapach w Mauretanii. To pierwsza tego rodzaju decyzja w historii imprezy.

Francuskie władze "zdecydowanie odradzają obywatelom Francji odwiedzania Mauretanii" co dotyczy także francuskich uczestników Rajdu Dakar 2008 - poinformował w czwartek rzecznik rządu Laurent Wauquiez.

Władze Mauretanii stwierdziły, że nie ma podstaw do odwołania rajdu. W oficjalnym komunikacie ministerstwo spraw zagranicznych tego kraju podało, że do ochrony uczestników zaangażowano ponad trzy tysiące funkcjonariuszy służb bezpieczeństwa, a obawy o zawodników są bezzasadne.

W piątek w Lizbonie poinformowano o docierających do organizatorów rajdu ostrzeżeniach ze strony grup terrorystycznych o planach zorganizowania zamachów na uczestników rajdu i na ekipy serwisowe.

24 grudnia w Mauretanii zamordowana została czwórka francuskich turystów przez nieznanych sprawców. Zdaniem władz mauretańskich była to zbrojna bojówka BAQMI - powiązanej z Al-Kaidą islamskiej organizacji działającej w północnej Afryce.

Kolumna Rajdu Dakar 2008 miała wjechać do Mauretanii 12 stycznia, podczas ósmego etapu z Ataru do Nawakszut. 13 stycznia miał być dniem odpoczynku, który uczestnicy imprezy spędzić mieli w stolicy kraju - Nawakszut. Od 14 do 19 stycznia zaplanowano kolejne etapy na terytorium Mauretanii.

wielka szkoda ...współczuję załogom, którzy się niejednokrotnie przygotowywali przez cały rok :(

Maryjon - 05-01-2008, 20:05

No cóż. Oczekiwałem tego rajdu - a tu ....ech...
Uważam go za jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy sprawdzian maszyn i ludzi siedzących w środku.
Ciekawym jest to, że już kiedyś Mauretania była omijana przez rajd jako niebezpieczna. Sporo to kosztowało - most powietrzny itp. ale rajd sie odbył. Teraz też mogli to powtórzyć.

polsaler - 06-01-2008, 13:10

Szkoda .......

Najbardziej szkoda mi zawodników , którzy wypakowali sporo pracy i KASY aby wystartować w Dakarze a tu .... psikus

Anonymous - 09-03-2008, 18:18

cały rok na niego czekałem... :(