Carisma - Techniczne - Chip do 1.8 gdi
Anonymous - 08-01-2008, 15:45 Temat postu: Chip do 1.8 gdi Witam wszystkich.
Ostatnio dobiegła mnie dziwna plotka, że możliwe jest podniesienie mocy silnika gdi za pomocą chipa. Wierzyć mi się nie chce, ponieważ przekopałem dość dokładnie neta i żadna taka rewelacja mi w ręce nie wpadła. No chyba, że ktoś z Was wie coś na ten temat?
Anonymous - 08-01-2008, 16:22
wątpie w coś sensownego,
ale jeżeli są jakieś godne uwagi modyfikacje to
zapewne od RALLIart
Anonymous - 08-01-2008, 16:46
Też mi się tak właśnie wydawało... dzieki
mlun - 08-01-2008, 21:51
Może komuś chodziło o podmiane kompa na japoński bo na takim ma podobno 140 kucy. Tylko dostanie takiego graniczy z cudem.
zwolin - 08-01-2008, 21:55
Cysio napisał/a: | No chyba, że ktoś z Was wie coś na ten temat? |
Ło matko. Po raz kolejny napiszę, że cipowanie wolnossących silników benzynowych to zabawa dla gości, co mają budyń zamiast mózgu (tzn domorosłych tunerów gotowych zepsuć każde auto, byleby klient z góry zapłacił za wyimaginowany przyrost mocy). Jedyne co mozna osiagnąć przez zamontowanie jakiejś swinki to bardzo minimalna poprawa charakterystyki (albo znaczne jej pogorszenie). Aby poważnie poprawić coś w takim silniku można pobawić się w modyfikację dolotu, ostre wałki, obróbkę głowicy, inne zawory, sprezyny, szklanki itp, itd Wtedy dopiero mozna bawic się z nowymi mapami. Tylko, że tego nie da sie zrobić w GDI z uwagi na stopień skomlikowania sterowania silnikiem. Jedyne wyjście to napisać od zera nowy program sterujący silnikiem, a to bez obrazy, ale przekracza możliwości człowieka nie mającego do dyspozycji zaplecza badawczego i stosu silników do zepsucia. Wspomniane wyzej elementy mechaniczne też należałoby sobie wystrugać, bo z tego co wiem, to nikt nie produkuje sportowych wałków do GDI.
A tak wogule, to moim zdaniem, dyskusje (dość częste ostatnio) na temat cipowania wolnossacych silników benzynowych to poprostu zaniżanie poziomu forum.
saphire - 09-01-2008, 10:54
Tyle że i tak ECU do GDI z japonii jest inne bo
a) ma ograniczenie do 180km/h (nawet Legnum'y tak miały i zegary też takie)
b) wymaga paliwa wyłącznie bezsiarkowego bo w trybie GDI schodzi aż do 1:40 podczas gdy europejskie GDI aż do takiego poziomu nie schodzą bo ze względu na zasiarczone europejskie paliwo fabrycznie maja to ograniczone by nie rozwalać katalizatorów
mlun - 09-01-2008, 15:36
Możliwe że jest tak jak mówisz ale przytoczyłem przykład "chpiu" o którym ktoś mógł usłyszeć.
PS. W Europie nadal jest tak bardzo zasiarczone paliwo? Wiem że trfaia sie czasem z niemiłosierną dawką "S" ale takie 10 lat temu to było zrozumiałem a w dziesiejszych czasach widaje mi się że jakość mogła się poprawić.Jest tak czy to tyko moje wyobrażenia jakbym chciał żeby było ?
Anonymous - 10-01-2008, 18:11
mlun napisał/a: | Może komuś chodziło o podmiane kompa na japoński bo na takim ma podobno 140 kucy. Tylko dostanie takiego graniczy z cudem. |
Mam dojscie do czesci prosto z Japonii,ale cudotworca niestety nie jestem
|
|
|