To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Przestał działać wyświetlacz

Anonymous - 05-01-2008, 14:02
Temat postu: Przestał działać wyświetlacz
Zaczęło się od tego że zauważyłem że radio-kaseciak (fabryczny) wystaje z deski rozdzielczej. Miałem problem go wepchnąć z powrotem bo ciągle wychodził. Po jakimś czasie nagle radio zaczęło tracić zasilanie bo przestawało grać i migały przyciski. Gdy nim poruszałem delikatnie znowu grało ale nie na długo. Potem radio było bardzo ciepłe i przestało grać w ogóle a przy tym przestał działac wyświetlacz. Wyświetla tylko napis LOCK. Wszystko to w ciągu kilku godzin jazdy. Pojechałem do elektromechanika, który stwierdził że że radio działa i jest OK a wyświetlacz sie zepsół. Radio działa ale bardzo sie grzeje i wydaje dziwny piszczący odgłos przy oddtwarzaniu kaset a wyświetlacz dalej wyświetla LOCK. Czy znacie ten problem?

[ Dodano: 05-01-2008, 14:03 ]
:shock:

Anonymous - 10-01-2008, 19:54
Temat postu: wyswietlacz nie dziala - carisma '01
witam serdecznie !
mam carisme '01 i mam podobny problem, mianowicie u mnie radio tylko wydaje syczacy sygnal , nie reaguje na wciskanie zadnych przyciskow poza on-off i do tego wyswietlacz na konsoli glownej nie dziala...mowiac szczeze nie mam pojecia co to jest. Pozdrawiam !!!

Moomin - 10-01-2008, 20:02

Napis LOCK sugeruje, że zadziałała blokada. Teraz trzeba by je jakimś kodem odczarować. To zgadywanie bo nie wiem czy te radia mają jakieś kody, ale napis LOCK o czymś musi świadczyć.
Potek - 10-01-2008, 20:06

A sprawdzaliście jak wygladaja wszystkie wtyczki z tyłu radia i z tyłu wyświetlacza? I jeszcze proponuje sprawdzić czy wszystkie przewody pomiędzy radiem a wyświetlaczem maja ciągłość elektryczną.
Anonymous - 10-01-2008, 20:12

wtyczki ok tylko u mnie byl zamontowany zestaw nokia ( jak ja kupilem to juz tam byl i wyswietlacz i radio nie dzialalo ), wczoraj go zdemontowalem i odpiolem od przewodow. Nic nie pomoglo ! Rady mile widziane !!! Pozdrwaiam

[ Dodano: 10-01-2008, 20:18 ]
a i jeszcze jedno...jak bym chcial zamontowac inne radio , to z co z wyswietlaniem informacji , bo na dole wyswietlacza mamy cztery przyciski trzy do zegara i jeden "no name " czarny do czego on sluzy ? , a tak w ogole to czy sa dostepne kostki ( przejsciowki ) do podlaczenia innego radia ? Pozdrawiam

Potek - 12-01-2008, 12:05

pete, TUTAJ masz temat o sterowaniu wyświetlaczem bez firmowego radia.

Przejściówki do innych radii są dostepne bez problemu.

A tak swoja droga to odepnij radio i zobacz czy wyświetlacz działa sam i jeszcze spróbuj podpiąć radio bez wyświetlacza (powinno szumieć tak jakby nie było dostrojone ewentualnie bedzie słychac jakąś stacje która nadaje w okolicach początku skali).
Po tych zabiegach będziesz miał pewnośc co padło. Wyswietlacz czy radio. Jedno i drugie jest do nabycia na Allegro po ok. 70 zł. (radio kasetowe oczywiście)

A czy jakiś orzeł przy montaży zestawu Nokii nie wpiął się w po głupiemu w wiązke od radia/wyświetlacza? Zobacz jeszcze bezpieczniki, te w kabinie pod lewym kolanem kierowcy i sprawdź czy jakiś bezpieczników nie ma przy radiu i przy wyświetlaczu (nie pamiętam jak tam to wygląda)

Zresztą wpisz w wyszukiwarke na forum hasło "wyświetlacz" i poczytaj. Wiele było juz o tym pisane. Łącznie ze zdjęciami.

Anonymous - 12-01-2008, 14:08

POTEK ! niestety wlasnie tak bylo , jakis wysoce wykwalifikowany wpiol sie w przewody...ale juz to usunolem...
radio syczy...nie reaguje na nic ( po za zmiana dlugosci fali )
wyswietlacz nie dziala.
Sprawdze wszystko jak opisales.

Dzieki i pozdrawiam !!!

Potek - 15-01-2008, 12:45

pete, Przed zakupem nowego wyświetlacza zobacz czy na starym nie ma jakiś bezpieczników. Nie pamietam tego. Może to tylko bezpiecznik.
Jeśli radio szumi to powinno być OK. Bez podłączonego wyświetlacza można je włączyć i wyłaczyć i nic poza tym, żadnej zmiany długości fal. Po prostu sobie szumi.
Nie wiem z jakiego regionu jesteś. Spróbuj sie skontaktować z kimś mieszkającym blisko Ciebie i posiadającym jakis samochód z takim wyświetlaczem (Carisma, Space Star, Pinni) i spróbujcie sprawdzić przynajmniej czy radio jest OK.

Anonymous - 15-01-2008, 18:09

potek , dzieki bardzo za pomoc , sprawdze napewno, a co do radia to i tak chce zmienic , bo juz mam zakupione ,mp3 z usb i portem na karty sd ( calkiem fajne ), tylko musze kostki iso zakupic...dzieki za pomoc i pozdrawiam
Moomin - 15-01-2008, 18:49

pete napisał/a:
potek , dzieki bardzo za pomoc , sprawdze napewno, a co do radia to i tak chce zmienic , bo juz mam zakupione ,mp3 z usb i portem na karty sd ( calkiem fajne ), tylko musze kostki iso zakupic...dzieki za pomoc i pozdrawiam

Licz się z tym, że wtedy nie będziesz mógł swobodnie obsługiwać komputera. Będziesz musiał wykonywać tricki z klawiszem i w trakcie jazdy będzie możliwy odczyt tylko jednej wartości.

Anonymous - 16-01-2008, 19:30

tak wiem...trudno sie mowi... ale tak czy inaczej dzieki za pomoc !