To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - lampka hamulca recznego?

Anonymous - 05-01-2008, 17:02
Temat postu: lampka hamulca recznego?
czesc

ostatnio zauwazylem dziwne zjawisko - jak przyspieszam mocniej to mi sie zapala na chwile lampka hamulca recznego. Jak tylko puszcze gaz to gasnie. Wiecie co to moze byc za problem? Na poczatku bylo tylko przy bardzo mocnych zrywach, teraz przy prawie kazdym bardziej dynamicznym ruszaniu.

mial ktos cos podobnego?

Jacko1 - 05-01-2008, 19:19

Witam.
Jak miałem colta to działo mi sie coś takiego kiedy było za mało płynu hamulcowego. W zbiorniczku jest taki czujnik i właśnie zapalała sie kontrolka od ręcznego. Podejrzewam, że tutaj może byc podobnie.

Anonymous - 05-01-2008, 19:45

temat juz był i ja tez juz to miałem w swoim galu jak rozasz to płyn hamulcony sie "ustawia" pod katem a ze jest wrazliwy czujnik odrazu to łapie - dolej plynu a odrazu minie płyn dot 4 ;)
jacek11 - 05-01-2008, 20:34

Skoro dzieje się to co raz częściej,to znaczy że płynu ubywa.Albo kończą się klocki,albo jest gdzieś wyciek.Pozdro.
Anonymous - 06-01-2008, 21:27

jacek11 napisał/a:
Skoro dzieje się to co raz częściej,to znaczy że płynu ubywa.Albo kończą się klocki,albo jest gdzieś wyciek.Pozdro.

klockow rzeczywiscie nie za duzo zostalo. Ale nie warto zmieniac, bo wiekszosc zycia misiek na trasie bedzie spedzal. Moje poprzednie auto przejechalo 70kkm i klocki byly prawie jak nowe.

Plynu bylo tak z 1/5 powyzej minimum, dolalem do polowy i efekt znikl.

dzieki :)

Moominek - 07-01-2008, 09:03

pzolty napisał/a:

Plynu bylo tak z 1/5 powyzej minimum, dolalem do polowy i efekt znikl.

dzieki :)

OK, jest tak jak koledzy opisali. Dolałeś płynu ale uważaj teraz przy zmianie klocków. Klocki będą grubsze, tłoczki bardziej się schowają, a poziom płynu w zbiorniczku wyrównującym wzrośnie. A może się też przelać. Niestety płyn DOT-4 ma jakieś właściwości gumożerne i jeśli poleje się po osłonie przegubu może być nieciekawie. Przerabiałem już to i w efekcie zignorowania płynu na osłonie przegub, osłona popękała, a co dalej można sobie wyobrazić.

yaro1976 - 07-01-2008, 11:10
Temat postu: Re: lampka hamulca recznego?
pzolty napisał/a:
czesc

ostatnio zauwazylem dziwne zjawisko - jak przyspieszam mocniej to mi sie zapala na chwile lampka hamulca recznego. Jak tylko puszcze gaz to gasnie. Wiecie co to moze byc za problem? Na poczatku bylo tylko przy bardzo mocnych zrywach, teraz przy prawie kazdym bardziej dynamicznym ruszaniu.

mial ktos cos podobnego?

hehe dokładnie ten sam temat przerabiałem w ten weekend, płyn dolany i oczywiscie klocki do wymiany! :P

pzdr